CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD ve İngiltere gezileriyle ilgili eleştirilere, 3 Aralık’ta “vizyon belgesi” açıklamasıyla yanıt vermeye hazırlanıyor.

CHP liderinin 23-26 Kasım tarihleri arasında “üretim ve istihdam” modelleri konusunda görüşmeler yapacağı Almanya ziyareti ise Altılı Masa’nın yoğun çalışma programı gerekçe gösterilerek ertelendi. Buna bağlı olarak “vizyon belgesi” açıklaması da 3 Aralık’a ertelendi.

BBC Türkçe’de yer alan Ayşe Sayın’ın haberine göre CHP kulislerinde konuşulanlara göre Kılıçdaroğlu, iki ülkeye yaptığı ziyaretlerdeki bilim, teknoloji, ekonomi ve finans çevreleriyle görüşmeleri doğrultusunda, yatırım ve istihdamın teşvik edileceği, “yüksek teknolojiye dayalı” bir kalkınma modeli açıklayacak.

Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin ikinci yüzyılı” vizyonu olarak da nitelendirilen 3 Aralık’ta açıklayacağı projeleri, parti içinden sınırlı isimlerle paylaşıyor.

Çalışmalar, yurt içi ve yurt dışında yaşayan bilim, ekonomi ve finans alanında uzmanlar ve akademisyenlerle hazırlanıyor.

“Vizyon belgesi”nde yer alacak projelere ilişkin çalışmaları çok geniş bir ekip yürütüyor ancak istihdam, işsizlik, yatırım, yoksulluk, dijital dönüşüm gibi birbirinden bağımsız alanda çalışan gruplar, hazırladıkları proje önerilerini Kılıçdaroğlu’na sunuyor.

AK Parti İçinde 'Troll' Endişesi: Düzeltme Çalışmaları Planlanıyor AK Parti İçinde 'Troll' Endişesi: Düzeltme Çalışmaları Planlanıyor


CHP kurmaylarına göre Kılıçdaroğlu, 3 Aralık’ta, 37. Olağan Kurultay’da kamuoyuna açıkladığı “İkinci yüzyıla çağrı” bildirgesi doğrultusunda, daha önce defalarca vurguladığı “Dördüncü Sanayi Devrimi'nin kaçırılmaması” için neler yapacaklarını anlatacak.

Kılıçdaroğlu'nun İngiltere gezisinde yaptığı “temiz para” vaadine dikkat çeken bir parti yöneticisine göre de CHP lideri, yatırımcılara “kaynak” güvencesi vereceği, yatırım ve istihdamın teşvik edileceği, “yüksek teknolojiye dayalı” çevreye duyarlı bir kalkınma modeli açıklayacak.

Kılıçdaroğlu'nun yurt dışındaki bilim insanlarına ülkelerine dönmeleri ve “teknolojik devrime destek vermeleri” çağrısı yapması da bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 22 Kasım’da partisinin grup toplantısında 3 Aralık’ta yeni bir vizyon açıklayacağını duyurmuştu. Kılıçdaroğlu şunları söylemişti:

“Gelelim son konuya; biliyorsunuz Amerika’ya İngiltere’ye gittim. Gidişlerimde havuz medyasına baktım uğraştılar, didindiler bir kara propaganda mekanizması oluşturdular. onlar ne yapabiliriz bu gezileri nasıl gölgeleyebiliriz arayışı içerisindeydiler. Tabii bizim partililer de merak etti ‘bizim başkan niye gitti’. Biz söyledik, şöyle böyle ama onlar da merak etti bu kadar sorun varken genel başkan gitti, bu görüşmeleri yaptı diye. Onların yaptığı korkudan bizim yaptığımız meraktandı. Sabredin 3 Aralık’a kadar. 3 Aralık'ta yeni bir vizyonu açıklayacağız. Türkiye’nin tarihine şöyle bir bakın her 7 yılda bir kriz olur. Bazen çok derin olur ve bu krizlerden bir avuç insan faydalanır. Ama milyonlar bu kriz nedeniyle büyük mağduriyetler yaşarlar. Türkiye’yi artık bu kriz zincirinden kurtarmamız lazım. Emin olun çok güzel şeyler açıklayacağız. Belli aralıklarla bir krize giren bir Türkiye değil, sonsuza kadar krizi bitirecek biz vizyon açıklayacağız. Sonsuza kadar bu krizleri bitirmemiz lazım. Siyaset kurumu da bunun gereğini yapmalı. O nedenle gittim. Vizyonumuz hazır 3 aralık. Ekiplerimiz, yatırımcılar hazır, taze para da hazır. Türkiye’yi bu beladan sonuna kadar kurtaracağız. Geliyor gelmekte olan.”


Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup konuşmasında "Bu zatın ilk kez bir vizyon açıklamaya hazırladığını ilan etmesinden memnuniyet duyduk. Bizim asıl tartılmak istediğimiz kantar işte burası. Muhalefetle böyle yarışmak isteriz’ demişti.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a “Böyle boş konuşmaya bırakın devam etsin. Kendisine bir çağrım var, 3 Aralık’ta gelsin, benim konuşmamı dinlesin. Vizyon nedir kendisine öğreteceğim. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın, Erdoğan’ın da endişesi olmasın. Erdoğan’ın ufku nasıl aşılırmış ben vizyon konuşmasında göstereceğim" şeklinde cevap vermişti.