Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Körfez ve dünya ülkelerinden çok sayıda yetkili ve uzmanın katılımı ile Birleşik Arap Ermirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde gerçekleştirilen 2022 Küresel Enerji Forumu’nda konuştu.

Konuşmasına Forumda hazır bulunanları selamlayarak başlayan Barzani, “Bugün hepinizle birlikte Kürdistan Bölgesi'nin gelecekteki enerji potansiyeli hakkında konuşmaktan büyük onur duyuyorum” dedi.

Başbakan Barzani, “Pek çoğunuzun atalarının, yurttaşlarına ev sahipliği yapacak ve dünyaya ışık tutacak bir devlet inşa etmek için olağanüstü bir vizyon sunduğu bu yerden, bu konuşmayı yapıyor olmaktan benim için büyük bir sevk. Elli yıl sonra BAE her ikisini de başardı. Ülkeniz, insan kaynağını ve doğal kaynaklarını akıllıca kullanan liderliği ile bölgemizin bir güç merkezi konumundadır. Enerji kullanımı, sizin bu yolculuğunuza eşlik etti. Dünyada başka hiçbir ülke, enerjiyi bir ulus inşa etme aracı haline getirmede bu kadar etkili olmamıştır” ifadelerini kullandı.

“Bizim hikayemiz umut verici”

“Birleşik Arap Emirlikleri ile ciddi bir ilişki geliştirmek ve sizden bir şeyler öğrenmek için bir aydan kısa bir süre içinde ikinci kez buradayım” diyen Barzani, bir haftalık ziyareti kapsamında her adımında liderlerle oldukça bilgilendirici ve aydınlatıcı tartışmalar yaptıpını vurguladı.

Mesrur Barzani, “Ortak bir vizyonu paylaştığımız ve paylaşılan bir değerler kümesi etrafında bir araya geldiğimiz açık. Geçtiğimiz yıllar boyunca, Kürdistan'da bir dizi engelin üstesinden gelirken BAE'deki deneyimlerinizi izledik ve öğrendik. Ve bizim hikayemiz umut verici” şeklinde konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nde 15 yıl önce petrol ve gaz yatırım yasasını çıkardıklarında neredeyse durağan bir başlangıçtan, günümüzde yaklaşık 500 bin ton varil petrol üreten ve ihraç eden ve aynı zamanda günde yaklaşık yarım milyar fit küp gaz üreten bir noktaya geldiklerini anlatan Barzani, her iki alanı daha da büyütme potansiyeli olduğunu söyledi.

Bunun kolay bir yolculuk olmadığını vurgulayan Mesrur Barzani, “Ülkenin bazı bölgelerinde mezhepsel gerginlikler, yenilgiye uğratılmasında başrol oynadığımız IŞİD terör örgütünün yükselişi ve yenilgisi, Irak'taki siyasi belirsizlik ve son zamanlarda sözde 'Federal Mahkeme' kararıyla bize yapılan ciddi bir adaletsizlik yaşandı. Ama biz halk olarak galip geldik” dedi.

Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin enerji kapasitesini verimli ve akıllıca kullanmanın gelecek planlarının merkezinde yer aldığını, hem iç hem de küresel pazarlara sunmak için muazzam bir fırsata sahip olduklarını kaydederek, Kürdistan'ı bölgemizin bir enerji merkezi haline getirmeye kararlıyız” diye belirtti.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin enerji stratejisinin iki sütuna dayandığını anlatan Barzani, bunlardan ilkinin halkın artan talep ve özlemini karşılamak olduğunu, bu kapsamda yapılan çalışmalarla Erbil’in, iş ve yatırım için bölgede önemli bir merkez olma yolunda ilerlediğini belirtti.

Barzani, ikinci adım olarak da özel sektörü yönlendirmek için bürokrasiyi kaldırdıklarını, girişimciliği teşvik ettiklerini, yatırım ve inovasyon önündeki gereksiz engelleri kaldırarak reformlar uyguladıklarını dile getirdi.

