Cumhur İttifakı’nın büyük bir yenilgi yaşadığı 31 Mart Yerel Seçimleri’nden sonra iktidar kanadından “yumuşama” mesajları verilirken, diğer yandan Kürtlere ve muhaliflere dönük baskı politikası gözaltı ve tutuklamalarla devam ediyor. Mayıs ayının ilk 18 gününde 372 kişi gözaltına alındı, bunların 108’ü tutuklandı. Tutuklananların 49’u 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı’na girişleri engellenenler, 37’si ise Wan'daki irade gaspı teşebbüsüne karşı gerçekleşen eylemlere katılanlardan oluştu.
İlk ev baskınları Taksim’e yürümek isteyen emekçiler ile sol-sosyalist parti ve kurumlara yönelik gerçekleşti. 1 Mayıs alanında gözaltına alınanların yanı sıra yapılan ev baskınlarında toplam 65 kişi gözaltına alındı. 65 kişiden 38'i "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna", "Örgütü propagandası yapmak" ve "Kamu görevlisine direnmek" suçlamasıyla tutuklandı, diğerleri ise serbest bırakıldı. İstanbul'da ikinci gözaltılar da sosyalist parti ve kurumlara yönelik gerçekleşti.
5 Mayıs'taki ev baskınlarında gözaltına alınan 12 kişiden 11'i tutuklandı. Böylece tutuklu sayısı 49’a yükselirken, yapılan itirazlar sonrası 2 kişi serbest bırakıldı.
WAN VE İZMİR’DE 37 TUTUKLAMA
İstanbul’dan sonra gözaltı operasyonlarının bir diğer adresi Wan oldu. 31 Mart’ta Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınmasını protesto ettikleri gerekçesiyle 8 Mayıs'ta Colemêrg ve Wan'da 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınlardan 7'si "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklandı, 2 kişiye ise ev hapsi verildi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 13 Mayıs’ta 55 kişi eş zamanlı ev baskınıyla gözaltına alındı. "Polise mukavemet", "Örgüt üyesi olmak" ve "Kamu malına zarar verme" iddiasıyla gözaltına alınan 55 kişiden 21'i tutuklandı, 34’ü ise adli kontrolle serbest bırakıldı. Yine aynı gerekçelerle İzmir'de, 15 Mayıs'ta 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınlardan 9 tutuklandı, 7'si ise adli kontrolle serbest bırakıldı.
DİĞER GÖZALTILAR
Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren ev baskınları başlarken, 2 Mayıs'ta Bursa'da 20 kişi, Mêrdîn'de de 2 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan Nesibe Akan, Mahmut Yıldırım, Özgür Zirek ve Nurullah Durmaz, "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla tutuklandı. Diğerleri adli kontrolle serbest bırakıldı. İzmir’de 2 Mayıs gecesi evine yapılan baskınla gözaltına alınan görüntü yönetmeni ve belgesel-sinemacı Koray Kesik, adli kontrolle serbest bırakıldı. Yine 3 Mayıs’ta Mersin'de gözaltına alınan 6 kişi serbest bırakılırken, 29 Nisan'da gözaltına alınanlardan Yoldaş Aba ve Sedat Aba, "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı.
