TMO, 2024 Yılı Buğday Alım Fiyatları Beklentileri Karşılamadı

Tarım Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024 yılı buğday alım fiyatları ile destekleme fiyatlarını açıkladı. Ancak açıklanan fiyatlar çiftçilerin beklentilerini karşılamadı ve tepki topladı.

Alım Fiyatları Açıklandı

TMO, makarnalık buğday fiyatını ton başına 10 bin TL, ekmeklik buğday fiyatını ise 9 bin 250 TL olarak açıkladı. Arpa alım fiyatı ise 7 bin 250 TL olarak belirlendi. Aynı zamanda ÇKS'ye kayıtlı çiftçilere buğdayda ton başına bin 750 TL, arpada ise 750 TL destekleme verileceği duyuruldu.

İthalat ve İhracat Açıklamaları

TMO açıklamasında, yurtiçinde üretilen buğdaydan yapılan katı un ihracatındaki yasağın kalktığı ve buğday kırığının ihracatının kontrollü olarak serbest bırakıldığı bildirildi. Ayrıca 15 Ekim 2024 tarihine kadar buğday ithalatının durdurulduğu belirtildi.

Mehmet Şimşek: Riskler Azalırken Normalleşme Süreci Devam Ediyor Mehmet Şimşek: Riskler Azalırken Normalleşme Süreci Devam Ediyor

Çiftçilerin Tepkisi

Kızıltepe Zahireciler Derneği, açıklanan fiyatlar için "Ne yazık ki dağ fare doğurdu" yorumunu yaparak tepkisini dile getirdi. Çiftçilerin beklentisi ton başına 15 bin TL iken, açıklanan fiyatlar yüzde 8'lik bir artışla belirlendiği için memnuniyetsizlik yaşandı.

TMO'nun açıkladığı buğday alım fiyatları çiftçiler arasında hayal kırıklığı yarattı. Çiftçilerin girdi maliyetlerinin artmasına rağmen fiyatların beklentileri karşılamaması, sektörde endişeye yol açtı.

Kaynak: MA