“Kürdistan yakında önemli bir enerji kaynağı haline gelecek”

Bu adımların ardından doğal gaz üretimini arttırmak için çalıştıklarını ve Amerika Birleşik Devletleri’nin gaz sektöründeki potansiyeli fark ederek üretimi artırma çabalarını kısmen finanse ettiğini anlatan Barzani, şöyle devam etti:

“Geleceğimizi güçlendirmek için daha fazla enerji santraline ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda, ihracat potansiyelini geliştirmeye devam ediyoruz, Kürdistan’ın yakında dünyanın artan talebi için önemli bir enerji kaynağı haline geleceğinden eminim.

Yakın gelecekte Irak'ın geri kalanına, Türkiye'ye ve Avrupa'ya gaz ihracatçısı olacağız ve enerji güvenliği ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olacağız. Halihazırda, bizim için önemli bir ekonomik yaşam çizgisi ve aynı zamanda ortaklarımız için hayati bir potansiyel arz görevi gören bir petrol kapasitemiz bulunuyor. Bölgemizde hem petrol hem de gazın henüz kullanılmamış önemli rezervlerine sahibiz.

Ayrıca Irak, Türkiye ve Körfez ülkeleriyle bölgesel bir demiryolu ağı hakkında görüşmelerim oldu. Bunun Irak ve bölge için dönüşüm yaratabileceğine, yeni ticaret yolları ve bölgesel işbirliği için başka bir pencere açabileceğine inanıyorum.”

“Güçlü bir Kürdistan, komşuları için bir tehdit değildir”

Mesrur Barzani, “Güçlü, ekonomik olarak bağımsız bir Kürdistan, komşuları veya Bağdat'taki ortaklarımız için bir tehdit değildir. Aslında, tam tersi. Amacımızı ve dostlarımıza olan bağlılığımızı defalarca gösterdik. Biz sözümüzün eriyiz” dedi.

Birlikte hareket edilmesi halinde herkesi etkileyen zorlukların hafifletilebilir. Bölgemizdeki ve ötesindeki ülkelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamalarına ve kendi toplumumuzu güçleneceğini vurgulayan Barzani, “Bu forumda açıkça belirtmeliyim ki, eğer Bağdat'taki ortaklarımız bizimle çalışmaya hazırlarsa, Kürdistan'da bizler, Avrupa'daki petrol açığının en azından bir kısmını telafi etme kapasitesine sahibiz” diye konuştu.

Mesrur Barzani, “Bu yüzden bugün ihtiyaçlarımız konusunda gerçekçi ve değerlendirmelerimizde temkinli olmak istiyorum. Petrol ve gazın öngörülebilir gelecekte enerji ihtiyacının önemli bir parçası olmaya devam edeceğinden şüphem yok. Ve kaçınılmaz olarak özel bir gelir ve büyüme kaynağı olarak bağımlılıktan kurtulacağımızı kabul etsem de, bu bir gecede olmayacak” ifadelerini kullandı.

Hükumet olarak enerji konularındea yaptıkları çalışmalarda çevreyi korumaya da özen gösterdiklerinin altını çizen Barzani, geçen yıl Kürdistan Bölgesinde faaliyet gösteren tüm petrol şirketlerine gaz yakılmaması talimatı verdiklerini, güneş enerjisine dayalı küçük yatırımları desteklediklerini söyledi.

Tutsaklara para gönderme kampanyası: Dayanışmak görevdir Tutsaklara para gönderme kampanyası: Dayanışmak görevdir

Başbakan Barzani, konuşmasının sonunda, “Kürdistan'da petrol ve gaz sektöründen birçok dost ve ortak olduğunu biliyorum. Ve size güvence vermeden hiçbir adımın tamamlanmayacağını biliyorum. Hükümetimin aramızda imzalanan sözleşmelere bağlı kalmaya devam ettiğini yinelemek isterim. Sözleşmeler, petrol ve gaz yasamız ve Irak Anayasası ile uyumludur ve ortak geleceğimizin temel taşlarıdır” dedi.

Kürdistan'daki tüm enerji şirketlerinin yatırımına ve ortaklığına değer verdiklerini belirten Barzani, Irak Yüksek Federal Mahkeme'nin, Kürdistan Bölgesi’nin petrol ve gaz yasasına karşı kararının anayasaya aykırı olduğunu ve açıkça siyasi bir karar olduğunu yineledi.