Şerefhan Cizîrî, Kürt Dil Platformu adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Kürtçe’nin resmi statüye kavuşturulmasını isteyen bir mektup yazdı. Mektupta, Erdoğan’ın 22 Ocak’ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019-2020 Özel Ödülleri Töreni'nde Türkçe'nin korunmasına ilişkin yaptığı konuşmayı hatırlatan Cizîrî, “100 yıldan beri asimilasyon altında bulunan Kürt dili şu an var olmakla yok olmak gibi kritik bir eşikte bulunuyor. Sizlerin de sık sık belirttiği gibi asimilasyon bir insanlık suçudur. Bu suçu kim işliyorsa hep birlikte buna karşı tavır alalım. Asimilasyonla mücadele edelim” dedi.

Diyanet Başkanı Erbaş'ın garajında beş lüks araç var Diyanet Başkanı Erbaş'ın garajında beş lüks araç var

'ASİMİLASYONLA MÜCADELE EDELİM'

Gönderilen mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Sayın Erdoğan,

Dil ile ilgili bu söylediklerinize gönülden katılıyoruz. Konumuz dil olduğu için Kürt dili ile ilgili olarak şunları arz ve talep ediyoruz: Türkçe, resmi dil ve eğitim-öğretim dili olarak belirttiniz sorunları yaşarken; 100 yıldan beri asimilasyon altında bulunan Kürt dili şu an var olmakla yok olmak gibi kritik bir eşikte bulunuyor. Sizlerin de sık sık belirttiği gibi asimilasyon bir insanlık suçudur. Bu suçu kim işliyorsa hep birlikte buna karşı tavır alalım. Asimilasyonla mücadele edelim.

Sadece İstanbul, Ankara, Çukurova gibi metropollerde değil, Kürt halkının nüfus çoğunluğunu oluşturduğu kentlerde ve hatta köylerde de bile Kürt dili artık iletişim-konuşma dili olmaktan yavaş yavaş çıkıyor! Dolayısıyla, birey, aile, toplum ve kültürüyle Kürt milletinin geleceği büyük risk altındadır!

Sayın Erdoğan;

Yirmi beş milyonu aşkın Kürt milletinin varlığını ve kimliğini temsil eden Kürt dili üzerindeki baskıların kaldırılması istiyoruz. Sizlerin Başbakanlık döneminde bu alanda reformlar yapıldı, adımlar atıldı. Bu reformların devam etmesi ve Kürtçenin resmî bir statüye kavuşması gerekiyor. Hastaneler, bankalar, belediyeler, devlet kurumları, Türk Hava Yolları vb. gibi devlet ve kamuoyuna ait yerlerde Kürtçe’nin iletişim dili olarak kullanılması, ilkokuldan üniversiteye eğitim ve öğretim dili olması için gerekenin sizler tarafından yapılacağına inanıyor, bunu arz ve talep ediyoruz.

Bizler Kürt Dil Platformu olarak defalarca sizlere ve AK Parti’nin yöneticilerin ulaşmak istedik. Çabalarımız maalesef sonuçsuz kaldı. Bu talep ve meselelerimizi sizlere bizzat iletmek için görüşme talebimizi ayrıca arz ederiz.”