Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 23 Nisan 2023 itibarıyla 2 bin gündür hapiste. Kavala bugün yayımladığı mesajda, "14 Mayıs’tan sonra yargıda ve tüm kamu kurumlarında hukuk ilkelerine, insan haysiyetine ve insan haklarına saygı gösteren bir anlayışın hakim hale geleceğini ümit ediyorum" dedi.

Gezi davasından tutuklanan iş insanı Osman Kavala, AİHM’in serbest bırakılmasına yönelik kararına rağmen tam 2000 gündür tutuklu.

RELATED VİDEO

Kavala 2 bininci gün mesajı yayımladı. Kavala yazılı açıklamasında şunları söyledi:

"Hukuka, mantığa sığmayan iddialar ve suçlamalarla 2000 gündür cezaevinde tutuluyorum. Beni suçla ilişkilendiren hiçbir somut delil olmadığı ilk Gezi davası sonunda oybirliği ile verilen beraat kararında açıkça belirtilmişti. İddianameleri okuyan herkesin rahatça göreceği bu gerçek iki AİHM kararıyla bağlayıcı hukuki hüküm niteliği kazanmasına rağmen cezaevinde tutulmam yasaların ve yargı yetkisinin kötüye kullanımı ile gerçekleştirilen bir eziyet etme eylemidir. Başkalarının hayatlarına değer vermeyen anlayışın tezahürüdür. 14 Mayıs’tan sonra yargıda ve tüm kamu kurumlarında hukuk ilkelerine, insan haysiyetine ve insan haklarına saygı gösteren bir anlayışın hakim hale geleceğini ümit ediyorum. Suç işlediklerine dair delil ortaya konmadan cezaevine sokulan binlerce yurttaşımızın da aynı beklentiler içinde olduğuna inanıyorum.”


15 TEMMUZ’DAN VE GEZİ PARKI EYLEMLERİNDEN TUTUKLANDI

Osman Kavala, 1 Kasım 2017 tarihinde Türk Ceza Kanunu’nun 309. ve 312. maddelerinden tutuklandı.

309. Madde, 15 Temmuz Darbe Girişimi ile 312. madde ise Gezi Parkı eylemleriyle ilişkiliydi.

Kavala, 11 Ekim 2019 tarihinde 15 Temmuz Darbe Girişimi davasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re’sen tahliye edildi.

Kanuna göre, bir kişi soruşturma aşamasında en çok bir buçuk yıl tutuklu kalabilir. Gerekçesi gösterilerek en fazla altı ay uzayabilir. Savcılık belgesine göre, Osman Kavala bu dosyadan toplam olarak 1 yıl 11 ay 11 gün süreyle tutuklu kaldı. Yasalara göre bir kişi soruşturma aşamasında en fazla 2 yıl tutuklu kalabildiğinden, resen tahliye kararı verilmişti.

ÖNCE TAHLİYE EDİLDİ, CEZAEVİNDEN ÇIKMADAN YENİDEN TUTUKLANDI

Gezi davasında mahkeme, 18 Şubat 2020’de Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden hakkında beraat ve tutuklu Osman Kavala hakkında tahliye kararı vermişti.

Kavala, tahliye kararı verildiği gün başka bir suçlama yöneltilerek tekrar tutuklanmıştı.

Bu beraat kararının ardından kamuoyunda en çok tartışılan süreç de yaşanmış oldu. Kavala, tahliyesinin hemen ardından henüz cezaevinden çıkmadan yine 15 Temmuz Darbe Girişimi ile ilişkilendirilerek gözaltına alındı. Ertesi gün, 19 Şubat 2020 tarihinde de tutuklandı. 9 Mart 2020 tarihinde ise casusluk suçlamasıyla tutuklandı.

ÜÇ KEZ TUTUKLANIP İKİ KEZ TAHLİYE EDİLDİ

Kavala, 20 Mart 2020 tarihinde 309. maddede düzenlenen “Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme” suçundan bir kez daha re’sen tahliye edildi.

DEM Parti’den hak ihlalleri raporu: Baskılar yüzde 50 arttı CANLI DEM Parti’den hak ihlalleri raporu: Baskılar yüzde 50 arttı CANLI

1 Kasım 2017 tarihinden itibaren kesintisiz olarak Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Osman Kavala, 20 Mart'taki beraat kararıyla aynı dosyadan üç kez tutuklanıp iki kez tahliye edilmiş oldu.

ERDOĞAN, TAHLİYE KARARINI ELEŞTİRMİŞTİ

19 Şubat günü partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Kavala'nın tahliyesiyle ve Gezi davasında verilen beraat kararlarına ilişkin “Bakınız bunlar masum bir ayaklanma hadisesi değildir. Bunlar ciddi manada perde arkasında soros türü bazı ülkeleri ayaklandırmak suretiyle oraları karıştıran tipler vardır. Onun da Türkiye ayağı malum içerideydi. Bir manevrayla dün onu beraat ettirmeye kalktılar” ifadelerini kullanmıştı.

KAVALA İÇİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VERİLDİ

25 Nisan 2022'de de, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater'in de aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında görülen Gezi davasında karar açıklandı. Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye 18’er yıl hapis cezası verildi. Hepsinin tutuklanmasına hükmedildi. Osman Kavala'ya hükümeti kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Casusluk suçlamasından ise beraatine ve tahliyesine hükmedildi.

AİHM KARARLARI HİÇE SAYILDI

10 Aralık 2019’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Osman Kavala’nın tutukluluğunun bir hak ihlali olduğuna ve Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına karar vermişti.

Ancak İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’in kararını hiçe sayarak oy birliği ile Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

BEKİR BOZDAĞ ‘AİHM KARARINI UYGULADIK’ DEMİŞTİ

AİHM kararının uygulanmamasını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hak ihlali kararının uygulandığını söyleyerek savunmuştu. Bozdağ, "Karar vermiş mi, vermiş. Türkiye bu kararın gereğini yapmış mı, tahliyesine karar vermiş mi tutuklunun, tahliyesine karar vermiş. Tahliyesine karar verince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararı da infaz edilmiş oldu" ifadelerini kullanmıştı.

11 Temmuz 2022’de de AİHM Büyük Dairesi, Osman Kavala için 2019'da verilen tahliye kararının uygulanmaması nedeniyle Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 49'uncu maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti.