Dersim’de valilik 15 Kasım'da yapılanması planlanan Seyit Rıza için anmaya izin vermedi. Anma öncesi billboardlara asılan duyuru afişleri ise savcılık tarafından kaldırıldı.
15 Kasım 1937 yılında altı arkadaşıyla birlikte Elazığ Buğday Meydanı’nda asılarak idam edilen Seyit Rıza anmasına valilik tarafından pandemi gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Anma kapsamında kent merkezindeki billboardlara asılan afişler de savcılık kararıyla dün polis tarafından kaldırıldı.
SAVCILIK 9 YIL ÖNCE 'SUÇSUZ' BULMUŞTU
Yaklaşık 11 yıl önce Tunceli Emniyet Müdürlüğü, Seyit Rıza heykelinin kaldırılması amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş, başsavcılık, Seyit Rıza ile ilgili "herhangi bir suç kaydı ve suç unsuruna rastlanmadığı bu nedenle kovuşturmaya yer olmadığı" yönünde karar vermişti. Aynı başsavcılık, 2021 yılında verdiği kararın aksine bu kez, Seyit Rıza ve altı arkadaşının 84’üncü ölüm yıl dönümü için hazırlanan afişlerde "Seyit Rıza" ismi yer aldığı gerekçesiyle yasaklama kararı çıkarttı.
Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi’nde afişler hakkında yasaklama kararı vererek afişlerin tekrar asılmasını engelledi. Başsavcılık, afişi hazırlayan ve asanlar hakkında da soruşturma başlattı. Öte yandan siyasi parti, meslek örgütü ve derneklerin yer aldığı Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, tarafından 15 Kasım günü yapılması planlanan anma programı da Tunceli Valiliği’nin pandemi yasağına takıldı.
'CUMHURBAŞKANI GEÇMİŞTE ÖZÜR DİLEMİŞTİ'
Duruma tepki gösteren Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM) Başkanı Selman Yeşilgöz, “84’üncü yılında kentte Seyit Rıza ve yol arkadaşlarının idam edilişlerine karşı bir anma programı düzenlenecek. Bu anma programlarını tanıtma amacıyla da reklam panoları için afiş hazırlanmıştı. Bu afişler, emniyet güçleri tarafından savcılık kararı olduğu gerekçesiyle söküldü ve asılması yasaklandı.
Geçmişte bu ülkenin başbakanı şimdiki cumhurbaşkanı Dersim’de işlenenin bir katliam olduğunu kabul etmişti ve gerekirse biz de özür dileriz demişti. O gün özür dilendi, bugün bunun suç ve suçluyu övme mantığı olarak algılamasını anlamış değiliz” dedi. Konuya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı kararını hatırlatan Yeşilgöz, "2012 yılında da Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı bu heykelin kaldırılmasına yönelik yapılan suç duyurusunda, ‘suç unsuru bulunmamıştır’ diye bir karar alıyor ve o günden bu güne kadar bu heykel burada duruyor. Yıllardır gerek burada, gerekse Türkiye’nin birçok yerinde Seyit Rıza ve altı arkadaşı idam edilişlerinin yıl dönümünde anılıyor. İnsanların dedelerinin, atalarının ve mezar yerlerinin açıklamasını istemesi kadar insani bir durum yoktur. Seyit Rıza ismi suç unsuru sayılıyor. Bu kararı kabul etmek mümkün değil. Tamamen keyfi ve hukuksuz bir karardır” ifadelerini kullandı