Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Beritan Güneş, Türkiye’de Kürtçenin kamusal alanda kullanılıp kullanılmadığına dair 31 Mayıs’ta Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Tuncer Bakırhan: Rojava'nın nefessiz bırakılmasına izin vermeyeceğiz Tuncer Bakırhan: Rojava'nın nefessiz bırakılmasına izin vermeyeceğiz

Tek soruluk önergeye, Cumhurbaşkanlığı ve dört bakanlık farklı tarihlerde yanıt verdi. Yanıt veren bakanlıklar arasında bulunan Savunma Bakanlığı, yanıtında Anayasa’nın ilk dört maddesine yer verdi. Bakanlık cevabında, “Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütündür. Dili Türkçedir” şeklindeki ifadelere yer verdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ise tek cümlelik yanıtında Bakanlığın Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nün Kürtçenin kullanımına dair herhangi bir çalışmalarının bulunmadığını belirtti.

Ticaret Bakanlığı yanıtında faaliyet ve çalışmaların Türkçe ve İngilizce ile verildiğini paylaştı. Bakanlık, yanıtının devamında da bu faaliyetleri eşit bir şekilde sunduklarını ileri sürdü. Eğitim Bakanlığı ise yanıtında İlkokul ve Ortaokul öğrencileri için açılan ve bir ve iki saatlik olan “Yaşayan diller ve lehçeler” seçmeli dersini örnek verdi.

Cumhurbaşkanlığı yanıtında ise TRT 6’nin Kürtçe yayınları ile Kürtler için kamusal hizmet sunduklarını belirtti. Cumhurbaşkanlığı ayrıca Diyanet’in birçok dilde yayınlandığı eserlere dikkat çekerek, bu eserlerin Kürt dili ile de yayınlandığını kaydetti.

'KABUL ETMİYORUZ'

Yanıtların tekçi zihniyeti bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Güneş, “Verilen bu yanıtlar ile Türkiye'de Türkçe dışında başka bir dile ve özellikle Kürtçeye yaşam alanı tanınmadığı bir kez daha tescillendi. Özellikle Savunma Bakanlığı, Kürtçe ile yapılacak hizmetin Türkiye’yi böleceğini iddia ediyor. Resmen akıl tutulması. Bütün bakanlıkların tek satır olarak verdiği tek dil vurgusunu kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Milyonlarca kişinin konuştuğu Kürtçeye yer verilmemesine tepki gösteren Güneş, “İktidarı ve ilgili bakanlıkları; Kürtçenin kamusal alanda eşit ve özgürce kullanılabilmesi için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. Dilsel ve kültürel hakların korunması ve geliştirilmesi, toplumun her kesiminin eşit ve adil bir şekilde temsil edilmesini sağlayacak ve toplumsal barışa katkıda bulunacaktır. Bu doğrultuda, Kürtçenin kamusal alanda kullanımına yönelik çalışmaların bir an önce başlatılması gerekmektedir” dedi. 

Kaynak: MA