Sivas'taki Madımak Oteli'nde 33 yazar, ozan ve düşünürün, yakılarak katledilmesinin üzerinden 30 yıl geçti. Zamanaşımı tehlikesi altında olan davanın dün görülen duruşmasında mahkeme heyeti kararını verdi. Sivas Katliamı Davası, zamanaşımı kararıyla düşürüldü. Karara tepki gösteren Alevi örgütleri, davanın peşini bırakmayacaklarını belirterek, 'mücadele' mesajı verdi.

Sivas Katliamı Davası'nın düşürülmesi sonrası gözler, katliam sanıklarının avukatlarına çevrildi.

İşte Sivas Katliamı sanıklarını savunan avukatlar ve geçmişleri...

RELATED VİDEO

GÜNÜN YAZARLARI

AV. BÜLENT TÜFEKÇİ

2001 yılında AKP'nin Malatya teşkilatı kuruluşunda yer alan Tüfekçi, 2011-2015 yılları arasında AKP Malatya İl Başkanlığı yaptı. Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde AKP Malatya milletvekili olarak ilk defa Meclis'e girdi. Kasım 2015 Türkiye Genel Seçimleri'nde tekrar AKP Malatya milletvekili olarak meclise girdi.

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri sonrası AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu tarafından 24 Kasım 2015 tarihinde kurulan 64. Türkiye Hükûmeti'nde Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak yer aldı. Davutoğlu'nun 22 Mayıs 2016 tarihinde istifa etmesinin ardından Binali Yıldırım tarafından 24 Mayıs 2016 tarihinde kurulan 65. Türkiye Hükümeti'nde görevine devam etti.

AV. HALİL ÜRÜN

Ürün, 2011 ve 2015 yılında yapılan genel seçimlerde AKP'den Afyonkarahisar milletvekili seçildi.

Ürün, aynı zamanda 'Refah Partisi Kayıp Trilyon Davası' olarak bilinen davanın da sanığı... Kayıp trilyon davası, 28 Şubat süreci sonrası, Refah Partisi'nin 1998 senesinde kapatılmasının akabinde, yöneticilerinden, ellerinde bulunan 896 milyar TL'lik, (1 trilyona yuvarlanan) hazine yardımını, devlete iade etmeleri istendi. Partinin, hazine yardımını devlete iade etmemesi üzerine, açılan davaya bu isim verilmiştir. Davada müfettişlerin yaptığı incelemelerde, paranın sahte belgelerle harcanmış gibi gösterildiği iddia edilmişti.

Dava sonucu RP başkanı Necmettin Erbakan 2 yıl 4 ay hapse mahkûm olmuştu. Yine RP'nin 68 yöneticisi 1 yıl ile 1 yıl 2 ay arası hapis cezası almıştı.

Diyanet Başkanı Erbaş'ın garajında beş lüks araç var Diyanet Başkanı Erbaş'ın garajında beş lüks araç var

AV. NEVZAT ER

Nevzat Er, 1983 yılında kurulan ANAP’ta Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile birlikte bir süre siyaset yaptı. 2002 yılında AKP Eminönü İlçesi kurucu ilçe başkanı olarak siyasete dönen Er, belediye başkanı adayı olmak üzere istifa etti ve 2004 yılında yapılan yerel seçimler sonucunda Eminönü Belediye Başkanı seçildi.

AV. SUAT ALTINSOY

Eski AKP Konya İl Başkanı Yardımcılığı görevini üstlenen Altınsoy, 2011'de ise AKP'den milletvekili aday adayı olmuştu.

AV. ALİ AŞLIK

Eski AKP İzmir İl Başkanı olan Aşlık, 24. dönemde de AKP milletvekilliği yapmıştı.

AV. BEDRETTİN İSKENDER

İskender, AKP'nin Ümraniye Belediye Başkan adayı olmuştu.

AV. EKREM BEDİR

Bedir, Sakarya'nın Hendek ilçesinde AKP'nin belediye meclis üyeliğini yapmıştı.

AV. FARUK GÖKKUŞ

AKP Kağıthane Kurucu İlçe Yönetim Kurulu Üyesi olarak siyasete başladı. İki dönem İl Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2004-2009 Esenler’den 2009-2014 Kağıthane’den İl Genel Meclis Üyeliği yaptı. 2014 Aralık, 2018 Nisan döneminde Kağıthane AKP İlçe Başkanlığı yaptı. 31 Mart 2019 seçimlerinde Fatih İlçesinden Büyükşehir Meclis Üyeliğine seçildi.

AV. HASAN HÜSEYİN PULAN

Pulan, AKP İstanbul İl Disiplin Kurulu üyeliği yapmıştı.

SİVAS KATLİAMI DAVASI'NIN GEÇMİŞİ

2 Temmuz 1993’teki katliamın ardından açılan dava, hukukçuların ve hak savunucularının “skandal” diye nitelediği gelişmelerle dolu. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in “Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir” dediği katliam davası, hep siyasetle iç içe oldu. Hükümetler değişse de davada adaletin sağlanması bir türlü mümkün olmadı.

124 kişinin yargılandığı davada ilk karar 1994’te çıktı. Mahkeme, 87 sanığı 2 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkûm etti. Mahkeme, cezalarda “haksız tahrik indirimi” uygulamıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bu kararı bozdu. Bozma kararı üzerine bu sefer 1997’de Mahkeme saldırının “anayasal düzene karşı yapıldığını” belirterek 38 sanığın idamına karar verdi. 2000’deki kararda idam cezasının kaldırılması sebebiyle cezalar müebbete döndü.

2001’de Yargıtay bu kararı onayladı ancak firari sanıkların çokluğu, ayrılan dosyalar ve itirafçıların ortaya çıkmasıyla yargı süreci yeni bir evreye geçti. İtirafçılar Hizbullah, İslami Hareket Teşkilatı, Kaplancılar gibi örgütlerden bahsetse de, mahkeme bir türlü örgütleri görmedi. Firari sanıklar arasında arandığı dönem Sivas’ta düğün yapan da vardı, İstanbul Belediyesi’nde çalışan da. Firari sanıkların bir kısmının ise Almanya’da olduğu biliniyor.

Davaya ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin bu sene başında bir kararı da çıktı.


Sivas katliamının asli faillerinden Yunis Karataş'ın başvurusu AYM, Sivas'ta yaşananları, “terör eylemi” olarak nitelendirdi. Ancak sanıkların terör örgütü bağı saptanamadığı için terör suçlusu sayılamayacaklarına karar verdi. Davanın ilk günden beri Avukatlarından, eski CHP Milletvekili Şenal Sarıhan’ın 2014'te AYM başvurusu ise hâlâ sonuçsuz. Sarıhan’ın 2019’da dosyaya yargılaması devam eden üç kişiyi de ekleyerek yinelediği başvuru 2021’de AYM gündemine alındı ancak henüz karar çıkmadı.