Türkiye'de sandık güvenliği konusu her seçimde olduğu gibi 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesinde de gündemde. Seçime sayılı günler kala siyasi partiler de seçim güvenliğine dair son hazırlıklarını yapıyor. Sandık görevlilerini belirleyen partiler YSK’dan aldıkları listeleri karşılaştırıyor, teknolojik alt yapılarını yenileyip güncelliyor.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İyi Parti (İYİP) yetkilileriyle seçim ve sandık güvenliği için attıkları adımları, planları ve hazırlıklarını konuştuk.
RELATED VİDEO
‘SANDIK GÜVENLİĞİ İÇİN STK'LERLE ORTAK ÇALIŞIYORUZ'
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, mevzuatın HDP için öngörmüş olduğu 120 bin sandık görevlisi bulundurma hakkı uyarınca sandık görevlilerinin teşkilini sağladıklarını aktardı. Uzun bir süredir hazırlık yaptıklarını ve altyapılarını tamamlamış olduklarını belirten Beştaş, “Şu an 120 Bin sandık görevlimiz seçim günü için hazırdır. Kürt illerinde de büyük kentlerde de önemli ölçüde bir yol aldık. Yine bizim dışımızdaki sandık güvenliği için çalışan sivil toplum kurumlarıyla birlikte ortak çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
meral-danis-bestas.jpg
Emek ve Özgürlük İttifakı’nın yurttaşlar ile birlikte ittifak halinde seçim konusunda hazır olduğunu ifade eden Beştaş, seçimlere girecek olan muhalefet partilerinin; AKP-MHP ittifakının seçimlere müdahale çabalarına karşı son derece duyarlı ve hassas olması, temel gündemlerine alması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve diğer benzeri uluslararası kuruluşlarına da seçim güvenliği konusunda çağrıda bulunan Beştaş, esas meselenin demokrasinin kurtarılması ve halk iradesine sahip çıkılması olduğunu söyledi:
'DUYARLILIĞI EN ÜZT DÜZEYE ÇIKARACAĞIZ'
“Sandıkların, oyların korunması noktasında da muhalefet partileriyle beraber ortak hareket etmek söz konusu olabilir. Yine, seçmenlerimizde, seçim güvenliği yani oylara sahip çıkılması, sandıklara gidilmesi ve sayımlar gibi süreçlerde duyarlılığı en üst düzeye çıkaracağız. Seçmenleri bilinçlendirme noktasında da eğitim çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Sandıkların korunması ve sandık güvenliğinin sağlanması adına da yasal tüm olanakları zorlayacağız. Ayrıca geçtiğimiz seçimlerde uygulamaya soktuğumuz ve büyük bir başarı elde ettiğimiz sandık takip merkezimiz bu seçimlerde de daha etkin bir şekilde çalışmalarını sürdürecek.”
Diğer taraftan da önümüzdeki günlerde, seçim güvenliği konusunda yürütülecek çalışmalar hakkında kararlar almak üzere partilerinin yetkili organlarında geniş katılımlı toplantılar yapılacağını aktaran Beştaş, önlerinde önemli bir demokrasi eşiği bulunduğunun, bu konuda önemli bir tecrübe sahibi olduklarının ve sürece hazır olduklarının altını çizdi.
‘SANDIK GÜVENLİĞİNİ ÜÇ AŞAMADA ELE ALIYORUZ’
2019’da kazanılmış bir seçimin tekrarlanması ve 2017 yılında mühürsüz oyların geçerli sayılmasının Yüksek Seçim Kurulu’na olan güveni sarsmış durumda olduğunu hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin geçtiğimiz yıldan bu yana Seçim Güvenliği Komisyonu çatısı altında çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.
onursal-adiguzel.jpg
CHP olarak sandık güvenliği çalışmalarını seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrası olarak üç aşamada ele aldıklarını ifade eden Adıgüzel, şunları söyledi:
“Yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütüklerini kanuni haklarımız çerçevesinde YSK'dan temin ediyor ve üzerinde çeşitli incelemeler yapıyoruz. Türkiye geneli ve il/ilçe/mahalle bazında seçmen sayısı değişimini kontrol ediyoruz. Olağandışı seçmen kaydı görünen haneleri yerinde kontrol ediyor, vefat ettiği halde seçmen listelerinden düşürülmemiş vatandaşlar dâhil çeşitli konularda analiz raporları çıkartıp karşılaştırıyoruz. Yurtiçi ve yurtdışında 200 bin civarı sandık kurulmasını bekliyoruz. Seçim günü görev yapacak sandık alanı (okul/bina/kat) sorumluları, sandık kurulu üyeleri ve müşahitleri eğitiyoruz. Seçim günü bizlere destek olacak avukat/hukukçuları tespit ediyoruz. YSK temsilcilerimiz ile il ve ilçe seçim kurullarındaki üye ve temsilcilerimizin işbirliği içerisinde çalışması için zemin oluşturuyoruz. Sandık sonuçlarının, tutanakların ve diğer bilgilerin işleneceği teknik altyapı ve sistemlerini güncelliyoruz.”
