Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sürerken dünya İstanbul ve Çanakkale boğazlarına odaklandı. 1936 tarihli Montrö Sözleşmesi'yle Boğazları belirli koşullara göre kapatma yetkisi olan Türkiye'nin, ihtilafı dün resmi ağızlardan 'savaş' olarak tanımlamasının ardından savaş gemilerine geçiş izni verip vermeyeceği merakla bekleniyor.

'EN AZ İKİSİ RESMİ TALEPTE BULUNDU'

Mehmet Şimşek net bir açıklama yaptı: KDV artışı gerçekleştirilmedi Mehmet Şimşek net bir açıklama yaptı: KDV artışı gerçekleştirilmedi

Reuters ajansı, hem Ukrayna hem Rusya ile yakın ilişkileri bulunan Türkiye'nin bu konuda zorlu bir pozisyonda bulunduğunu ve şu an için en az dört Rus gemisinin Akdeniz'den Karadeniz'e geçmek için beklediğini yazdı. Ajans, Ankara'dan ismini açıklamayan bir yetkiliye ve uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Yörük Işık'ın gözlemlerine dayanarak, bu gemilerden en az ikisinin Boğazlardan bu hafta geçmek için resmi talepte bulunduğunu belirtti. Bu iki gemiden birinin bir fırkateyn, diğerinin bir destroyer olduğu aktarıldı.

'ÜSLERİMİZ KARADENİZ'DE DERLERSE TÜRKİYE'NİN MANEVRA ALANI OLUR'

Duvar'ın aktarımına göre Reuters, Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi çerçevesinde gemilerin geçişini belirli senaryolara göre düzenlediğini hatırlattı; resmi talepte bulunduğu belirtilen iki savaş gemisinin üslerinin Karadeniz'de olduğu yönünde bildirimde bulunması senaryosunun, 'Türkiye'ye bir miktar manevra alanı sağlayacağı' yorumunu yaptı.

'MOSKOVA'NIN MİSİLLEME RİSKİ VAR'

Reuters'ın haberinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun dün yaptığı Montrö açıklaması, Boğazların 'Rus savaş gemilerine kapatılması vaadi' olarak yorumlandı. Ajans, böyle bir hamlenin 'Moskova'dan misilleme riskini içermekle birlikte NATO ile ilişkilerin düzeltilmesine yardımcı olacağını' belirtti.

'ANKARA'NIN DENGEYİ NEREYE KADAR EĞECEĞİ MERAK KONUSU'

Haberde, "Fakat bu yolculuğu yapmak için bekleyen Rus gemilerinin olası yığılması, Ankara'nın önümüzdeki günlerdeki kararlılığını test edecek ve doğuyla batı arasındaki benzersiz derecede hassas diplomatik dengesini nereye kadar eğmeye istekli olduğunun da göstergesi olacak" ifadeleri kullanıldı. Reuters, Ankara'nın Rusya'ya karşı atacağı adımlarda fazla ileri gitmesinin ekonomik açıdan riskli olduğunu, Türkiye'nin doğalgazının yüzde 45'ini Rusya'dan aldığını ve ülkeye gelen turistlerinin yüzde 20'sinin de Rus olduğunu yazdı.

'HÜKÜMET YENİ ADIMLAR PLANLIYOR'

Ajansa konuşan bir başka yetkili ise ihtilafın etkilerinin 'her geçen gün daha fazla hissedildiğini' ve hükümetin ekonomiyi güçlendirecek adımlar planladığını söyledi.

Yörük Işık ise Reuters'la söyleşisinde, "Yaşananları 'savaş' diye adlandırmak çok büyük bir adım. Ankara bu adımı atmak istemiyordu ve kullandığı dille Moskova'ya, Ukrayna kentlerine yönelik saldırganlığına son vermesi için son bir şans tanıyor" ifadelerini kullandı.