Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) öncülüğünde her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen 'Basın özgürlüğü' konulu toplantı, bu yıl Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nin (DFG) ev sahipliğinde başladı. DFG üyeleri ve IPI koordinatörlerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci toplantıya katıldı.
SANSÜR YASASINA TEPKİ: GAZETECİLER RİSK ALTINDA
Uluslararası heyetin gündeminde dün akşam Meclis'ten geçen 'sansür yasası' vardı. Yasanın kabul edilmesini kınayan koordinatörler, özellikle yasa içerisindeki muğlaklığın hem gazetecileri hem de milyonlarca internet kullanıcısını cezai yaptırım riski altına soktuğu vurgulandı:
"Yasanın belirsiz tanımlar ve sorunlu ifadeler içeren diğer maddeleri ve siyasallaşan Türkiye
yargısı tarafından uygulanacak olması, gazetecilerin yanı sıra milyonlarca internet
kullanıcısını cezai yaptırım riski ile yüzleştirerek, ülkenin halihazırda hasar almış medya
ortamında sansür ve otosansürün artmasında büyük rol oynayacaktır."
ipi-dfg.jpeg
İKTİDAR IPI DELEGASYONU KABUL ETMEDİ
Heyetin açıklamasında, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ile toplantı taleplerinin geri çevrildiğini, ayrıca Milliyetçi Hareket Partisi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), TBMM
Dijital Platformlar Komisyonu ve AKP Milletvekili Hüseyin Yayman ve İletişim Başkanı
Fahrettin Altun ile toplantı taleplerinin de yanıtsız kaldığını duyurdu.
HÜKÜMETE 'BASKILARI AZALTIN' ÇAĞRISI'
Delegasyon, önümüzdeki seçim dönemi için de partilere çağrıda bulundu. "Bağımsız haber ve bilginin serbest dolaşımı tüm demokratik seçimler için hayati bir koşul" diyen delegasyon, muhalefet partileri ile yaptıkları görüşmelerde basın özgürlüğü konusunda söz aldıklarını söyledi, hükümete de basının üzerindeki baskıları kaldırma çağrısını yineledi:
"Yıllarca gerileyen koşulların ardından, misyon siyasi yelpazeden tüm politikacılardan gazeteciliğin yüzleştiği krizi sonlandırmak için çalışacağına ve basın özgürlüğünü garantileyen kapsamlı reformlar yapılacağına dair bağlılık talebinde bulundu. Aynı zamanda, görüşülen paydaşlar seçim öncesi gazetecilere yönelik baskı ve fiziki saldırıların artabileceği yönünde endişelerini dile getirdi. Misyon olarak, hükümete, özellikle seçim döneminde gazetecilerin korku ve tacizden uzak işlerini yapabilmeleri için gerekli önlemlerin alınması yönünde çağrı yapıyoruz."