'Rabe dema azadî û sekeftinê ye' (Ayağa kalk, özgürlük ve başarı vakti ) sloganıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamaları bugün 15 farklı kentte kutlanıyor.

İstanbul ve Van'ın yanı sıra İzmir, Hakkari, Antep, Şırnak, Tekirdağ, Kocaeli, Bursa, Denizli, Osmaniye, Ağrı Diyadin, Urfa Halfeti Siverek ve Suruç bugünkü kutlamalara ev sahipliği yapıyor.

Şırnak'taki kutlamaya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DEM Parti Milletvekili Pervin Buldan, Tevgera Jinen Azad (TJA), Barış Anneleri ile binlerce kişi katıldı. Şehir merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Newroz alanı DEM Parti bayrakları ile süslenirken, kadınlar Newroz’a yöresel kıyafetleri ile katıldı. Sabahın erken saatlerinde Newroz alanına gelen halk, iki arama noktasından geçtikten sonra Newroz alanına girdi. Yaşı ilerlemiş ve yürümekte güçlük çeken yurttaşlar bastonlarıyla alana girerken, çocuklar ise çalınan müzik eşliğindeki coşkuyla Newroz’a katıldı.

ANTEP

Antep'teki Newroz'un adresi, Şehit Kamil ilçesinde bulunan eski Tur Otobüsleri alanı. oldu. Binlerce kişi erken saatlerde kutlamalara katılmak için alana akmaya başladı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) seçim büroları ve binalarında bir araya gelen kitleler, çeşitli noktalardan alana hareket etti.

Alana girenler, halaya durdu. Birçok kişi kiras-fîstan ve şal-şepik elbiselerle kutlamalara katıldı. Coşku her geçen dakika artarken, kadınlar ve gençlerin yoğunlukta olması dikkat çekti.

HALFETİ

Urfa'nın Halfeti ilçesindeki Newroz kutlaması 4 Nisan Parkı'nda gerçekleştiriliyor. Binlerce kişi yöresel kıyafetlerle Newroz alanında toplanmaya başladı. DEM Parti flamaları ile sarı, kırmızı ve yeşil renklerle süslenen alana akın edenler halaya durdu. Milletvekili ve eşbaşkan adayları da kutlamalarda yerini aldı. Gençlerin ve kadınların yoğunlukta olduğu kutlamada, “Gençliğin isyan ateşiyle Newroz yakmaya geldik” ve “Sanki bir halkın özgürlük umudu” yazılı dövizler taşındı. Newroz coşkusu halaylarla devam ediyor.

SİVEREK

Urfa'da Newroz kutlamasının bir başka adresi de Siverek ilçesi. Perşembe Pazarı’nda yüzlerce yurttaşın katılımıyla buradaki kutlamalar da başladı.

Erdoğan Sermayeye Destek Sözü Verdi: Ekonomimiz Yeniden Şekilleniyor, Yeni Bir Lige Geçiş Yapacağız Erdoğan Sermayeye Destek Sözü Verdi: Ekonomimiz Yeniden Şekilleniyor, Yeni Bir Lige Geçiş Yapacağız

DİYADİN

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde Newroz kutlaması, ilçe otogarının olduğu alanda yapıldı. Binlerce kişi kutlamalara katıldı.

Saygı duruşu sonrası başlayan kutlamalarda konuşan DEM Parti Ağrı Milletvekili Necla Demir, Mart ayının Kürtler için önemli olduğunu dile getirdi. Demir, “Halepçe katliamı bizde hüzün yaratırken, bir yandan ise Newrozu coşkuyla kutluyoruz. Newroz yeni bir başlangıç demektir. Newroz Kürt kültürünün bin yıllık geçmişidir. Kürt halkı hiçbir zaman Dehaklara karşı boyunun eğmedi. Kawalarımızın öncülüğünden mücadelemizi giderek büyüttük. Bugün de Kawaların mücadelesini büyütenlere buradan binlerce selam gönderiyorum. Herkes de biliyor ki bu halk yurtseverdir ve kendi özgürlüğü için mücadele ediyor. 31 Mart’a ise bu durumun en somut örneğini göstereceğiz. Bu topraklar bizim ve biz kendi kendimiz yöneteceğiz” dedi.

DEM Partili Heval Bozdağ ise, Newroz’un "Kürt mücadelesinin adı" olduğunu söyledi. Bozdağ, "Newroz mücadele tarihinin en canlı yaşayan örneğidir. Ülkede Kürt halkının mücadelesinin önün almaya çalışan bir zihniyet var. Biz mücadele edeceğiz ve özgürlüğümüzü mutlaka alacağız” ifadelerini kullandı.

Bozdağ, yaklaşan yerel seçimlere işaret ederek, "Diyadin Kürt halkının toprağıdır ve biz kazanacağız. Sadece Diyadin’de değil, her yerde güçlü bir seçim çalışması ortaya koyduk. 31 Mart’ta birlikte kazanacağız" dedi.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Kutlamalar, sanatçı Bengin’in şarkılarıyla devam etti.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ'da sabahın erken saatlerinden itibaren kentin farklı bölgelerinden yola çıkarak Ergene Newroz alanına akın etmeye başlayanlar, alanın girişinde kurulan arama noktalarından geçerek meydanı doldurmaya başladı. DEM Parti flamaları ile süslenen Newroz alanına, "Şimdi özgürlük zamanı", “Kürt sorununa demokratik çözüm”, “Örgütlü gençlikle özgür geleceğe” pankartları asıldı. Artıgerçek