Rusya'nın başkenti Moskova'nın hemen dışındaki devasa kompleksin içindeki 6 bin 200 kişilik Crocus City Hall adlı konser salonuna cuma günü düzenlenen ve en az 137 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili yakalanan dört zanlı tutuklandı.

Konser salonuna terör saldırısı düzenledikleri suçlamasıyla gözaltına alınan 11 şüpheliden dördü, dün gece Moskova Basmanny Bölge Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkarıldı. "Organize bir grubun üyesi olarak ölümle sonuçlanan terör saldırısı gerçekleştirme" ile suçlanan şüpheliler, ayrı ayrı salonlarda hakim karşısına çıkarıldı.

Mahkeme, zanlıların Rusya'da yaşayan Tacikistan vatandaşı olduklarını duyurdu. 32 yaşındaki Dalercon Mirzoyev, 30 yaşındaki Saidakram Murodali Raçabalizoda, 25 taşındaki Fariduni Şamsidin ve 19 yaşındaki Muhammadsobir Fayzov'un, 22 Mayıs'taki duruşma öncesine kadar tutuklu kalmasına karar verildi. Mahkemeden yapılan açıklamada, dört şüpheliden üçünün suçlarını itiraf ettiği de belirtildi.

Fayzov’un mahkeme salonuna doktor eşliğinde tekerlekli sandalyede getirilmesi ve diğer şüphelilerin yüzlerindeki şiş ve morluklar dikkati çekti.

İsrail Saldırıları 196 Günü Geride Bıraktı: 34 Bin Kişi Yaşamını Yitirdi İsrail Saldırıları 196 Günü Geride Bıraktı: 34 Bin Kişi Yaşamını Yitirdi

Zanlıların mahkeme salonundaki görüntüleri, tüm dünyada manşetlere taşındı.

Rus medyasında ve Telegram kanallarında yayınlanan bir görüntüde ise saldırganlardan birinin sorgusu sırasında kendisine para teklif edildiğini söylediği görülüyor. Ağır aksanlı bir Rusça ile konuşan saldırgan, "İnsanları vurdum" diyor. "Neden?" diye sorulduğunda ise "Para için" deyip kendisine yaklaşık yarım milyon ruble (5 bin doların biraz üstü) vaat edildiğini anlatıyor.

Ünlü Rus rock grubu Piknik'in cuma günkü konseri öncesinde düzenlenen saldırı sırasında silahlı kişiler Crocus Belediye Binasına girip sivillere ayrım gözetmeksizin otomatik silahlarla ateş açmıştı. Binayı yanıcı maddelerle ateşe de verilmiş, çatıda büyük bir yangın çıkmıştı. Üçü çocuk en az 137 kişi ölmüş, 182 kişi yaralanmıştı.

IŞİD saldırıyı üstlenmiş, saldırı anlarında çekildiği belirtilen bir video yayınlamıştı. Rusya ise Ukrayna'yı suçlamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırganların tamamının Ukrayna’ya kaçarken yakalandığını söylemişti. Putin, sınırın Ukrayna tarafında saldırganları kaçırmaya hazırlanan kişiler olduğunu belirtmişti. Ukrayna yönetimi ise saldırıyla herhangi bir ilgileri bulunduğu suçlamasını reddetmişi.  ArtıGerçek