Türkiye’de koronavirüs salgınına karşı geçen yıldan bu yana zaman zaman gevşetilen, zaman zaman da sıkılaştırılan kapanma önlemleri uygulandı. Son olarak Türkiye genelinde 29 Nisan’da başlayan "tam kapanma" dönemi bugün sona ererken 1 Haziran Salı gününe kadar uygulanacak "kademeli normalleşme" dönemi başladı.

Alınan kapanma kararları sürecinde en büyük mağduriyeti küçük esnaf yaşadı. Özellikle de Kürt illerindeki esnaf daha büyük sıkıntılar çekiyor. Bunlar arasında da Van öne çıkıyor.

Ekonomisi turizm ve sınır ticareti gibi iki temel unsura dayanan Van’da esnafa verilen 1000 TL’lik kira desteği esnafı ayakta tutmaya yetmiyor.

DEM'den Bakan Tunç'a Yargı Sürecine Müdahale Etmekten İmtina Edin DEM'den Bakan Tunç'a Yargı Sürecine Müdahale Etmekten İmtina Edin

Kapıköy’ün bugün açılması bekleniyor

Van’da salgının başından bu yana aylardır kepenklerin çoğu açılamadı. Ayrıca kentin ticaret ve ekonomisini ayakta tutan, Rojhılat’a açılan Kapıköy Sınır Kapısı da 14 aydır kapalı.

Esnaf özellikle "Van'ın Can Damarı" dedikleri Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasını talep ediyordu. Kapıköy Sınır Kapısı’nın bugün “kademeli normalleşme” kapsamında açılması bekleniyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 17 Mayıs'tan itibaren gümrük kapısının yeniden hizmete gireceğini duyurdu.

Van halkının uzun zamandır bu kararı beklediğini dile getiren Çeliktaş, "Kapıköy Gümrük Kapısı ekonomimizin can damarı. Kapıdan yılda yaklaşık 1 milyon turist kentimize geliyor ve bunlar ilimize yılda yaklaşık 1 milyar dolar gelir getiriyor. Bu da tüm sektörlere dağılıyor. Başta nakliye olmak üzere konaklama, otel, eğlence merkezleri, kafe, restoran ve tekstil gibi alanlara dokunuyor. Binlerce iş insanını ve yüz binlerce emekçiyi ilgilendiren bir dağılımı kapsıyor. Dört gözle kapının açılmasını bekliyoruz. İnanıyorum ki Van, gümrük kapısının açılmasıyla eski günlerine kavuşacaktır” dedi.

Esnafa destek kampanyası

Vanlı esnafın özel teşvik kapsamına alınması için sosyal Medyada “#VanEsnafı” etiketi ile kampanya başlatıldı.

Esnaflardan Zozan Özgökçe’nin “Van esnafları olarak yaşadığımız sorunları #VanEsnafı hastagi ile bu akşam sosyal medya hesaplarımızdan esnafının sesini duyurmaya çalışalım” sözleri ile yaptığı çağrıya başta HDP milletvekilleri olmak üzere çok sayıda kişi destek verdi.

HDP Genel Merkezi “#VanEsnafı'nın kepengi korona nedeniyle 14 aydır açık değil!!! Ama bu faşist iktidarın politikaları ve yasakları yıllardır ekonomik kriz, yoksulluk, ihraç, işsizlik ve yolsuzluk üretiyor. Saray ve kayyum yönetimindeki ekonomi #VanEsnafı'nın derdine derman olamaz” diyerek kampanyaya destek verdi.

HDP eski Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli de “Başta #VanEsnafı olmak üzere tüm esnafları, emekçileri, çiftçileri yok sayan ve ülkeyi pandemiden daha fazla ‘enfekte’ eden bu faşist, kayyumcu iktidardan acilen kurtulama zamanıdır” dedi.

“#VanEsnafı” etikeri ile kampanya destek veren diğer isimler de şöyle:

Gazeteci İshak Kara: #VanEsnafı tağına destek vermeyenlerin tuzu kuru olsa gerek hiç oralı bile olmuyorlar. Hayırlı İşler

Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Emin Tuğrul: Uçak tam kapasite toplu taşıma % 50 küçük esnafa yapılan bir zülümdür. #VanEsnafı

Avukat Bedia Özgökçe Ertan: -Deprem döneminde olduğu gibi bu iktidar pamdemide de yönetemediği krizlerin ağır faturasını #VanEsnaf'ına kesti. #VanEsnafı nın “dayanacak gücümüz kalmadı“ demesi kentte hizmet vermeye çalışan esnafa yapılan büyük zulmün fotoğrafıdır. Yerel ekonomiyi canlandırmak isteyen belediyelerimizin tüm çabaları kayyum atanarak yok edildi. #VanEsnafı da halkı da bu zulmü çekmek zorunda değil.Esnafın sorununa çare üretmesi gereken koltukları işgal edenler unutmasın: Halk da esnaf da hesabını soracak elbet.”

İnşaat Mühendisi İzzet Çoban: Van esnafının ödeyecek kirası kaldı! Van esnafının ödeyecek çeki kaldı! Van esnafının kredi ödemesi kaldı! Ama esnafın ne ödeyecek parası ne de dayanacak gücü kaldı!!! (Bilgilerinize)