Maaş ve ücret gelirlerinin enflasyonun gerisinde kalması, borçlanma oranlarını artırdı. Kredi kartı borçlarından bireysel kredilere, bireysel kredilerden işletme kredilerine tam bir borçluluk silsilesi oluştu. Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, Türkiye'nin borç karnesini çıkarttı, ekstrelerde yaşanan patlamayı şöyle aktardı: 

" Türkiye’de mayıs ayı itibarıyla 37 milyon 328 bin kişinin bireysel kredi kartı borcu var. Haziran ile temmuz verileri çok daha fena... Kim bilir ne gelecek, sen hesapla... Kredi kartı ekstrelerindeki asgari tutarı ödeyenlerin sayısı da kart kullanıcılarının yarısından fazlasına ulaşmış durumda. (...)

Sigara fiyatlarına üst üste zamlar gelmeye devam ediyor Sigara fiyatlarına üst üste zamlar gelmeye devam ediyor

Taşıt, konut ve ihtiyaçtan oluşan tüketici kredileri ise 1 trilyon 726 milyar liraya yükseldi. Boğazımıza kadar borca batmışız sayesinde... Eşe dosta, bakkala manava, arkadaşa tefeciye, ev sahibine borçları saymıyoruz haliyle... Hele faturalar... Telefon, apartman, internet, elektrik, doğalgaz, su... Bu hesapta bunlar hiç yoklar...

Bireysel borç anlamında bir felaket yaşanırken iş yerleri ne durumda? Merkez Bankası Temmuz 2024 rakamlarına göre, haziran ayında 10 bin 546 olan karşılıksız çek sayısı temmuzda yüzde 150 oranında artarak 26 bin 351 adede yükseldi. Karşılıksız çıkan çeklerin bir ayda böylesine yüksek artış göstermesi, ekonominin genelinde büyük bir ödeme krizinin habercisi... Ne yapacaklar artan vergileri? Cezası, senedi... Keşke saymakla bitseydi..."

Kaynak: Duvar