1-Valiler günde 5 vakit namazı şehrin en büyük camisinde kılacak, halk ile temas halinde olacaksınız.

2- Asla kapıcı kullanmayacaksınız. Yönettiğiniz insanlardan, kim ne için gelirse gelsin, aracısız, fasılasız, size kadar ulaşacak, derdini rahatlıkla anlatacak bir insan olacaksınız.

Başkan Aydoğdu'dan Yüksekova ve Derecik İlçelerine Yardım Desteği Başkan Aydoğdu'dan Yüksekova ve Derecik İlçelerine Yardım Desteği

3-Asla lüks elbiseler giymeyeceksiniz. Lüks bineklere binmeyeceksiniz. Tabanızdan aykırı bir hayat standardınız olmayacak. Yönettiğiniz insanlardan en aşağınızdaki gibi olacaksınız.

4-Maaşınızla yetineceksiniz. Açlıktan ölseniz, Beytülmala el uzatmayacaksınız. Beytülmal Allah’ın malı değildir. Beytülmal milletindir. Sen de o milletin hizmetçisisin. Milletin haberi olmayan Beytülmaldan bir tek kuruş alamazsınız.

5-Ne yaptınız? Ne yaşadınız? Neye şahit olmuşsanız, her şeyi yazacaksınız. Kayıt altına alacaksınız. Bana göndereceksiniz. Her yıl Hac zamanında Mina’ya gelecek, orada bu yazdıklarınız üzerinden Mina’da herkesin önünde hesaplar vereceksiniz.

İşte İslam’ın ikinci halifesi Hz. Ömer’in atayacağı valilerden 5 şartı.

Bugün adını halktan alan, sırtını halka dayayan, sözde halkçı, fakat halka yanaşmayan, halka gitmeyen, halksız sivil toplum kuruluşları…

Halkın vebalini alan STK’lar harıl harıl çalışmalı, gecesini gündüzüne katarak projeler üretmeliler, toplumun mayasına çaba sarf etmeliler...

Hakkâri’mizin tüm STK’ları ortaklaşa ilimizden startı verilecek, memlekete, ülkeye ses getirecek, yankı yapacak projelere imzalar atabilirler. Bağımsız ve bağlantısız objektif bir anket hazırlanıp her mahallenin kesişme noktalarına, merkezi alanlarda ve de ilin basın yayın organlarında halkın sunumuna sunmalı…

Ve sonuçlar halkla paylaşılmalılar. Örneğin anket sorularında ne olmalı? İl yöneticimizin halkla diyaloğundan memnun musunuz? Hangi kurumun yöneticisini başarılı veya başarısız görüyorsunuz? Hizmetlerden razı mısınız, ihaleler yeterince denetletiliyor mu? Dönemin en başarılı kurum amiri, yöneticisi kimdir?

Hakkâri’de ilk tamamlanmasını arzuladığınız hizmet ne olmalıdır?

Hangi kurum, şirket firma gereksiz, kalitesiz, kısa vadeli işlerde israfta yarışıyor? Halkın talepleri, serzenişleri vaktinde eksiksiz yerine getiriliyor mu?……….

Vesaire uzayıp giden bir sayfalık anket çalışması yapılmalı.

Bu proje her altı ayda bir anketler halinde düzenlenmeli; yerel yöneticilerimizin

hizmetleri, hizmetsizlikleri ölçülerek; performansları, azim ve kararlıklarıyla her vakit halka hesap vermeye hazır, ideali, gayesi, hedefi, ufku…

Olan ile olmayanlar ayrıştırılacak halkın onayına sunulmalılar.

Dikili ağacı, döşeli taşı, söz değil icraatı bulunan, koltuğa yapışmayan, halka yakışanlara makamları emanet etmenin yolları aranmalı…

Kim halkçı- kim koltukçu? Kim ihaleci- kim hizmetçi? Misali araştırma yapılmalı halkın haberdar olmasına, bilinçlenmesine ön ayak olunmalıdır…

Böylelikle Hakkâri’mizin STK’ları öncülüğünde, il yöneticilerimiz arasında “halka hizmet hakka hizmettir” rekabeti oluşturularak, halka hizmetkârlığı lütuf bilen, liyakat sahibi, işin ehli yöneticilerin başa gelmesine, yeni yolların kapılarını aralamaya vesile olmalılar...

Selam ve dua ile…