İsrail, 7 Ekim'den beri saldırdığı, yardımların ulaşmasını engelleyerek açlıktan ölümleri başlattığı Gazze Şeridi'nde BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararına rağmen katliamları devam ettiriyor. Mamas 'ın Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 24 saatteki saldırılarında 76 Filistinli daha öldürüldü, 102 Filistinli daha yaralandı. Böylece 7 Ekim'den beri İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin toplam sayısı 32 bin 490'a, yaralanan Filistinlilerin toplam sayısı 74 bin 889'a yükseldi. Açıklamada İsrail saldırıları ve engellemeleri nedeniyle ulaşılamayan enkaz ve yollarda daha binlerce kurban olduğu hatırlatıldı.

İSRAİL: RAPORU TAMAMEN REDDEDİYORUZ

Dün Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese'nin BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunduğu Batı Şeria ve Gazze hakkında "Bir Soykırımın Anatomisi" başlığını taşıyan ve "İsrail'in Filistinlilere karşı soykırım yaptığına inanmak için haklı nedenler olduğunu" belirten raporuna, İsrail'den "Tamamen reddediyoruz" yanıtı geldi.

Bugün BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Albanese, görev süresi boyunca tehditler aldığını söyledi.

Raporla ilgili çalışmalarının tehdit almasına neden olup olmadığı sorulduğunda, Albanese, "Evet, tehdit alıyorum. Şu ana kadar ekstra önlem almayı gerektirecek bir şey olmadı. Baskı mı? Evet, ama bu ne benim taahhüdümü ne de çalışmamın sonuçlarını değiştiriyor" dedi.

2022'den beri BM Filistin Özel Raportörü görevini yürüten İtalyan avukat ve akademisyen, "Zor bir dönemdi. Görevimin başından beri sürekli saldırıya uğradım" diye ekledi.

İSRAİLLİ TEMSİLCİLER KISKACA ALMAYA ÇALIŞTI

Tehditlerin niteliği ve kimlerden geldiği hakkında ayrıntılı bilgi vermeyen Albanese, İsrail'in Cenevre diplomatik misyonunun "İsrail Devleti'nin kuruluşunu ve varlığını gayrimeşru hale getirmeye çalıştığı" suçlamasını reddetti.

'İSRAİL'İN ÇARPITMA KAMUFLAJI KALDIRILDIĞINDA ORTAYA ÇIKAN GERÇEK'

ABD ve 17 Ülke İsrail'in Gazze'deki Saldırılarına Ateşkes Çağrısı Yaptı ABD ve 17 Ülke İsrail'in Gazze'deki Saldırılarına Ateşkes Çağrısı Yaptı

BM Raportörü, en önemli bulgularından birinin "İsrail siyasi ve askeri liderliği ile askerlerinin Filistin halkına karşı soykırım niteliğindeki şiddeti meşru göstermek için kendi koruma işlevlerini ve hukuk ilkelerini kasten çarpıtması" olduğunu söyledi. "Bu kamuflaj kaldırıldığında çıkan sonucun, İsrail devletinin Gazze'deki Filistin halkına yönelik soykırımsal şiddet politikası olduğunu" belirtti. Gazze'de yaptıklarından dolayı İsrail'i kınamanın ve İsrail'in "uluslararası hukuka saygı duymadığını" söylemenin bir işe yaramadığını sözlerine ekledi.

İsrail misyonu, Albanese'nin "soykırım" kelimesini kullanmasının "şoke edici bir rezillik" olduğunu iddia ederek İsrail'in savaşının "Filistinli sivillere değil Hamas'a karşı olduğunu" savundu.

NETANYAHU: ABD'YE TAVRIM HAMAS'A MESAJDIR

İsrail'de ise ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Rick Scott'ı ağırlayan Başbakan Benyamin Netanyahu, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de ateşkes talep eden kararında ABD'nin veto kullanmak yerine çekimser kalmasını "çok ama çok kötü bir hareket" diye niteledi.

Kararın en kötü yanının, "Hamas'ı sert tutum benimseme ve uluslararası baskının İsrail tarafından yok edilmesini engelleyeceğine inanma konusunda cesaretlendirmesi olduğunu" iddia eden İsrail lideri, ABD'nin çekimser kalmasının ardından Refah kara harekatı planını görüşmek için Washington'a gidecek İsrail heyetinin ziyaretini iptal etmesini şöyle izah etti:

"Hamas'a mesajdı: Bu baskıya güvenmeyin, işe yaramayacak."

BİDEN YÖNETİMİNDEN GALLANT'A NASİHATLER

Ama İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'den hızla tedarik talep ettikleri silahların uzun listesiyle Washington'da Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, (2 kez) Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüştü. Gallant, Blinken'dan "Refah'a kara harekatına alternati bulunması", Austin'den "Filistinli sivillerin korunmasının ahlaki ve stratejik zorunluluk olduğu" nasihatlerini işitti. (Reuters, Artıgerçek )