TÜED Başkanı: Enflasyona Göre Seyyanen Zammın Değişmesi Gerekiyor

Geçtiğimiz 5 aylık enflasyon oranının yüzde 22,72 olmasının ardından emeklilerin gözü, Temmuz'daki maaş zammını netleştirecek olan Haziran ayı enflasyon verisine çevrildi.

Emekliler 15 Bin TL Seyyanen Zam Bekliyor

Türkiye Gazetesi'ne konuşan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin daha önce kendilerine verilmeyen 8.077 liralık seyyanen zam ve yüzde 5,7’lik büyüme oranı dikkate alınarak en az 15 bin lira seyyanen zam beklediğini söyledi.

Mehmet Şimşek: Dış yükümlülükleri azaltma yolunda adımlar atıyoruz Mehmet Şimşek: Dış yükümlülükleri azaltma yolunda adımlar atıyoruz

15 Bin TL Seyyanen Zam Beklentisi

TÜED Başkanı Ergün, seyyanen zam beklentisiyle ilgili şunları söyledi: “Seyyanen zam beklentimiz her zaman devam ediyor; çünkü yüzdeli artışlar, eşitsizliği daha da bozuyor. Ülke büyüyor; ancak emekli maaş artışları TÜFE’ye endeksli olduğu için bundan pay alamıyor. Büyümeden emekliye de pay verilmesi noktasında seyyanen zamma ihtiyaç var. Daha önce memura verilen 8.077 liralık seyyanen zamdan emekli keseneği de kesilmedi, kesilseydi memur emeklisine de yansıyacaktı. Bu yanlış düzeltilirse söz konusu zam, memur emeklisine yansıyacağından, işçi ve memur emeklisine de bu farkın verilmesi noktasında bir hak doğuyor.

Hem yüzde 5,7’lik büyüme oranı, hem de daha önce emekliye verilmeyen 8.077 liralık seyyanen zammı düşündüğümüzde hak edilmiş seyyanen zam 12 bin lira civarında. Satın alma gücündeki kayıp da dikkate alındığında, geçen yılın 8.077 lirası bu yıl 8.077 lira olarak yansımayacaktır. Özetle, emeklinin seyyanen zam beklentisi 15 bin lira” dedi.

Sistemin Değiştirilmesi Gerekiyor

Aylık bağlama sisteminin değiştirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Ergün, sistemin yoksul emekliler oluşturduğuna işaret etti. Ergün “Aylık bağlama oranı yüzde 70’ten yüzde 35’lere indi. Burada emeklinin çok ciddi kaybı var. Bu parametrelerin değişmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bayram İkramiyesi Eleştirisi

3.000 liralık bayram ikramiyesini eleştiren Ergün, şunları söyledi: “Bayram ikramiyesi artışının da bir sisteme oturtulması lazımdı. Ne yazık ki hükûmet bu artış sistemini getirmedi. 1.000 liralık bayram ikramiyesinde enflasyon oranında bile artış yapılsa rakamın 5.000 lirayı geçtiğini görürdük. Emekli 1.000 lira bayram ikramiyesi aldığı dönemde 700 liraya bir kurban alabiliyordu; bugün bir kurbanı 3.000 liraya alabilme imkânı yok.”

Kaynak: Duvar