Suriye bugün iktidardaki Baas partisinin yoğun katılım çağrıları eşliğinde parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Sabah 7'den akşam 19'a kadar kullanılacak oylarla Suriye'nin yasama organı Halk Meclisi'nin 250 üyesi dört yıllığına belirlenecek.

SANDIK KURULMAYAN BÖLGELER

Hükümet kontrolündeki 15 seçim bölgesinde 8151 sandık kuruldu. Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yönetiminin kontrolünde bulunan ve Suriye'nin yüzde 70'ine tekabül eden bölgelerde oy kullanılıyor. Seçim bölgeleri, Türkiye sınırına yakın Ankara destekli, Özgür Suriye Ordusu'ndan (ÖSO) dönüştürülen Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) kontrolündeki bölgeler, Kaide kolu Nusra Cephesi'nden dönüştürülen Heyet Tahrir Şam (HTŞ) kontrolündeki İdlib, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve ABD güçlerinin bulunduğu kuzeydoğuyu kapsamıyor.

Play Video

Adaylar hâlâ kuzey ve kuzeydoğuya tahsis edilen sandalyeler için yarışıyor, ancak yalnızca hükümet kontrolündeki bölgelere taşınmış seçmenler belirlenen seçim merkezlerinde oy kullanabiliyor.

DÜRZİ VİLAYETİ SÜVEYDA'DA 'BOYKOT ÇAĞRISI'

Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), yaklaşık bir yıldır düzenli olarak hükümet karşıtı protestoların gerçekleştiği Dürzi nüfuslu güney vilayeti Süveyda'da pek çok kişinin sandıkların boykot edilmesi çağrısında bulunduğunu, protestocuların seçim merkezlerine erişmesini engellemek amacıyla bir kamyonun üzerindeki oy sandıklarına el koyduğuna dair videoların paylaşıldığını duyurdu.

HTŞ, Şam'da Sokağa Çıkma Yasağını Kaldırdı: Halk İşlerine Dönebilir HTŞ, Şam'da Sokağa Çıkma Yasağını Kaldırdı: Halk İşlerine Dönebilir

MECLİS İÇİN DİASPORADAKİ MİLYONLAR OY KULLANMIYOR

Bu seçimde kayıtlı seçmen sayısı açıklanmadı. Devlet başkanlığı seçimlerinden farklı olarak parlamento seçimlerinde, savaştan bu yana sayıları hızla artan diasporadaki milyonlarca Suriyeli oy kullanma hakkına sahip değil.

BAAS EZİCİ ÇOĞUNLUĞUNA KARŞI BAĞIMSIZLAR

250 sandalye için içlerinde kadınların da olduğu 1516 aday yarışıyor. 19 Haziran 2020'de gerçekleşen son seçimde, 250 sandalyenin üçte ikisini Baas ile laik Arap müttefiklerinden oluşan Ulusal İlerici Cephe, üçte birini bağımsızlar kazanmıştı.

SEÇMENLER 'AYNI YÜZLERDEN BIKTI'

Fransız haber ajansı AFP, başkent Şam'da bağımsızların kurduğu kampanya çadırlarına asılan aday listelerinde, genelde takım elbiseli işadamlarının fotoğraflarının yer aldığını aktardı.

AFP'ye konuşan Suriyeliler, "Bu seçimlerin öncekilerden farklı olmasını beklemiyoruz, çünkü yine aynı adaylar yarışıyor" tepkisini verirken, hayat pahalılığından şikayet etmekte sözbirliği etti.


'BAAS PARTİSİ'NİN ÖNSEÇİM SÜRECİNDE İŞ BİTİYOR'

Ancak AP, "Bu yıl nihai aday listeye giren görevdeki milletvekili sayısının görece düşük olması, Baas Partisi'nde bir değişim yaşandığını gösteriyor" yorumunu yaptı.

AP'ye konuşan geçiş dönemi siyaseti ve seçim süreçleri alanında bağımsız danışman Vladimir Pran, Suriye parlamento seçimlerinin rekabetçi kısmının, Baas Partisi'nin önseçim sürecinde, seçmenlerin sandık başına gitmesinden önce yaşandığını söyledi. Pran, Baas Partisi üyelerinin, nihai listeyi oluşturmak için hangi adayların isimlerinin partinin merkezine gönderileceğini oyladığında, işin bittiğini dile getirdi.


ESAD'IN GÖREV SÜRESİNİ UZATMANIN YOLU AÇILABİLİR

Batı medyasına göre sürpriz içermesi beklenmeyen yeni Halk Meclisi, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görev süresini uzatacak bir anayasa değişikliğinin yolunu açabilir. Devlet başkanlığı için anayasal süre sınırlaması olduğundan, Halk Meclisi'nin öncelikli gündeminin, Esad'ın 2028'de yeniden aday olabilmesi için anayasayı değiştirmek olması bekleniyor. Halk Meclisi, 2000'de anayasayı değiştirip devlet başkanı adayı olma yaşını 40'tan 34'e düşürerek Esad'ın seçilmesinin önünü açmıştı.

VEKALET SAVAŞI EŞLİĞİNDE YAPTIRIM HEYELANI

ABD ile müttefiklerinin 2011'de protestoların patlak verdiği ülkeye cihatçı ve silah yağdırarak yürüttüğü vekalet savaşının yaralarını hala saramayan Suriye, çok sıkı ABD yaptırımları yüzünden de ekonomik krizden çıkamıyor.

ABD'nin Suriye'ye sırasıyla 1979, 2003, 2004, 2005, 2012-2013'te getirdiği ağır yaptırımların çıtası, görevdeki Başkan Joe Biden'ın selefi Donald Trump'ın Haziran 2020'de çıkardığı Sezar Yasası'yla daha da yükseldi. Sezar yaptırımlarının, öncekilerden farkı olarak, Esad yönetimiyle ilişkileri olan veya ilişki geliştirmek isteyen ülkeleri ve şirketleri hedef alması yüzünden, Suriye'ye dışardan yatırım da yapılamıyor.

ÜSTÜNE İSRAİL SALDIRILARI

Suriye, 2011'den beri neredeyse her gün İsrail'in "İran ve Hizbullah'ı vurmakla" gerekçelendirdiği saldırılarına uğruyor. Son olarak İsrail’in cumartesi geceyarısından sonra güneydeki bazı askeri tesisler ile Şam’ın Kefir Susa bölgesindeki bir konutu hedef alan hava saldırında bir askerin öldüğü, üç askerin yaralandığı açıklandı. (AP, AFP, SANA, Dış Haberler)