Valilik koordinesinde, Büyükşehir ile Uzundere belediyeleri, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu iş birliğinde gerçekleştirilen projeyle çevresine yaklaşık 9 milyon liralık turizm yatırımları yapılan Tortum Şelalesi, Erzurum kent merkezine 100, Uzundere ilçe merkezine 16 kilometre mesafede yer alıyor.

Çevresinde bir süre önce yürüyüş yolları, ağaçlandırma, engellilerin şelaleyi görmesi için yapılan özel alanlar, seyir terasları, dinlenme ile gezinti alanları, restoranlar ve otopark inşa edilen şelale, 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğe sahip.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday gösterilen, doğal güzelliği ve turizm yatırımlarıyla her geçen gün ilginin arttığı şelalede su kalmadı.

Suyun bol olduğu dönemde coşkuyla akan ancak şu sıralar adeta tamamen kuruma aşamasına gelen şelalenin susuz hali dikkati çekti.

Erzurum'un Uzundere ilçesinde yer alan Tortum Şelalesi susuz kaldı.

HES’teki bakım onarım nedeniyle kesildi

DHA’nın bildirdiğine göre ise Tortum Şelalesi’nin 2010 yılında Danıştay tarafından belirlenen 3,5 metreküp can suyu, HES’teki tadilat ve onarım gerekçe gösterilerek kesildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 8 Aralık 2021 tarihinde yapılan ihaleyle Uzundere ilçesindeki Tortum HES’i alan firma, bildiriminde şu bilgilere yer verdi:

Yılmaz Güney’in 40. Yılında Yeni Bir Biyografik Gösterim: "Dayım Yılmaz Güney" Yılmaz Güney’in 40. Yılında Yeni Bir Biyografik Gösterim: "Dayım Yılmaz Güney"

“Tortum HES tesisimizin sanat yapıları, su alma, iletim kanalı ve tüneli, can suyunun ve ulaşım yollarında oluşan uzun ve süreli bakımsızlık nedeniyle meydana gelen tahribatların onarılması için yıkılan bozulan yerlerin eski haline getirilmesi gibi birtakım çalışmalar planlanmaktadır. Yukarıda bahsi geçen planlamış olduğumuz çalışmalarda tesisin mevcut yapısında onarıma yönelik çalışmalar yapılacak olup, ilave bir iş yapılmayacaktır.”