Şirnex ve Adana'da 30 Nisan'da yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alınan 26 kişi, 4 Mayıs'ta adliye sevk edildi. 26 kişiden E. G. ve E. Y., "Örgüt adına suç işlemek" ve "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" iddiasıyla tutuklandı, diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
GAZETECİLER GÖZALTINA ALINDI
Amed'de 6 Mayıs'ta aralarında gazeteciler Nurcan Yalçın, Derya Us ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Parti Meclisi (PM) üyesi Sema Koç'un da bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" iddialarıyla gözaltına alınanlar adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. 7 Mayıs'ta Riha'da 17, 18 Mayıs'ta Antalya'da 17 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
İstanbul'da 15 Mayıs’ta yapılan ev baskınlarında DEM Parti PM üyesi Ünal Yusufoğlu, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MATUHAYDER) yöneticileri ile çok sayıda partilinin de aralarında olduğu en az 20 kişi gözaltına alındı. "Örgüt üyeliği" ve "Örgüt propagandası yapmak" suçlamaları yöneltilen 20 kişiden 6'sı tutuklandı, 14'ü ise adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Aynı gün Antalya'da gözaltına alınan DEM Parti Döşemealtı İlçe Eşbaşkanı Fehmi Karakuş ile Ahmet Refik Akarca ve Derya Polat, Hatay'da ise 6 kişi, gözaltına alındı. Gözaltına alınan 9 kişi adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Aynı gün Bedlîs'te 16, Wan'da ise bir kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan bir kişi tutuklanırken, 16 kişi ise serbest bırakıldı.
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yerel seçim döneminde seçim aracından "Beritan" isimli Kürtçe şarkıyı çaldıkları için 16 Mayıs'ta gözaltına alınan 8 kişiden 3'ü tutuklandı, diğerleri serbest bırakıldı. İstanbul’da 18 Mayıs’ta, Mayıs ayında yaşamını yitiren devrimci önderler İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer, Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner’i anmak isteyen 20 genç gözaltına alındı. Polis şiddetiyle gözaltına alınan gençlerden 4’ü “Polise mukavemet” iddiasıyla tutuklandı.
GÖZALTI İŞLEMLERİ SÜRENLER
Şirnex, Mêrdîn, Mersin ve Colamêrg'de polis tarafından yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 68 kişi ile Cizîr'de ifadeye çağrılıp gözaltına alınan Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Cahit Akıl ile sanatçı Umut Reşit Çağlı'nın gözaltı işlemleri sürüyor.
MA / Tolga Güney
18 günde 372 gözaltı, 108 tutuklama
Son günlerde Kürtlere ve muhaliflere dönük gözaltı operasyonları artarken, Mayıs ayının ilk 18 gününde en az 372 kişi gözaltına alındı, en az 108 kişi tutuklandı, 2 kişiye de ev hapsi verildi. Gözaltı ve tutuklamalarda ise Wan'daki irade gaspı protestoları ile 1 Mayıs kutlamaları başı çekti.
Bu içeriğe tepkiniz
Yorumlar
Trend Haberler
Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine 980 Personel Alımı Yapılacak: Başvuru Şartları ve Süreci
Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan 12 Şehirde 1.495 Personel Alımı Duyurdu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 1.480 Kamu Personel Alımı: Başvuru Koşulları Neler?
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Duyuru: KPSS şartsız Personel Alımı
2024 OGM İşçi ve Personel Alım Süreci: Başvuru Tarihleri ve Şartları
Aile Bakanlığı 1.480 Yeni Memur Alımı: Başvuru Şartları ve Detaylar
KPSS 50 Puanla, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Kadrolu Memur Alımı
Koruma ve Güvenlik Görevlileri İçin KPSS Puan Şartı Düştü
Silahlı Güvenlik Görevlisi Alımı ve Daimi Kadro İşçi Alımı Başladı
Diyanet İşleri Başkanlığı 46 Bin 372 TL Maaşla Personel Alımı Yapıyor: KPSS 60 Puanla Başvurular Başladı
KPSS 60 puan şartıyla Kamu Personeli Olmak İsteyenler Dikkat: Başvuru Koşulları Açıklandı!
OGM Kamu Personeli Alımı Başladı.. İşte Detaylar
KPSS 60 Puanla Devlet Memuru Alımı İçin Gerekli Şartlar ve Başvuru Süreci
Yeni Devlet Memuru ve Zabıta Memuru Alımı İçin Başvurular Başladı!
KPSS 60 Puanla Ekim Ayında Devlet Memuru Olma Fırsatı: Başvurular Başlıyor