DEM Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Samsun S Tipi Cezaevinde geçirdiği kalp krizine rağmen ağız içi aramayı kabul etmeyen tutsaklar Kenan Kaya ve İzzethan Aykut'un yaşadıkları muameleyi Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un cevaplaması istemiyle soru önergesi sundu. 

Bartın soru önergesinde; Samsun S Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan Kenan Kaya’nın, iki kez kalp krizi geçirmesine rağmen ağız içi aramayı kabul etmediği gerekçesiyle hastaneye geç götürüldüğü, geçirdiği ameliyatın ardından doktorların “Gözetim altında kalması gerekiyor” demesine rağmen tekrar cezaevine götürüldüğü haberleri basına yansımıştır. Ailesi tarafından aktarılan bilgilere göre, Kaya 29 Nisan’da kalp krizi geçirince cezaevi revirine bilgi verildiği ve hastaneye sevk edileceği esnada askerlerin “ağız içi arama” dayatmasına maruz kaldığı, ağız içi aramayı kabul etmeyen Kaya’nın kalp rahatsızlığı sürmesine rağmen hastaneye götürülmediği aktarılmıştır. 30 Nisan’da tekrar durumu ağırlaşan mahpus Kaya Samsun 19 Mayıs Üniversite Hastanesine kaldırılarak ameliyata alınmış, Kaya’ya anjiyo yapıldıktan sonra kalbine 2 adet stent takılmıştır. Ameliyatın ardından doktorlar tarafından “Gözetim altında tutulması gerekiyor” denilmesine rağmen Kaya’nın önce bölgedeki bir karakolun nezarethanesinde tutulduğu, bir gün sonra da tekrar cezaevine götürüldüğü, Kaya'nın, askerlerin insanlık dışı arama ve uygulamalarını kabul etmemesi nedeniyle 7 Mayıs’ta hakkında, “görevi yaptırmama ve direnme” suçlamasıyla soruşturma açıldığı aktarılmıştır. 

Bartın; Bakan Tunç'a şu soruları yöneltti;
Samsun S Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan Kenan Kaya’nın, iki kez kalp krizi geçirmesine rağmen askerler tarafından ağız içi arama uygulamasına maruz bırakıldığı doğru mudur?

Hakkari Milletvekili Bartın, Çukurca Üzümlü Köyü'ndeki bozuk yolları Meclis'e taşıdı Hakkari Milletvekili Bartın, Çukurca Üzümlü Köyü'ndeki bozuk yolları Meclis'e taşıdı

Ağız içi arama uygulamasını kabul etmeyen mahpus Kaya’nın hastaneye geç götürüldüğü iddiası doğru mudur?

Ameliyatın ardından doktorlar tarafından “Gözetim altında tutulması gerekiyor” denilmesine rağmen Kaya’nın önce bölgedeki bir karakolun nezarethanesinde tutulduğu, bir gün sonra da tekrar cezaevine götürüldüğü iddiası doğru mudur?

Anjiyo yapılan, 2 adet stand takılan ve gözetim altında tutulması gereken mahpus Kaya’nın gözetim altında tutulmasının engellenmesinin gerekçesi nedir?

Kaya'nın, askerlerin insanlık dışı arama ve uygulamalarını kabul etmemesi nedeniyle 7 Mayıs’ta hakkında, “görevi yaptırmama ve direnme” suçlamasıyla soruşturma açıldığı iddiası doğru mudur? 

Kalp krizi geçirdiği halde mahpus Kaya’ya ağız içi arama dayatan ve bu nedenle mahpusu hastaneye götürmeyen cezaevi personeli hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır/olacak mıdır?

Ayrıca Milletvekili Bartın; Afyon T Tipi Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak İzzethan Aykut'un tedavi hakkının engellendiği ailesi aracılığıyla tarafıma iletilmiştir. İnsanlık onuruna aykırı ağız içi dayatmasını reddettiği için hastane sevki gerçekleşmeyen 45 yaşındaki ağır hasta tutsak İzzethan Aykut’un kalp hastası olmasının yanı sıra şeker, tansiyon ve vertigo gibi sağlık sorunları bulunmaktadır. Hasta tutsak Aykut, son olarak şiddetli diş ağrısından dolayı hastaneye sevkini istemiş, kendisine dayatılan ağız içi aramasını reddettiği için hastaneye sevki gerçekleştirilmemiş, defalarca hastane talebinde bulunan Aykut’un talebi ise yanıtsız bırakılmıştır. Ayrıca, infazını tamamlanmasına rağmen disiplin cezaları bahane edilerek İzzethan Aykut’un infazı yakıldığı, Afyon T Tipi Hapishanesi'nde görüş günlerinde mahpus yakınlarına zorluk çıkarıldığı ve yasal görüş süresinin daha kısa tutulduğu aktarılmıştır.  

Bu bağlamda;

Hasta tutsak İzzethan Aykut'un şiddetli diş ağrısından dolayı hastaneye sevkini istediği ancak ağız içi arama uygulamasını reddettiği gerekçesiyle hastaneye götürülmediği iddiası doğru mudur?

Hasta tutsak İzzethan Aykut’a ağız içi arama uygulaması dayatıldığı iddiası doğru mudur?
Hasta tutsaklara ağız içi arama uygulamasının dayatılmasının gerekçesi nedir?

Defalarca hastaneye sevk talebinde bulunan Aykut’un taleplerinin yanıtsız bırakılmasının gerekçesi nedir?
Aykut’un infazını tamamlanmasına rağmen disiplin cezaları bahane edilerek infazının yakıldığı doğru mudur? 
Mahpus yakınlarına görüş günlerinde zorluk çıkarıldığı ve görüş süresinin yasal süreden daha kısa tutulduğu doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?

Ağız içi arama uygulaması dayatan ve hasta tutsak İzzethan Aykut’un hastaneye sevk taleplerini yerine getirmeyen Afyon T Tipi Hapishanesi yönetimi ve personeline açılmış bir soruşturma/inceleme var mıdır/olacak mıdır?