Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, İzmir'deki depremin ardından iki gündür enkazların bulunduğu alanda yaptıkları çalışmalara yönelik olarak derledikleri bilgileri kamuoyu ile paylaştı.

Bayraklı ilçesinde yıkılan binaların yakınındaki bir kafeteryada düzenlenen basın toplantısında konuşan Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Aykut Akdemir, "Bugün sözün bittiği ve bizim geçmişte söylediğimiz birçok sözün tekrar yaşama geçtiği bir gün olarak tarihe geçecek" diyerek sözlerine başladı.

'ÇOK SAYIDA HASARLI BİNA VAR'
Akdemir, bugün sabah itibariyle 25 kişilik ekiple bir araya geldiklerini, 4 gruba bölünerek yıkılan her binanın enkazının olduğu yerlerde koordinatların alındığını ve fotoğrafların çekildiğini, yine bu binaların yanlarında olan binaların hasarlarının kontrol edildiğini aktardı.

Çok sayıda hasarlı bina tespit ettiklerini dile getiren Akdemir, 4 tane tamamen yıkılan, 9 tana kısmi yıkılan bina olduğunu ve birçok binada barınmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Gazeteci Nevşin Mengü, Yurt Dışı Çıkış Yasağı ile Serbest Bırakıldı Gazeteci Nevşin Mengü, Yurt Dışı Çıkış Yasağı ile Serbest Bırakıldı

Ağır hasarlı binaların bir an önce tespit edilmeye ihtiyacı olduğunun altını çizen Akdemir, ellerindeki imkanların yeterli olmadığını ve bu yeterliliği sağlayarak gerekli tespitleri yapacak mercinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğunu ifade etti.

'20-30 YAŞINDA BİNALAR YIKILDI'
"Her ne kadar zemin ağırlıklı bir deprem yaşıyor olsak da, zeminin özellikleri çok önemli olsa da bu bölge yıllar önce Bornova'nın tarım alanlarıdır. Yani sulak alanlardır” diyen Aykut Akdemir, şöyle devam etti:

“Buralar 70'li yıllarda planlamış bölgeler. Görece İzmir için planlı olan planlı kentleşen ama buna rağmen 2020 yılında böyle bir depremle karşı karşıyayız. Planlanmış bir bölgede böyle bir sonucun oluşması kadar akla ziyan bir durum olamaz. Bu tip zeminlerde planlama aşamasında jeolojik ve jeofizik bütün etütler yapılarak ona göre bir kentin planlamasına ihtiyaç olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Zemin her ne kadar olumsuz da olsa buna rağmen bunun üzerine yapılmış ve bütün süreçleri tamamlanmış binalar yıkıldı. Yani imar izinleri tamamlanmış yapı kullanım izinleri alınmış 8-12 kat arasında olan 20-30 yaşında binalar yıkıldı."

Manavkuyu'da 450 bin kişinin yaşadığına dikkat çeken Akdemir, burada yaşayanların birçoğunun evine giremediğini belirtti.

Akdemir, “Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor ama asıl ihtiyaç olan şey dün geceyi sokakta geçiren vatandaşlarımız. Burada 450 bin nüfus yaşıyor. Çoğunluğu sokakta olan bu vatandaşlarımızın yaşamlarının normalleştirilmesine ihtiyaç vardır" dedi.