Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu tarafından “6-8 Ekim 2014 Kobanî protestoları sırasında yaşanan olaylarında, insanların yaşamlarını nasıl kaybettiğinden, neden etkin şekilde soruşturulmadığına kadar tüm boyutlarıyla araştırılması ve hakikatlerin açığa çıkarılması” verdiği Meclis Araştırma önergesi Genel Kurul’da görüşüldü.

Önergeyi açıklamak üzere kürsüye çıkan Kerestecioğlu, “Onlarca araştırma ve soru önergesi verdik, komisyon kurulmasını istedik. Önergeler her seferinde AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) son sözü söyledi. Kobani kapsamında yapılan çağrılar şiddet çağrısı değildir, siyasi çağrılardır. Yerel makamlar Demirtaş’ı cezaevinde tutarak, siyasi faaliyetlerde bulunmasını engellemiştir. AKP iktidarı AİHM kararını tanımayarak, büyük bir hukuksuzluğa imza attı ve halen de devam ediyor” dedi.

‘SONUÇLARINI BUGÜN YAŞIYORUZ’

Abdullah Zeydan: Gasp edilen belediyeleri halka teslim edin Abdullah Zeydan: Gasp edilen belediyeleri halka teslim edin

Kobani iddianamesinin 6 yıl sonra hazırlandığını hatırlatan Kerestecioğlu, dosyanın içerisinde bir hiç olduğunu vurguladı. Kumpas davasının HDP hakkında açılan kapatma davasıyla sürdüğüne dikkati çeken Kerestecioğlu, “Cumhurbaşkanı ‘Kobani düştü, düşecek’ derken bir tercih yapmıştı. Milyonlarca Kürt yurttaşın yaşadığı bu ülkede bu açıklama Kürtleri incitecekti. İncitmekle kalmayacak. Aynı zamanda belediye eşbaşkanlarını, seçilmişlerini tutuklatacaktı. Bu olaylar bir gidişat. Türkiye’de Kürt sorunun çözümsüzlüğü, her türlü hak ve özgürlüğün gasp edilmesi, otoriterleşmenin, bugün herkesi çok ama çok yakından ilgilendiren yoksulluğu derinleştiren bir siyasi iklime sürükledi bizi. Kobanê’nin düşmesi istemi sadece Kobanê ile ilgili değil. Türkiye ile ilgili de bir tercihti. Bugün biz bunun sonuçlarını yaşıyoruz” diye konuştu.

YÜZLEŞME ÇAĞRISI

Yüzleşme çağrısında bulunan Kerestecioğlu, Kobani hakkındaki hakikatlerin ortaya çıkması için genel görüşme yapılmasını istedi.

GÖK’TEN ALA HATIRLATMASI

Önerge üzerine söz alan CHP Milletvekili Levent Gök de, 6-8 Ekim’de 43 kişinin hayatını kaybettiğini ve yüzlerce kişinin yaralandığını hatırlattı. Gök, Kobani olayları olduğu dönemde İçişleri Bakanı Efkan Ala ile İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder’in o dönemde birlikte çalıştığını vurguladı. Gök, Bakan Ala’nın ‘Kontrol edemediğimiz güçler var. Bu provokasyon başka türlü el ele veremezsek, çözemeyiz’ sözlerini anımsatarak, “15 dakikaya bir yarım saate bir HDP ile İçişleri Bakanlığı arasında olaylar hakkında birbirlerine bilgi veriyorlar. Olaylardan 15 gün sonra Peşmerge’nin Kobani’ye geçmesine izin veriliyor. 5 ay sonra Dolmabahçe’de bir mutabakat toplantısı yapılıyor. O zaman sorarlar bir İçişleri Bakanı suçlu bulduğu bir partiyle Dolmabahçe’de mutabakata oturur mu” dedi.
Gök, Meclis’in tüm bunları araştırması gerektiğini söyledi.

