TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Enis Berberoğlu hakkıındaki kararı Meclis'e göndermesine ilişkin, "Böyle bir çağrı yapma yetkisi yok" dedi. Boğaziçi Üniversitesi eylemlerine katılanları hedef alan Şentop, "Eylemlerin profesyoneller tarafından organize edildiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'Demirtaş kararına' ilişkin de konuşan Şentop, kararın "Mahkemenin kendi yetkilerini ve teamüllerini aşan bir siyasi çağrı" olduğunu savundu.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, CNN Türk yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Cumhur ittifakı olarak bir anlayış birliğine varmamız halinde, önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz” sözlerini değerlendiren Şentop, "Kastedilen bir anayasa değişikliği değil, yeni bir anayasa" dedi. Şentop, "Siyasi partiler kanunu da değiştirmek gerekir" açıklamasında bulundu.

ENİS BERBEROĞLU KARARI: AYAYASA MAHKEMESİNE YAZI GÖNDERECEĞİZ

AYM'nin CHP’li Enis Berberoğlu hakkında ikinci kez oybirliği ile verdiği ihlal kararının gerekçesinin bir örneğini Adalet Bakanlığı, TBMM ve Hakimler ve Savcılar Kurulu’na göndermesine ilişkin de değerlendirmede bulunan Şentop, "AYM'nin çağrı yapma yetkisi yok" dedi.

Şentop, karara ilişkin şöyle konuştu:

"Anayasa ve İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını farklı değerlendirmek gerekir. Berberoğlu hakkında karara uyulmayacağı yönünde karar gelmişti. Anayasa Mahkemesi kararını okudum. Prensip olarak katılıyorum. Diğer mahkemelerin uyması gerekiyor. Yeniden yargılanması kararına uyulması gerekir. Siyasi bildiri diyebileceğimiz bir bölüm var.

140. Paragrafta yeniden yargılama, infazın durdurulması kararı var. Fiilen içeride bulunmasa da infaz durumu var. Hükümlü statünün kaldırılması kararları var. Hak ihlalinin kaldırılmasına yönelik hüküm. Hak ihlali var mı yok mu ve varsa ihlalin nasıl giderilebileceği yazılabilir. Fakat Anayasa Mahkemesi orada kalmıyor. Bütün kamu kurumlarının Anayasa kanunlara uyması yönünde hüküm veriyor. Anayasa Mahkemesi tabiri caizse çağrı yapıyor. TBMM'ye öğüt vermesi görev dışıdır.

Haklı durumdaki kararları haksız duruma düşürüyor. Anayasa Mahkemesi bunları söylüyorsa açıkça yazmalı. Anayasa Mahkemesine bir yazı göndereceğiz.

'Kesin hüküm ne zaman kalkacak?' bu yönde bir yazı yok. Anayasa Mahkemesi uzun uzun anlatıyor ve tekrar 14. Ağır Ceza’ya yolluyor. Demek ki kendisinin bu yönde hüküm verme yetkisi yok. Kesin hükmün ortadan kalkması gerekiyor. Anayasa Mahkemesi'ne yakışmayan kararlar var."

TBMM’ye gönderilen ‘Berberoğlu’ kararında ‘Bir hukuk devletinde anayasal hükümlere uymamanın ilgililer açısından cezai, idari ve hukuki sorumluluklar doğuracağı’ bildirildi.

BOĞAZİÇİ EYLEMLERİ: PROFESYONELLER TARAFINDAN ORGANİZE EDİLİYOR

AKP'li Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan eylemleri de hedef alan Şentop, eylemlerin rektör atamasıyla ilgili olmadığını öne sürdü.

"Eylemlerin profesyoneller tarafından organize edildiğini düşünüyorum" iddiasında bulunan Şentop, "Gözaltına alınanlarıın önemli bir kısmı öğrenci değil. Türkiye'de asayişi bozmak ve Türkiye'yi sanki yönetilemiyormuş gibi göstermek isteyenler karşılarında hukuku yargıyı bulacaklardır, bunlara göz açtırılmayacağını söylemek isterim" ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan Melih Bulu, devam eden protestolarla ilgili yaptığı açıklamada 'Asla istifayı düşünmüyorum; bazıları protesto haklarını çok ileri götürdü' dedi.

AİHM KARARI: SİYASİ BİR ÇAĞRI

AİHM'in HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönünde verdiği kararı da değerlendiren Şentop, "Mahkemenin kendi yetkilerini ve teamüllerini aşan bir siyasi çağrı" dedi.

İktidarın Hukuksuzluklarına Karşı Toplumsal Direniş Artıyor İktidarın Hukuksuzluklarına Karşı Toplumsal Direniş Artıyor

Şentop, kararın daha önce benzeri olmayan bir karar olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

"AİHM, bu tür kararlarda sözleşmeye aykırı bir durum varsa ihlal kararı veriyor. İhlal kararı, yargılamanın yenilenmesi sebeplerinden biri. Ama hiçbir zaman 'mahkemeye şöyle davran' diye bir karar verilmedi. 'Derhal serbest bırak' kararını AİHM veremez."