Muharrem İnce'nin 'Cumhurbaşkanına Hakaret' Davasında Cezası Açıklandı Muharrem İnce'nin 'Cumhurbaşkanına Hakaret' Davasında Cezası Açıklandı

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
KNK açıklaması şöyle:“Kürt dili uzun süredir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum özellikle ülkenin kuzey ve doğusunda hissediliyor. Günlük konuşmalarda ana dilin kullanılmaması bunun en önemli nedenlerindendir. Daha önemlisi ana dilin eğitim ve öğretim dili olmamasıdır. Dil, tarih boyunca Kürtler için direnişin mevzisi olmuştur ve bunun güçlendirilmesi gerekiyor. Dil, her ulus için varlığın direğidir. Dilin yaşadığı sorunlarına eğilmemek dili yok etmeye sürükler.

Güney Kürdistan'da parlamento, hükümet ve resmi kurumlar var. Federal Irak devletinin anayasasında Kürt dili tanınmıştır. Ancak dile ilişkin politikalar ve bilimsel planların olmaması Kürt dilini engellerle karşılaştırmaktadır. Güney Kurdistan hükümeti bu sorunları hızlıca çözmeli ve dil konusunda kanal ve platformlar oluşturmalıdır.

Rojava’da işgal, savaş ve direnişle yüklü hassas bir süreçten geçilmesine rağmen bu olağanüstü durumda güçlü bir irade mevcuttur. Özerk yönetim, eğitim kurumlarında Kürtçe ve Süryanice eğitim verilmesini sağlıyor.

Ülkenin diğer iki parçasında da Kürtçenin eğitim dili olarak kullanılmaması haricinde, işgalci devletlerin faşist sistemleri Kürt dili ve Kurdistan bileşenlerin dillerini tehlikeye atmaktadır.

KÜRTÇENİN ZENGİNLİĞİ

Kürtçenin çok sayıda lehçeye sahip olması gücünü ve zenginliğini göstermektedir. Kurdistan toplumundaki çok dillilik çok renkliliğin göstergesidir. Bu nedenle Kürt dili tüm lehçeleriyle korunmalı ve resmi eğitim dili olarak tanınarak geliştirilmelidir. Kürtlerin büyük bir bölümü de yurt dışında yaşıyor. Bulundukları ülkelerde Kürt dilinin yaşatılması ve yok olmaktan kurtarılması büyük önem taşımaktadır.

Bu kapsamda, kutlamalar dışında bugünün uluslararası toplum ve uzman örgütlerin dil ve kültür konusunda dikkatlerinin işgalci devletlerin Kürt dili ve Kurdistani diğer bileşenlerin dillerine yönelik baskısına çekilmesine vesile yapılması gerekiyor.

KNK olarak başta Kürt dilini dijital araçlara, global iletişim ve teknolojiye dahil edenler olmak üzere Kürt diline hizmet eden tüm kişi ve kurumlara başarılar diliyoruz. Bu kazanımların çok değerli olduğunu düşünüyor ve 21 Şubat Anadil Günü’nü büyük bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca tüm dil, kültür, eğitim, medya ve basın kurumlarını Kürt diline yönelik tüm saldırı, baskı ve tehlikeleri durdurmaya ve işgalcilerin planlarını karşı sessiz kalmamaya çağırıyoruz.

DİLİ KORUMAK GÖREVİMİZDİR

Tüm Kürt yetkililer dille ilgili bir politika ve planlamaya sahip olmamanın yarattığı tehlikelere karşı uyarılmalıdır. Bizler için dil, sadece bir iletişim aracı değil aynı zamanda kimliğimiz ve varlığımızdır. Dili korumak görevimizdir. Hep birlikte buna hizmet ederek, en yüksek seviyelere taşımalıyız.”