Meclis tatile girmeden önce yasalaştırılan ve aralarında asgari kurumlar ve gelir vergisi düzenlemesinin yanı sıra vergi cezalarının da artırılmasını öngören paketin ikinci ayağı, 1 Ekim’de açılacak olan TBMM’nin yeni döneminde gündeme gelecek. İlk pakette yer verilmeyen ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sözünü ettiği bazı düzenlemeler üzerinde çalışıldığı belirtildi. Buna göre, gayrimenkullerin alım satımında gerçek değer üzerinden işlem yapılması, sermaye piyasalarında daha sağlıklı fiyat oluşumlarını teminen piyasa bozucu eylemlere yönelik adli ve idari cezaların artırılması, borsada hisse alım satımından işlem vergisi, kripto varlıklardan ise hizmet bedeli alınması gibi başlıklarda düzenleme yapılması bekleniyor.

BELEDİYELERİN PRİM BORCU, VERGİ GELİRİNDEN KESİLEBİLİR

İktidara yakın Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, yapılacak çalışmanın detaylarında ilk paketten çıkarılan "belediyelerin prim borçlarının vergi gelirlerinden doğrudan kesilmesine" yönelik hükümler de yeni pakette yer alacak. Gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin takibi, gayrimenkullerin alım satımında gerçek değer üzerinden işlem yapılması gibi başlıklara da yeni pakette yer verileceği belirtildi.

GELİR VERGİSİ VE KDV ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK

Emeklilikte kritik tarih 14 Ocak, elinizi çabuk tutun Emeklilikte kritik tarih 14 Ocak, elinizi çabuk tutun

Bu ayın başında güncellenen yeni Orta Vadeli Program’da (OVP), vergi harcamalarının gözden geçirilerek etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılacağı belirtiliyordu. AKP kaynakları, bu hedef doğrultusunda da ekonomi torbasında bazı düzenlemeler yapılacağını dile getirdi. Türkiye gazetesine konuşan AKP kurmayları şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaşı etkileyecek yeni bir vergi söz konusu değil. Ne gelir vergisi ne KDV oranlarında değişiklik olmayacak. Ama kayıt dışı alanlar var. Bunların kayıt altına alınmasına yönelik bazı düzenlemeler olacak. Sadece vergi alanında değil; istihdam konusunda da kayıt dışılık var. Bunlara yönelik tedbirler var. Bir de bazı muafiyetler var. Örneğin, istihdam destekleri var bazı alanlarda ama bakıyorsunuz, bu desteklere rağmen ne istihdamda artış olmuş ne de kayıt dışılık önlenmiş. Bu muafiyetlerin büyük bölümü kaldırılacak.”

EKONOMİ PAKETİNDE İSTİHDAM, 'ESNEK ÇALIŞMA' GİBİ BAŞLIKLAR YER ALACAK

OVP’de ayrıca ‘Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil çalışma modellerinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda iş dünyasının ihtiyaçları, iş ve özel yaşam dengesinin gözetilerek mevzuat düzenlemelerinin hayata geçirileceği’ belirtilmişti. OVP’de, bu düzenlemelerin 2025 yılının ilk çeyreğinde uygulamaya alınacağı şeklinde bir takvimlendirme yer alıyor. Bu durumda, yılbaşına kadar yasanın çıkması gerekiyor. Meclis açıldığında gündeme gelecek olan yeni ekonomi paketinde istihdam, esnek çalışma gibi başlıkların da yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. (Kaynak)

Kaynak: Artı Gerçek