Bu çalışmalardan biri de bu hafta Facebook’ta başlayan “Orta Anadolu Kürtleri sesini arıyor” başlıklı online ses yarışması oldu.

Koma Zimanê Kurdî’nin (Kürtçe Dil Grubu) düzenlediği yarışmaya tamamı Orta Anadolu Kürtlerinden yarışmacılar ile jüri üyeleri katıldı.

Batman'da kayyıma tepki gösteren Kürtçe eğitmenler istifa etti Batman'da kayyıma tepki gösteren Kürtçe eğitmenler istifa etti

10 yarışmacının katıldığı yarışmaya her hafta Orta Anadolu Kürt müziğinin tanınan bir ismi de konuk jüri üyesi olarak katılıyor ve yapılan oylamalarla müzisyenler seçiliyor.

Birinci seçilen yarışmacıya profesyonel müzik klibi çekilecek.

Orta Anadolu Kürtleri sesini arıyor yarışmasının koordinatörlüğünü yapan Ecevit Yıldırım, yarışma öncesi görüştükleri kişilerin olumlu tepkiler gösterdiğini belirterek, “Görüştüğümüz insanlar bunun çok faydalı olacağını söyledi. Hattı zatında üzerine düşen seve seve yerine getireceklerini bize aktardılar” dedi.

K24’e konuşan Yıldırım, “Neden böyle bir yarışmayı düzenlemeye karar verdiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Çünkü Kürtçenin yeniden cazip hale gelmesini istedik. Ayrıca online yarışma düzenleyerek amatör seslere tanınma, dolayısıyla kariyer yapma olanağı sunuluyor. Bu kariyer yapma ya da tanınma durumu da ancak Kürt diline hâkim olmaktan geçmektedir. Bu da Kürt diline cazibe kazandırmaktadır. Bizce yapılması gereken de budur.”

Koma Zimanê Kurdî’nin kurucusu öğretmen Yasemin Celep de yarışmanın amacının Kürt gençlerine Kürtçe müziği sevdirmek olduğunu vurguladı.

Yasemin Celep, “Bu yarışmaya Kürtçe müziğini sevdirmeyi, Kürtçe müziğe gönül vermişleri desteklemeyi amaç edindik. Etkinlik içerisinde Serbülent Kanat gibi Orta Anadolu’da Kürtçe müziği sevdiren, gelişimine katkıda bulunan isimleri de jüri üyesi olarak dahil ettik” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Koma Zimanê Kurdî’nin amaçlarından ve sosyal medyanın dil üzerindeki etkisinden bahseden Celep, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sosyal medyanın günümüzün en güçlü ve en hızlı iletişim aracı olduğu aşikâr. Bir araya gelme, belirli konularda bilinç geliştirme, geniş kesimlere ulaşmada en etkili mecra. Türkçesi ‘Kürtçe Dil Grubu’ olan ‘Koma Zimane Kurdî’ sayfası, özellikle Orta Anadolu Kürtlerinin dil gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2020 yılı başlarında Facebook’ta oluşturulmuş bir topluluk.”

Celep, “Topluluk, Orta Anadolu Kürtlerinin anadillerinin gelişmesine katkıda bulunmak, özellikle Avrupa’da yaşayan ebeveynlerin çocuklarıyla Kürtçe iletişim kurmasını sağlamanın öncelikle onlara kendi dillerini sevdirme, önemini kavrama yolundan geçtiğinden hareketle ebeveynleri çocuklarıyla Kürtçe konuşmaya teşvik etmek gibi amaçlarla kuruldu” diye konuştu.

Bu oluşumla birlikte Orta Anadolu’da kullanılan Kürtçeye yerleşmiş Türkçe kelimelerin yerine Kürtçelerini yerleştirmeyi amaçladıklarını söyleyen Celep, “Özellikle Türkçe kimi fiillerin sonuna Kürtçe ekler getirilmek suretiyle Kürtçenin her geçen gün orijinalinden uzaklaşmasının önünü almayı; Orta Anadolu Kürtlerini Kürtçe yazı diliyle tanıştırmayı amaç edindik” dedi.

Grubun siyasetten bağımsız tutulduğundan söz eden Celep, “Siyasi görüşü ne olursa olsun her Kürt’ün anadiline sahip çıkması gerektiğini, dillerin siyaset üssü olduğu vurgusunu yapmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

Yarışmacılardan Rezan Güneş, “Yörede bu yarışmanın eşi ve benzeri yok. Kürt dilinin gençler arasında yayılmasını sağlamak için yapılması çok güzel bir düşünce. Dili bu şekilde yaşatacağız ve müzik bir şeylerin yaşatılması için en önemli etkenlerden birisidir” dedi.

Yarışmanın ilk turunu birincilikle tamamlayıp ikinci tura yükselen Güneş, “Bir konservatuar öğrencisi olarak bu yarışmada yer aldığımdan dolayı mutluyum. Canlı yayının ardından da güzel geri dönüşler aldım ve hedefim birincilik” diye konuştu.