Klasik Batı Müziği kökenli 2 kadın müzisyenle bir araya gelerek Newroz şarkısını Viyola ve piyano ile yeniden yorumlayan soprano Pervin Çakar, şarkıyı uluslar arası bir boyuta taşımış oldu. Newroz şarkısını aranje eden besteci Rohat Cebe, şarkıyı Newroz Bayramı gibi uluslararası arenada sergilenebilecek bir Newroz şarkısına büründürmek için soprano, piyano ve viola çalgılarını kullanarak çalışmayı çok sesli hale getirdi.

Rûdaw’a konuşan Pervin Çakar, şarkıyı Newroz Bayramı’na bir hediye amacıyla seslendirdiğini söyledi.

Sanatçı Çakar, “Newroz Bayramı münasebetiyle bu yıl Piremerd’in sözlerini yazdığı Muhammed Salih Dilan ile Kadir Dilan’ın bestelediği ve Hasan Zirek’in seslendirdiği Newroz şiirini Rohat Cebe’nin aranjesiyle yeniden yorumladım” dedi.

Pervin Çakar’a piyanoda Güney Koreli sanatçı Song Yi, Violada İspanyol sanatçı Ana Zambrano eşlik etti.

Piyano bahar rüzgarını, viola gün ışığını, soprano ise doğanın sesini tasvir etmektedir. Çalışma bu duygular içerisinde dinlenildiğinde dinleyeni farklı bir atmosfere sokarak baharın gelişinin ruhen de hissedilmesini sağlayacaktır. Doğu’nun ve Batı’nın ruhunu bir araya getiren Pervin Çakar bu eser ile de büyük bir zenginliği ortaya çıkarmayı amaç edinmiştir. Uluslararası arenada sesini duyurmuş olan Pervin Çakar’a eşlik edenler de büyük bir armoni ile baharın gelişini bu eserle selamlamaktadır. Newroz eseri Red Music Digital etiketiyle 20 Mart’ta tüm dijital platformlarda yer aldı.

Yeşilçam oyuncusu Bahar Öztan kimdir? Yeşilçam oyuncusu Bahar Öztan kimdir?

Newroz şiirinin yazılışı

Piremerd (Tevfik Mahmut Hamza) 19. ve 20. YY. Kürt filozof ve şairdir. Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit tarafından İstanbul’a da davet edilmiştir. 20. Yy. Şair ve makam sanatçısı olan Muhamad Salih Dilan ve müzisyen kardeşi Kadir Dilan Süleymaniye’de Piremerd ile buluşurlar. Bu buluşmada Piremerd sigara paketinin üzerine Newroz şiirini yazar ve Newroz için bu şiiri bestelemelerini ve seslendirmelerini ister. Nitekim 21 Mart 1948’de bu eseri seslendirirler. Kürt klasik müziğinin en önemli sanatçılarından biri olan Hasan Zîrek ile de Newroz şarkısı Newroz marşı haline gelerek büyük bir üne kavuşmuştur.