‘VERİLER ARASINDAKİ EN UFAK TUTARSIZLIĞI SİSTEMİMİZ TESPİT EDECEK'
Seçim günü için okul görevlileri ve sandık sorumlularının görevlerinin başında olup olmadığını tespit edilerek görevlendirmelerin yapıldığını aktaran Adıgüzel, ıslak imzalı tutanaklar teslim alınana kadar sandıkların terk edilmemesi için gerekli tedbirleri aldıklarını belirtti. Okullardan girişlere ek olarak, ıslak imzalı tutanaklarının ilçe örgütlerine ulaştırılarak web uygulamaları üzerinden tekrar sisteme girilmesini sağladıkları söyleyen Adıgüzel, “Seçim günü seçim sonuçları bize üç ayrı kaynaktan gelecek. Birinci kaynak mobil, ikinci kaynak web, üçüncü kaynak ise YSK. Yani YSK’dan bize aktarılan veri akışı haricinde seçim sonuçlarına ilişkin anlık akış sağlanan iki kaynağımız daha var. Mobil ve web’ten gelen sandık sonuçları ile YSK’dan her 3 dakikada bir aktarılan sandık sonuçları arasında yaşanabilecek en ufak bir tutarsızlık sistemlerimiz tarafından anında tespit edilecek ve ilgili tutarsızlığa ilişkin ‘redflag’ dediğimiz bir uyarı üretilerek bu uyarı sorumlularımızın ve avukatlarımızın ekranlarına düşecek. Bizdeki sandık sonuçları ile YSK sonuçları örtüşmüyor ise hukuki itiraz sürecini başlatacağız” dedi.
'250 BİNE YAKIN GÖREVLİ ATADIK'
Türkiye’deki yurt içi sandıklar, cezaevleri, yurt dışı ve gümrükleri ayırdığımız zaman 2018’de 180.065 sandık olduğunu ve bu bilgiyi baz alarak her sandıkta bir asil bir yedek görevli atamak için bir havuz oluşturduklarının altını çizen Adıgüzel, seçim günü için 250.000’e yakın görevli atadıklarını aktardı. Adıgüzel ayrıca, okul sorumlusu, okul bilişim sorumlusu, kat sorumlusu ve hukukçuların da atamalarında önemli bir seviyeye geldiklerini, eğitimlerin devam ettiğini ve 2018 ile 2019 yılındaki seçimlerde kullandıkları altyapıları ve uygulamalarımızı güncellediklerini bildirdi.
‘ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARINDAN BERİ ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR’
İyi Parti Sandık Güvenliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Burcu Akçaru, erken seçim tartışmalarının gündeme geldiği dönemden itibaren sandık görevlilerinin atamalarını yapmaya başladıklarını belirterek söze başlıyor. Atamaları 31 Mart 2019 yerel seçimlerindeki sandık dağılımına göre yaptıklarını belirten Akçaru, “Bir yandan bu atamaları yaparken bir yandan da temel sandık eğitimi konusunda görevli ekiplerimizi genel merkezimize davet ettik ve onlara eğitimler verdik.
burcu-akcaru.jpg
'TEYİT AMAÇLI SİSTEMİMİZ VAR'
Sandık görevlilerini eğitecek görevli arkadaşlarımızı bu sürece hazırladık. Ayrıca hem sandık atamalarında kullandığımız hem de seçim sonuçlarını YSK’dan gelen sonuçlarla karşılaştırıp teyit etme amaçlı kullandığımız bir sistemimiz var. İYİ Parti Raporlama ve İletişim Sistemi. Bu sistemi hazırladık ve güncelledik. Bir buçuk yıldır çalışma halindeyiz” dedi.
Seçimin yaklaşmasıyla birlikte, son altı aydır atanan sandık görevlilerini arayıp, teyit edip, herhangi bir sorunları olduğu taktirde güncelleme yaptıklarını dile getiren Akçaru, YSK’dan genelge çıkmasını beklediklerini ve güncelleme yapmaları gereken yerleri tespit edip buna göre eğitimleri hızlıca başlatacaklarını aktardı. Ayrıca seçmen kitleleri üzerinde de çalışmalar yaptıklarını aktaran Akçaru, şöyle konuştu:
“Yurttaşlarda ‘sahte seçmenler’ gibi endişe yaratan açıklamalar oluyor. Bizim elimizde seçmen kütükleri olduğu için kontrolün ardından aralarındaki farkları tespit edebiliyoruz. Şu an örtüşmeyen bir rakamla karşılaşmadık. Ancak takip etmeye devam ediyoruz. Herhangi bir sorun olduğunda gereken tepkiyi gösterip sorunu çözeceğiz.”