Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, beraberinde HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ile birlikte Mardin’e gitti. Kentte 3 gün sürecek programı kapsamında kimi temaslarda bulunacak olan Sancar ve beraberindeki heyeti, HDP İl ve ilçe yönetimleri ile Kürt siyasetçi Ahmet Türk Mardin Havalimanı’nda karşıladı.

Sancar ve beraberindeki heyet ilk olarak HDP İl binasına geçti. Burada partililer ile görüşen Sancar, ardından Süryanilerle bir araya gelmek üzere Deyrülzafaran Manastırı’na geçti.

Deyrüzzafaran Manastırı’nda Sancar ve beraberindeki heyeti Rahip Gabriel Akkurt karşıladı. Bir süre özel görüşen heyet ardından manastırı gezdi. Rahip Gabriel Akkurt tarafından gezdirilen heyete manastırın özellikleri ve tarihi anlatıldı.

Heyet ardından manastırdan ayrılırken, Sancar 3 günlük programı kapsamında yarın Nusaybin’de esnaf ziyareti gerçekleştirerek, Apê Musa’nın (Musa Anter) anıt mezarını ziyaret edecek.

DEYRÜZZAFERAN MANASTIRI

Deyrüzzaferân Manastırı Mardin'in 3 km doğusunda, 5. yüzyılda yapılan bir Süryani manastırıdır. Manastır bugün de Süryani Kilisesi’nin önemli dini merkezlerinden biridir. Deyrulzafaran Manastırı, dünyanın dört bir yanına dağılmış Süryaniler tarafından dua ve bereket almak için ziyaret edilir. Yine binlerce yerli ve yabancı turist, kısa veya uzun bir yol kat ederek manastırı ziyaret ederler. Mor Hananyo Kilisesi, Azizler Evi, Meryem Ana Kilisesi ve Güneş Tapınağı manastırın önemli yapılarını oluşturur.


09092014-ac659480-f02a-4516-9f63-ee9821369c54.jpg

DEM Partili Dindar: Kürt-Türk irtifakının test alanı Rojava'dır DEM Partili Dindar: Kürt-Türk irtifakının test alanı Rojava'dır

Üç kattan oluşan Manastır beşinci yüzyıldan başlayarak farklı zamanlarda yapılan eklentilerle bugünkü haline 18'inci yüzyılda kavuştu. Manastır, MÖ Güneş Tapınağı, daha sonra da Romalılar tarafından kale olarak kullanılan bir kompleks üzerine inşa edildi. Romalılar bölgeden çekilince Aziz Şleymun bazı azizlerin kemiklerini buraya getirterek kaleyi manastıra çevirdi.

Bu nedenle Manastır, önceleri Mor Şleymun Manastırı olarak biliniyordu. Mardin ve Kefertüth Metropoliti Aziz Hananyo’nun 793 yılından başlayarak büyük bir tadilat yapmasından sonra Manastır onun adıyla, Mor Hananyo Manastırı olarak bilindi. 15. yüzyıldan sonra da Manastır’ın etrafında yetişen zafaran (safran) bitkisinden dolayı Manastır, Deyrulzafaran (Safran Manastırı) adı ile anılmaya başlandı.