Yerel seçimlerin ardından siyasette ‘yumuşama’ ve ‘normalleşme’ tartışmaları devam ederken Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış gözaltına alınarak görevden uzaklaştırıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından belediyeye kayyım atanırken Akış, hakkında 2014'te açılan dava nedeniyle dün 19.5 yıl hapis cezası verildi.

Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer adaylarınız gayri yasal işler yapmışsa bizler de yasaları işletiriz. Hakkari bunun ilk adımı olmuştur. Hukuk da görevini yapmıştır, bundan sonra da yapmaya devam edecektir” dedi. Gözler Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel'in gelecek hafta yapacağı görüşmeye çevrilirken, AKPli kurmayların Hakkari belediyesine kayyım atanmasının, “yenilerinin atanacağı” anlamına gelmediğini belirttiği ve bazı parti yöneticileri, “Mesela Van’da, eğer belediye başkanı seçilme yeterliliğini yitirirse, belediye meclisinden yeni belediye başkanı seçilir” yorumunu yaptığı öne sürüldü.

BBC Türkçe’de Ayşe Sayın’ın haberine göre AKP kurmayları, CHP Lideri Özgür Özel’in Erdoğan’ı ziyaretiyle başlayan normalleşme sürecinin halkta ve parti tabanında da olumlu karşılık bulduğuna dikkat çekiyorlar. Benzer tespit CHP’de de var. Kulislere yansıyan bilgiye göre CHP’nin yaptırdığı ölçümlere göre, “normalleşme” sürecine kamuoyu desteği yüzde 70’ler civarında ve en çok destek ise DEM Parti’lilerden. O nedenle iktidar partisinde de başta yeni anayasa olmak üzere CHP’nin “normalleşme”ye dönük adımlara kayıtsız kalmayacağı beklentisi hakim.

Bazı AKP yöneticileri ise Hakkari’deki durumun, “genel bir politikanın yansıması olmadığını” savunuyorlar. Sayın, BBC Türkçe’ye konuşan AKP kurmayları, el çektirilen Akış ile ilgili diğer belediye başkanları gibi değerlendirmek doğru olmaz” dediğini belirtti.

'VAN’DA BELEDİYE MECLİSİ'NDEN BAŞKAN SEÇİLİR'

Bahçeli'den Sürpriz Basın Toplantısı: CHP ve DEM Parti'ye Sert Eleştiriler Bahçeli'den Sürpriz Basın Toplantısı: CHP ve DEM Parti'ye Sert Eleştiriler

Yeni kayyım ataması beklemediğini ifade eden bazı partili kurmaylar, “mazbata” tartışmasının yaşandığı Van’ı örnek gösteriyor. Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkını da içeren “memnu haklarının iadesi” kararına itirazla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini anımsatan bir AKP yöneticisi, “Van belediye başkanı bu itiraz nedeniyle seçilme hakkını kaybedebilir. Bu durumda kayyum atanmaz, belediye meclisinden bir belediye başkanı seçilecek ve kalan süreyi tamamlayacak” değerlendirmesi yaptı.(Kaynak)

Kaynak: BBC