CANLI YAYIN

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş oldu
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş oldu
Yayınlanma: 07 Haziran 2023 19:04

A+
A-
Meclis Başkanı seçiminde hiçbir aday ilk ve ikinci tur oylamasında yeterli çoğunluğu sağlayamayınca üçüncü tura geçildi. Üçüncü tur seçimi sonucunda Meclis başkanı Numan Kurtulmuş oldu.

Erdoğan: Emekli aylıklarında yaptığımız artış beklenen enflasyonun çok üzerinde Erdoğan: Emekli aylıklarında yaptığımız artış beklenen enflasyonun çok üzerinde

Artı Gerçek - TBMM Genel Kurulunda Meclis Başkanı seçiminin üçüncü tur oylaması sona erdi. AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda 321 oy alarak Meclis'in 30'uncu başkanı oldu.

DANIŞMA KURULU TOPLANACAK

Yeni seçilen TBMM Başkanı'nın başkanlığında, gelecek hafta Danışma Kurulu'nun toplanması öngörülüyor. Bu toplantıda; TBMM Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarının kaç üyeden oluşacağı ve AKP, CHP, MHP, Yeşil Sol Parti, İYİ Parti gruplarına düşen üye sayısı belirlenecek.

RELATED VİDEO
Play VideoGÜNÜN YAZARLARI
Beş siyasi parti grubu, gruplarına düşen sayıya göre, milletvekillerinin isimlerini TBMM Başkanlığına bildirecek. Daha sonraki süreçte TBMM Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarının üye isimleri TBMM Genel Kurulunda okunarak, milletvekillerinin oyuna sunulacak.

En yaşlı üye başkanlığında toplanacak komisyonlarda; Başkan, Başkanvekili, Katip Üye ve Sözcüden oluşan Başkanlık Divanı seçimi yapılacak.

NE OLMUŞTU?

Meclis Başkanı'nın seçimi için yapılan ilk tur oylamada 586 oy kullanıldı. AKP'nin adayı Numan Kurtulmuş 317, CHP'nin adayı Tekin Bingöl 131 oy aldı.

İlk turda yeterli çoğunluk sağlanamadığı için ikinci tura geçildi.

AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 131, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 41, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu 15, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun 21, TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay 3 oy aldı. 3 oy da geçersiz sayıldı.

Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğuna (400) ulaşamadı. İkinci turda çoğunluk sağlanamadı, üçüncü tura geçildi. Özbudun ve Yeneroğlu, adaylıktan çekildi.