Geçmiş dönemlerde kamu bankaları Halkbank'ta ve Ziraat Bankası'nda Genel Müdür Yardımcılığı yapan Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, sermaye artışlarına ilişkin eleştiride bulundu.

2025 Maaş Zammı Ne Kadar Olacak? Asgari Ücret, Memur ve Emekli Zammı Beklentileri 2025 Maaş Zammı Ne Kadar Olacak? Asgari Ücret, Memur ve Emekli Zammı Beklentileri

Bankalar Bağımsız Denetim Raporu’nu sosyal medya üzerinden yayınlayan Babuşçu, hem özel ve hem de kamu bankalarının kârlılık oranlarını gözler önüne serdi. Dört özel bankanın 50 milyar liranın üzerinde kâr ettiğini rakamlara döken Babuşçu’ya göre üç kamu bankasının kâr oranı 12 milyar lira seviyesindeydi.

Kamu bankalarının özel bankaların kâr oranlarına karşı zayıf kalması sebebiyle vergilerin sermaye artışına gittiğini ima etti.

Babuşçu’nun paylaşımında İş Bankası vurgusu vardı. Çünkü üç kamu bankasının toplam kârı İş Bankası’nın kârından düşüktü. Bu da İş Bankası’nın Hazine’ye neden devredilmek istenmesinin gerçek nedenini gözler önüne serer gibiydi.

Babuşçu, sosyal medyadan şu paylaşımlarda bulundu:

”Üç kamu bankasının toplam kârı, bir İş Bankası, bir Akbank, bir Garanti Bankası kârından daha düşük. Bu durum kamu bankalarında sermaye artırımı ihtiyacı ortaya çıkardığı için Hazine 51,5 milyar TL sermaye artırımı yaptı. Peki 51,5 milyarı nasıl ödedi? Vatandaşın ödediği vergilerle.

Kamu bankalarında kredi yoğunlaşması artıyor. En büyük 100 ve 200 kredinin toplam krediler içindeki payı yükseliyor. Kamu bankaları küçük işletmeleri kredilendirmek yerine büyük şirketleri kredilendiriyor.