- Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin, Rus ordusunun grubun kamplarını vurma emri verdiğini ve çok sayıda Wagner savaşçısını öldürdüğünü iddia etti.

Rusya'nın resmi devlet ajansı TASS, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un bu iddiaya karşı gazetecilere verdiği demeçte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Yevgeni Prigojin çevresinde gelişen durumun farkında olduğunu ve gerekli önlemlerin alındığını söylediğini aktardı.

'BİLGİ PROVOKASYONU'

Rusya Savunma Bakanlığı da bir açıklama yaparak, Wagner grubuna saldırı iddiasını yalanladı ve şu açıklamayı yaptı.

“(Wagner lideri) Yevgeniy Prigojin adına sosyal medyada yayılan ve Rusya Savunma Bakanlığı’nın, özel askeri şirket Wagner’in cephe gerisindeki kamplarına saldırı düzenlediği iddiasını içeren açıklama ve video görüntülerinin hiçbiri gerçekle bağdaşmamaktadır. Bunlar birer bilgi provokasyonudur.”

Rus devlet ajansı Sputnik'in aktardığı açıklamada, “Rusya Federasyonu ordusu, özel askeri operasyonun gerçekleştirildiği alanda, Ukrayna güçleriyle cephe hattında askeri görevlerini yerine getirmeyi sürdürmektedir” ifadelerine de yer verildi.


PRİGOJİN NE DEDİ?

Wagner Grubu lideri Yevgeni Prigojin, Rus ordusunun liderlerinin grubun kamplarını vurma emri verdiğini ve çok sayıda Wagner savaşçısını öldürdüğünü iddia etti. Ordu liderlerini "durduracağını" söyleyen Prigojin, Rus halkına da sakin kalma çağrısı yaptı.

Prigojin, sözcüleri tarafından yayınlanan ses kaydında, "Savunma Bakanlığı'na taviz vermeye hazırdık, silahlarımızı bırakacaktık. Bugün verilen sözlerin bozulduğunu görüyoruz. Kamplarımıza füze saldırıları yaptılar" ifadelerini kullandı.

IKBY Seçimlerinde 13 Parti, 2 Koalisyon ve 124 Bağımsız Aday Kayıt Yaptırdı IKBY Seçimlerinde 13 Parti, 2 Koalisyon ve 124 Bağımsız Aday Kayıt Yaptırdı

FSB PRİGOJİN'E SORUŞTURMA AÇTI

Federal Güvenlik Servisi (FSB) Wagner lideri Prigojin hakkında, "silahlı isyana teşvik" suçundan soruşturma başlattı. Ceza Kanunu'nun 279. maddesine göre, bu suçun cezası 12 ila 20 yıl arası hapis.

PRİGOJİN, SİLAHLI GRUBUNUN SINIRDAN RUS TOPRAKLARINA GİRDİĞİNİ İDDİA ETTİ

Prigojin, silahlı grubunun Ukrayna'dan sınırı geçerek Rusya topraklarına girdiğini öne sürdü.

AA’da yer alan haberde Prigojin Telegram'da yayınladığı ses kaydında, şu ifadeler yer aldı:

"Şu anda sınırı her yerde geçtik. Sınır güçleri savaşçılarımızı kucakladı. Şu anda Rostov'a giriyoruz. Savunma Bakanlığının bizi önlemek için gönderdiği askerler yolumuzdan çekilin. Savunma Bakanlığının bizi önlemek için gönderdiği askerler yolumuzdan çekilsin. Çocukları öldürmüyoruz. Çocukları eğitmeden cepheye atarak öldüren Şoygu. Yolumuza çıkan herkesi yok edeceğiz. Sonuna kadar gideceğiz."