AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Habertürk canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ahmet Türk TBMM'de: Bahçeli ile görüşme planım yok Ahmet Türk TBMM'de: Bahçeli ile görüşme planım yok

Başörtüsüne ilişkin hazırladıkları anayasa değişikliği teklifinin referanduma gerek kalmadan meclisten geçmesini istediklerini kaydeden Kurtulmuş, Türkiye'de başörtüsü meselesinin yıllarca zulüm haline geldiğini ve bu sorunun tamamen ortadan kalkmasını amaçladıklarını söyledi.

Anayasa değişikliği konusunda mecliste bulunan partilerle görüşmelerinin son derece doğal olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Burada bir daha hiçbir iktidarın inisiyatifine bırakmaksızın en üst hukuk normu olan anayasal düzenleme ile bunu çözelim. Son derece iyi niyetle ortaya konuşmuş bir tavır var. Bunun için iyi niyetle başlamış bir süreçte partilerin kapsısı da iyi niyetle çalınmıştır” dedi.

Altılı Masa’yı bugüne getirenin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu belirten Kurtulmuş, “Masanın dağılmamasını sağlamaya gayret etti. Kılıçdaroğlu'nun son dönemde söylediği cümleler adaylığa doğru yürüdüğünü gösteriyor" dedi.

Altılı Masa'nın çıkaracağı ortak adayının HDP oylarını almadan seçilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Kurtulmuş, "HDP'nin desteğini çantada keklik olarak görüyorlar, hem de HDP ile görünmemek istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, ağustos ayında sonu itibariyle oylarının arttığını ifade etti. Kurtulmuş, ‘50+1'de hiçbir sorunun olmadığını düşünüyorum" vurgusu yaptı.

‘BAHÇELİ VASFINA YAKIŞIR TAVIR ORTAYA KOYDU’

Kurtulmuş, anayasa değişikliği kapsamında muhalefet yapılan ziyaretler çerçevesinde Bahçeli’nin tavrına dair konuştu. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin zaman içerisinde Türkiye'nin hayrına olan, geniş kesimlerin bütünleşmesinden yana bir tavır içerisinde olduğunu belirten Kurutulmuş, şunları söyledi:

"Sayın Bahçeli devlet adamı vasfına yakışır şekilde son derece yakışan bir şeyi ortaya koydu. Bu konu parlamentoya geldiğinde grubu bulunan partiler görüşlerini paylaşacak. Keşke olabilecek en yüksek ittifakla, milletvekillerin hele hele tamamının oy verdiği bir gelişmeyi yaşayabilsek, bu Türkiye demokrasisi için hakikaten devrim niteliğinde bir tavır olur. Parlamentoda AK Parti, CHP, MHP, HDP zaten sürekli temas içinde. Oturumlar oluyor, grup başkanları görüşüyor. Israrla söylediğimiz, HDP'nin içerisinde terör örgütüne yakın duran bazı unsurların varlığına şunu söylüyoruz; HDP'nin dağla, terörle arasına mesafe koyması gerek. HDP bu mesafeyi başarırsa Türkiye siyasetinde sorun kalmaz. Keşke dağla, terörle, silahla, bombayla arasına mesafe koyabilse.”

‘ALTILI MASA ADAYI HDP’DEN OY ALAMAYACAKSA YARIŞA DAHİL OLMASI MÜMKÜN DEĞİL’

HDP'ye yönelik masanın yedinci ayağı olduğu şeklinde beyanlarının bir suçlama olmadığını belirten Kurtulmuş, "6 artı 1 masa bir ortak aday çıkaracaksa bu aday HDP'den oy almayacaksa yarışa dahil olması mümkün değil. HDP'nin desteğini çantada keklik olarak görüyorlar, hem de HDP ile görünmemek istiyorlar. Biz oradaki tavra bunu söylüyoruz. HDP bu masanın bileşeni mi, değil mi?" ifadelerini kullandı.