AKP: YARGIDA DEVAM EDİYOR KONUŞMAMIZ DOĞRU DEĞİL


Önerge aleyhine söz alan AKP milletvekili Yılmaz Tunç da Kobani döneminde yaşanan olaylara dair resmi verileri sıralayarak, “Anayasamızın ve İç Tüzüğümüzün ilgili maddelerinde ve Anayasamızın 138’inci madde 3’üncü fıkrasında görülmekte olan bir dava hakkında yasama meclisinin yargı yetkisi kullanmakta soru sorulamayacağı, görüşme yapılamayacağı ve beyanda bulunamayacağı açık bir hükümdür” dedi. Genel Görüşme önergesinde ise yargılaması devam ettiğini ve maddi gerçeği ortaya çıkaracak olanın bağımsız yargı olduğunu öne süren Tunç, “Yargılama devam ederken burada bir genel görüşme yapamayacağımızı Anayasa 138 açıkça ifade ediyor. O nedenle önergenin, grup önerisinin aleyhinde olduğumu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Yeniden söz alan Kerestecioğlu, Demirtaş’ın ilk duruşmada “Bu yargılamayı 2023’e kadar durdurun. Bırakmayın bizi, biz gelmeyelim” sözlerini hatırlatarak, “Bugün bağımsız yargının olmadığı bir yerde biz 51 yurttaşımızın nasıl öldürüldüğünü öğrenemeyeceğiz. Meclis’in alması gereken sorumluluk bu. Kimse bize bağımsız yargıdan söz etmesin” ifadelerini kullandı.

HDP’lilerin verdiği önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

BEŞTAŞ: ALGILARIN YIKILMASINA DAYANAMIYORLAR

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da Fox TV’ye çıkması ardından linç kampanyasına maruz kalan HDP eski Eş Genel Başkanı Başak Demirtaş’a dair konuştu. Beştaş, “Troller devreye girdi. Başak Demirtaş’ı linç girişimine başladı hemen akabinde RTÜK devreye girdi. Fox Tv hakkında inceleme başlattığını duyurdu. Hangi cümlelerle soruşturma açıldı bilmiyoruz ama açılan soruşturma siyasi saikle açıldı. Binbir algı ve kurguyla canavar gibi gösteriyorlar bizleri. İnsan olduğumuzun görülmesine, yıllarca kurdukları algının yıkılmasına dayanamıyorlar” diye belirtti.

‘5 YILLIK YALAN BİR SAATLİK HAKİKATTE TUZLA BUZ OLDU’

5 yıllık yalan ve iftiranın bir saatlik hakikat karşısında tuzla buz olabildiğini dile getiren Beştaş, “Bu kadar saldırıya gerek yok, hakikatin karşısında tüm yalanların, üretilmiş algıların sonsuza kadar sürmeyeceğinin bilinmesi gerekirdi. Başak Demirtaş’ın da Selahattin Demirtaş’ın da yanındayız. Ona yönelik linçi şiddetle kınıyoruz. Linç edenleri insanlığa davet ediyorum, Başak Demirtaş yalnız değildir” dedi.

ÖZEL: LİNCİ KINIYORUZ

Söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Başak Demirtaş’a yapılan linci kınadı. Özel, “Yargılanmakta olan siyasetçinin, dokunulmazlığı kaldırılmış ve yargılanmakta iken tutuklanan ve içeride olan bir siyasetçinin eşinin hiçbir suç olmayan son derece insani konuşmalarına bir linç başlatılması, RTÜK tarafından bunun soruşturmaya tabi tutulması 2021 yılında Türkiye dışında hangi ülkede olur bilemiyoruz. 19 yıl önce ‘yasaklarla mücadele edeceğiz’ diye gelenlerin Türkiye’yi getirdiği yer ve savurdukları nokta son derece ibret vericidir. Bir kadına yapılan sözlü şiddeti de eşi cezaevinde iken televizyona çıkmasına gösterilen inanılmaz lüzumsuz, etikten, ahlaktan yoksun saldırıları da bir yerden gelen talimatla soruşturma başlatılmasını da hatalı buluyoruz. Kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç oturuma 10 dakika ara verdi. (Mezopotamya Ajansı)