MEB Yeni Eğitim Müfredatı Tartışmaları

MEB'in yeni eğitim müfredatıyla sorgulamayan bireylerin yetiştirilmek istendiğini söyleyen KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosu, "Ortak mücadele verilmeli" dedi.

Eğitim Müfredatı Taslağı ve Eleştiriler

Eğitim Bakanlığı (MEB), 28 Nisan’da internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek şekilde "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" yeni müfredat taslağını kamuoyuna sundu. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde okutulacak zorunlu dersleri kapsayan müfredat taslağı, 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak lanse edilirken, müfredatın 26 farklı yeni öğretim programı içerdiği belirtildi.

Tartışma Yaratan Noktalar

Taslakta, Temel Dini Bilgiler kitabında Diyanet İşleri Başkanlığı referans verildi. Kitapta, eleştirilere neden olan konulara da yer verildi. Örneğin, Cihat kavramı müfredata dahil edilirken Aleviliği eleştiren Nurettin Topçu'nun adının kültür derslerinde yer alması tepkilere neden oldu.

Hakkari dahil 77 ilde operasyon Bin 877 silah ele geçirildi Hakkari dahil 77 ilde operasyon Bin 877 silah ele geçirildi

Eğitimcilerin Eleştirileri

Müfredatta bilimsel derslerin "sadeleştirme" adı altında çıkarıldığını belirten KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosu, müfredatın farklılıkları gözetmediğini ve tekçi bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

'TÜM TOPLUMU İLGİLENDİRİYOR' 

Eğitim müfredatının önemine değinen ve müfredatın toplumu şekillendirdiğinin altını çizen Tosu, ilkokuldan liseye kadar çocukların bu müfredatla büyüyeceğini ifade etti. Tosu, sözlerini şöyle noktaladı: “İktidar, ulaşmak istediği insan tipini yaratmaya dönük bir müfredat oluşturmuştur. Burada yaratılmak istenen birey sorgulamayan, sormayan, itiraz etmeyen, kaderine razı olan bir tiptir. Burada bireyler hem inancına bağlı olacak hem de sömürüye açık olacak. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu geleceğimiz açısından son derece de önemlidir. Sadece öğretmenleri ilgilendiren bir mesele de değildir. Tüm toplumu ilgilendiriyor. Bundan dolayı ortak mücadele ve ortak bir anlayış geliştirmeliyiz.  Biz bu mücadeleyi toplumsal kesimleri de dahil ederek, sürdüreceğiz.”

MA / Ömer İbrahimoğlu