‘AİLE BÜTÜN TOPLUMLAR İÇİN ANNE VE BABADAN OLUŞUR’

Kurtulmuş, ailenin korunmasına yönelik planlanan düzenlemeye de değindi. "Aileyi korumaya yönelik düzenleme LGBT bireylerine yönelik ayrımlara dönüşür mü?" şeklindeki soru üzerine Kurtulmuş, şunları söyledi:

"İsteyen istediği hayatı yaşıyor. Herhangi şekilde baskı altına alınması gibi konu fiilen söz konusu değildir. Batı ülkelerinde 1960'lardan beri devam eden süreç. Burada aileyle ilgili tehditler 3'lü bir durum ortaya çıkıyor. İlki bu durumun yasalaşması, meşru kabul edilmesi. İkinci adım da hemcins evliliklerinin meşrulaştırılması. Hemcins evlilikleriyle oluşan ailelerin çocuk edinme hakkına sahip olması. ABD'de bazı eyaletlerde Batı'da bazı yerlerde gerçekleşmiş vaziyette. Buna karşı tedbir almak, Türk aile yapısını korumak için zaruri. Kimsenin kendi bireysel hayatlarına karşı tehdit değildir. Aile bütün toplumlar için anne ve babadan oluşur. Türk aile yapısını korumak zorundayız. Bunun için aileyi güçlendirecek tedbirleri anayasaya koymamız lazım."

‘50+1'DE HİÇBİR SORUNUN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Geçtiğimiz yıl 17 Aralık günü ekonomide yaşanan sıkıntılı süreçte dahi seçimlere ilişkin endişe yaşamadıklarını belirten Kurtulmuş, ağustos sonu itibarıyla AK Parti'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oylarının artışta olduğunu söyledi. Kurtulmuş şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın küresel liderliği, Türkiye'nin bölgesel aktör olarak ortaya çıkışı, Dolmabahçe'de Rusya ve Ukrayna'nın bir araya getirilmesi, arkasından esir takası, kesilmiş olan tahıl koridorun yeniden Cumhurbaşkanımızın gayretleriyle açılması, Türkiye'nin dünya ile ilgili sorunları çözebilecek güçlü bir ülke imajını pekiştirdi. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal projesi olan toplu konut projesi, Türkiye Yüzyılı vizyonumuz, hemen arkasından TOGG'un açılışı. Bütün bunların hepsi üst üste yaptığı hizmetlerin, çalışmaların geniş kesimler tarafından görüldüğü Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı var. Diğer taraftan her gün dağınıklığı ortaya çıkan Altılı artılı ittifak var. 50+1'de hiçbir sorunun olmadığını düşünüyorum."

‘MASAYI BUGÜNE KADAR GETİREN SAYIN KILIÇDAROĞLU’

Muhalefetin henüz aday belirleyemediğine dikkati çeken Kurtulmuş şunları kaydetti:

"Seçime yedi ay kalmış. Hala bir aday üzerinde konuşamayan bir bloktan bahsediyoruz. Ben ona altılı artılı masa diyorum. Masayı bugüne kadar getiren sayın Kılıçdaroğlu. Masanın dağılmamasını sağlamaya gayret etti. HDP'nin oyu olmazsa o masadan çıkacak ortak adayın seçim yarışının kulpunu tutmaması mümkün değil. Masadaki sorun aday çıkaramamak değildir. Esas sorun ortak fikir etrafında bütünleşememek. Birçok konuda farklı fikirleri olan masadan bahsediyoruz. Hangi konular etrafında bütünleşeceği açık görünmüyor. Kılıçdaroğlu'nun son dönemde söylediği cümleler adaylığa doğru yürüdüğünü gösteriyor. Masada bir kısmın ise istemediği anlaşılıyor. Bizim karşıda kimlerin aday olacağı ile ilgili herhangi endişemiz yok. Kim çıkarsa çıksın, bu bir yarıştır, kilidin anahtarı vatandaşın elindedir."