Manisa Akhisar T Tipi Cezaevi’nde tutulan Hesekê doğumlu 58 yaşındaki Abdulmenaf Osman, 30 yıl 6 ay sonra dün tahliye edildi. 3 Mart 1993'te Êlih’te gözaltına alınan Osman, hakkında yapılan yargılama sonucunda Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. 28 yaşında tutuklanan Osman, 58 yaşında cezaevinden çıktı.

İL JANDARMA KARAKOLUNA GÖTÜRÜLECEK

Tahliye olan Osman, Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hesekê kenti doğumlu olduğu için Manisa Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) gönderilmek üzere Akhisar Jandarma Karakolu’na götürüldü. Dünden bu yana Akhisar jandarma karakolunda tutulan Osman'ın Manisa İl Komutanlığı'na götürüleceği belirtildi.

FİİLİ GÖZALTI

Osman’ın avukatı Halil Coşkun müvekkili ile Akhisar Jandarma Karakolu’nda görüştü. Osman’ın 36 saat önce serbest bırakılmasına rağmen Akhisar jandarma karakolunda fiili olarak gözaltında tutulduğunu söyleyen Coşkun, “6458 sayılı kanun da Yabancılar ve Uluslarası Koruma Kanuna göre müvekkilim sınır dışı edilemeyecek kişiler arasında yer alıyor. Ama buna rağmen Manisa Göç İdaresi Müdürlüğü'nün sınır dışı etme kararının beklenmesi nedeniyle jandarma karakolunda tutulmaktadır” dedi.

‘KAYGILIYIZ’

Müvekkilinin 29 yılın ardından koşullu salıverilme hakkı olmasına rağmen bir buçuk yıl fazladan cezaevinde kaldığını ifade eden Coşkun, “Ancak cezaevinden 1 buçuk yıl geç çıkmasına rağmen 36 saattir fili olarak gözaltında tutulmaktadır. yapılan bütün işlemler hukuka aykırıdır. Müvekkilimin jandarma karakolunda tutulmasına dayanak gösterilebilecek tek bir hukuki gerekçe yoktur. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslarası Koruma Kanuna göre madde 56’da bulunan ve kanunun kendisine vermiş olduğu hakkı kullanılmasını talep ediyoruz. Müvekkilime 3’uncu güvenli ülkeye gitmesi için kanunda yer alan bir aylık sürenin kendisine verilmesi gerekiyor. Bu sürede pasaport ve kimliği çıktıktan sonra müvekilim güvenli 3’üncü ülkeye kendi rızasıyla gidecektir. Çünkü Suriye rejimine teslim edilmesi halinde can güvenliği noktasında kaygılarımız bulunmaktadır” diye konuştu.

Diyarbakır’da Narin Güran Davasında Yeni Gelişmeler: Çocuğun Cesedini Gizleyen Şahıs Tutuklandı Diyarbakır’da Narin Güran Davasında Yeni Gelişmeler: Çocuğun Cesedini Gizleyen Şahıs Tutuklandı

ABDULMENAF OSMAN KİMDİR?

Rojavalı Kürt yazar olan Abdulmenaf Osman, 1965 yılında Hesekê'de doğdu. İlk, orta ve liseyi bu şehirde okudu ve üniversite okumak için Şam'a gitti. Osman, eğitimini Şam Üniversitesi Jeoloji Bölümü'nde tamamladı. 1993 yılında tutuklanan Osman, tutuklanmadan önce ve tutuklandığından bu yana birçok dergide yazılar yazdı. Dokuz kitabı bulunan Osman'ın Türkiye'de yayımlanan iki kitabı bulunuyor. Aynı zamanda Osman'ın "Destê Şeş Tilî (Altı Parmaklı El)" adlı oyunu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahnelendi.

Osman’ın yayımlanan kitapları şöyle: “Girê Şêran/ Roman / Weşanên Aram / 2003, Şînok / Çîrok / Weşanên Lîs / 2011, Namûsname / Roman / Weşanên Aram / 2016, Piling, Şoreşname 1 / Roman / Weşanên Ar / 2016, Silava Bajariyan / Çîrok / Weşanên Azad, Sînor / Roman / Weşanên Aryen / 2018 (Türkiye'de yayımlandı), Lênûska Leyla / Roman / Weşanên Aram / 2018, Sêbareya Zindanê - 1: Cuhû /Roman / Weşanên Sîtav / 2019, Sol / Çîrok / Weşanên Aryen / 2021 (Türkiye'de yayımlandı).