Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madenciliğe ait Çöpler Altın Madeni'nde dokuz işçinin çöken siyanür dağının altında kalan dokuz işçi için arama kurtarma çalışması 4. günde de sürerken faciayle ilgili gözaltına alınanların işlemleri tamamlandı.

Bu kapsamda altın madeni ocağını işleten şirkette yönetici ile idareci pozisyonunda çalışan ve gözaltına alınan Kanadalı J. R.G ile A.C, H.Ü, M.B, Ş.D, S.D, M.T ve A.R.K'nin jandarmadaki işlemleri tamamlandı. Gözaltına alınanlar, sağlık kontrolünün ardından İliç Adliyesi'ne götürüldü.

ALTI KİŞİ TUTUKLANDI

Erzincan Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, mahkemeye sevk edilenlerden altı kişi tutuklandı. İki kişi ise adli kontrol uygulaması kararı ile serbest bırakıldı.

DHA'nın aktardığı habere göre, Erzincan Baro Başkanı Avukat Adem Aktürk bilirkişi raporunun çıktığını söyledi. Aktürk, rapora göre şüphelilerden 5’inin asli, 2’sinin tali ve 1’inin ise kusursuz olduğunu söyledi.

BAKAN BAYRAKTAR: DAHA ÖNCE TAHLİYE EDİLDİKLERİ DOĞRU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bölgede yaptığı yeni açıklamada, "Buranın heyelandan önce tahliye edildiği, işçilerin sonradan kontrol amaçlı döndükleri sırada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru" dedi.

Bayraktar, çalışmanın geldiği noktayla ilgili de şunları söyledi:

"Yeni bir faza geçiyoruz, özellikle burada bahsettiğimiz bu toprak yığınını kaldırmayla alakalı plan aşamasına geçmiş durumdayız. Elbette bu belki aylarca sürecek bir hadise ama biz bugün bunun planlanmasını, nerede emniyetli bir şekilde tekrar depolayacağımızla alakalı çalışmamıza başlamış durumdayız. Muhtemelen bugün öğleden sonra yapacağımız toplantıda bunun yol haritasını çıkarmış olacağız.

'ÜÇ İŞÇİ MANGANEZ OCAĞINDA OLABİLİR'

Buranın heyelandan önce tahliye edildiği, işçilerin sonradan kontrol amaçlı döndükleri sırada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru. İşçilerin yerinin tam tespit edildiği gibi bir algı olmasın. Alanımızı daraltmış durumdayız. 3 kardeşimizin manganez madenin olduğu tarafta olduğunu düşünüyoruz, o bölgelere yoğunlaşacağız."

BAZI NOKTALARDA METAL YOĞUNLUĞU VAR

AK Parti'den belediyelere haciz uyarısı: İcra yoluyla izlenebilirler AK Parti'den belediyelere haciz uyarısı: İcra yoluyla izlenebilirler

AA'nın haberine göre, ekiplerin izlediği güvenlik kamerası görüntüleri sonucu çalışma yapılan bazı noktalarda metal yoğunluğu tespit edildi.

Maden sahasında toprak kaymasının ilk yaşandığı yığın liç alanının arka kısmındaki "manganez ocağı" bölümü de çalışmalarda metal yoğunluğu belirlenen noktaların arasında bulunuyor. Olay anında bu bölgedeki yol üzerinde hareket halinde olan iki aracın, göçmenin etkisiyle yığın liç alanının arka bölümünde yer alan "manganez ocağı"na düştüğü değerlendiriliyor.

Derin bir oyuk halinde ve toprak kaymasını önlemek için "şev" yapılan bu ocakta araçlara ait bazı parçalar da bulundu. İzlenen güvenlik kamerası görüntüleri ve bulgulardan yola çıkan ekipler, kayıp 3 işçi ile 2 aracın bu noktada olduğu ihtimali üzerinde duruyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bugün yaptığı açıklamada, "9 kardeşimizi arıyoruz. Bu arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin, işçilerimizin 3'ünün bir lokasyonda, 6'sının diğer bir lokasyonda olduğunu tespit ettik." ifadelerini kullanmıştı.