Siyasetçi Ahmet Türk, geçtiğimi günlerde Murat Karayılan'ın, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kaç ay önce ateşkes için haber gönderdiğine dair açıklamasını değerledirdi. Türk, "Bunun ne kadar ciddi bir talep olduğunu bilemem. Ama gerçekten bir ateşkese ihtiyaç var. Türkye'ye karşı silahların susturulması gerekir. Çünkü demokratik siyaset artık gerçekten de örgütlü bir hale geldi" dedi.
Ahmet Türk, ARTI TV'de ekrana gelen Odak programında Ezo Özer'in konuğu oldu. HDP'ye yönelik kapama talebi için "Çok alışık olduğumuz bir durum. HEP'in kapatılmasından sonra 10'a yakın partimiz kapatıldı" diyen Türk, "Ama şunun görülmesi gerekir: HEP'le seçimlere katıldığımız zaman 5,1 oy oranıyla seçimlerden çıkmıştık. Daha sonra 6,2, sonra 11'e yaklaşan bir sonuç ve 7 Haziran'da da 13,1. Şunu söylemek istiyorum, ne kadar baskı yapılırsa Kürtler ve Kürtlerin dostları daha güçlü bir şekilde demokrasi, adalet ve özgürlük mücadelesi için çaba gösteriyor." dedi.
NE KÜRTLERE NE TÜRKİYE'YE FAYDA GETİRİR'
Türk, "Artık milliyetçi, ırkçı söylemlerin toplum üzerinde bir etkisi yok. Kürtleri geçmişte potansiyel tehlike, bölücü göstererek milliyetçi-ırkçı kesimi bir de apolitik kesimi tekelinde tutmak isteyen anlayış bugün yıkılıyor. Değişim, dönüşümün kaçınılmaz olduğu bir süreç. Bu şekilde operasyonlarla partinin kapatılması aslında ne Kürtlere, ne Türkiye'ye bir fayda getirir" ifadelerini kullandı.
"Geçmişten beri söylediğimiz bir şey var. HDP'nin hiçbir zaman kimsenin şemsiyesinde seçime katılma talebi olmamış" diyen Türk, "Ama demokrasiyi kalıcı hale getirmek için birliğe ihtiyaç var. Demokratik geleceği sağlamaya yönelik bir ortaklaşmaya ihtiyaç var. Ama maalesef görüyoruz ki bu konudaki düşünceler değişmiyor. İktidar partisini MHP kontrol ediyor ama CHP ve İYİ Parti'yi de gizli bir merkez kontrol altına alıyor. Burada demokrasi için birlik adına yapmak istediklerimiz maalesef gerçekleşemiyor. Yani sadece bir açıklama yapmak, 'Kapatılmasın' demek yetmiyor. Artık hak ve özgürlük talebi olanlar bu saatten sonra köşesine çekilecek durumda değil" diye konuştu.
'SON DÖNEMDEKİ UYGULAMALAR AKLIN ALACAĞI ŞEYLER DEĞİL'
TSK'nin yaklaşık 50 gündür devam eden Irak Kürdistan Federe Bölgesine yönelik operasyonlarını da değerlendiren Türk, "Bundan büyük bir acı duyuyoruz. Kürtler Ortadoğu'da önemli bir halk. Birlikte yaşadığı halklarla ortak demokratik değerler altında buluşmayı her zaman esas almış. Ama nedense Kürtleri potansiyel tehlike gören bir mantık var. Kürtler kazanımlar elde ettikçe bunun sindirmeye çalışan bir mantıkla karşı karşıyayız. Son dönemdeki uygulamalar aklın alacağı şeyler değil" dedi.
Türk, "Şunu söylemek istiyorum, 21'inci yüzyılda artık Fatih Sultan Mehmet olmaz. O dönem bitti. İlhak etme, fethetme anlayışının bittiği bir yerdeyiz. Bu sadece kaosun doğmasına neden olacak bir yönetim anlayışıdır" diyerek konuşmasına şöyle devam etti:
'HALKIN TALEBİNİ GÖZ ARDI EDEN HER SİYASET KAYBETMEK ZORUNDADIR'
"Biz Kürt siyasetçilerin ve Kürt dostlarının bu çatışmaların kimseye yarar getirmeyeceği konusunda ciddi bir refleks göstermesi gerekiyor. Çünkü bu Türkiye'nin geleceğine de zarar verecektir. Artık Süleymaniye, Erbil'de de insanlar artık hem KDP'ye tepki göstermeye başlıyor hem de bu ilhak politikalarına karşı artık insanlar sesini yükseltiyor. Halkın talebi, bu çatışmaların durmasıdır. Halkın talebini göz ardı eden her siyaset kaybetmek zorundadır. Bu siyaseti uygulayanlar Türkiye'nin geleceğine çok büyük zarar vereceklerini göremiyorlar maalesef."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir heyetle ateşkes talebi ilettiği açıklamalarını değerlendiren Ahmet Türk, "Bunun ne kadar ciddi bir talep olduğunu bilemem. Ama gerçekten bir ateşkese ihtiyaç var. Türkye'ye karşı silahların susturulması gerekir. Çünkü demokratik siyaset artık gerçekten de örgütlü bir hale geldi. Bunu söylerken de bir yandan gülüyorum. Geçmişte 'Gelip demokratik siyaset yapsınlar' diyenler bugün demokratik siyasetin içindeki bütün insanları cezalandırıyor. Onun için gerçekten güvenilir bir ortamın sağlanması lazım. Bir sorunu çözmek için orada bir hakkın, bir hukukun, bir kimliğin kabulü gerek. Siz bunu içselleştirmemişseniz, bunu çözemezsiniz" şeklinde konuştu.
Kaynak: Artı Gerçek