arti gercek
+gercek tv
menü
Uzmanlar uyardı: Ekonomide son 20 yılın en soğuk kışına giriyoruz
Ekonomist Dr. Murat Kubilay: Nisan 2022'de derin bir fakirleşmeyle karşılaşabiliriz. Bu süreçte ihtiyaç kredisi ve kredi kartlarında ödeme güçlüğü çeken binlerce kişinin haciz riski de var.
05.09.2021 08:21 Güncelleme: 05.09.2021 09:33
Uzmanlar uyardı: Ekonomide son 20 yılın en soğuk kışına giriyoruz
Google News
Foto: BBC Türkçe
Doğal gaz, elektrik ve gıda ürünlerine son bir yılda gelen yüzde 30’a yakın zamlar, gelirleri aynı oranda artmayan milyonlarca vatandaşı bu kışı nasıl geçireceği konusunda kara kara düşündürüyor. Uzmanlar, yurt dışındaki fiyat artışları nedeniyle doğal gaza yüzde 40'a varan yeni zamlar gelebileceğine, bunun da başta elektrik olmak üzere yeni bir zincirleme zam yağmuru başlatabileceğine dikkat çekiyor.
EKONOMİST MURAT KUBİLAY: SON 20 YILIN EKONOMİK OLARAK EN SOĞUK KIŞINA GİRİYORUZ
Sözcü’den Nuray Tarhan’ın haberine göre ekonomist Dr. Murat Kubilay, olası pandemi kapanmalarıyla işsizliğin yeniden tetiklenebileceğini belirterek, “Isınma, barınma ve beslenme giderleri gelir artışlarının üzerinde. İşsizlikle birleşirse Nisan 2022'de derin bir fakirleşmeyle karşılaşabiliriz. Bu süreçte ihtiyaç kredisi ve kredi kartlarında ödeme güçlüğü çeken binlerce kişinin haciz riski de var. Son 20 yılın ekonomik olarak en soğuk kışına girmek üzereyiz ve vatandaşın şimdiden takati tükendi” dedi.
PROF. DR. BAŞLEVENT: BİR KUR ŞOKU VE SİYASİ ÇALKANTI OLMAZSA…
Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent, sonbaharda enflasyonun daha da yükselme olasılığının azaldığını söyledi. Döviz kurlarının dengelendiğini, kur artışlarının da tüketim maddelerine yansıdığını belirten Başlevent, “Enflasyonda en kötü dönemin geride kaldığını umut edebiliriz. Elbette bir kur şoku veya siyasi çalkantı olmazsa” dedi.
PROF. DR. YILMAZ: ENFLASYONU BESLEYEN BİR KISIR DÖNGÜ VAR
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) ağustos ayında yüzde 19.25'e yükselişinin kaynağında gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın rol oynadığına dikkat çekerek, “Hem gıda hem de enerji TÜFE'si genel TÜFE'nin üzerinde” dedi. Enerjide artan fiyatların üretim maliyetlerini artırdığını, bunun da tüketiciye yansıtıldığı belirten Yılmaz, “Sonuçta enflasyonu besleyen bir kısırdöngü var. Türkiye, petrol ve doğal gazda dışa bağımlı bir ülke. Bu nedenle düşük maliyetli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor” dedi.