Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden iddianame hazırlandı. İddianame, Anayasa Mahkemesine gönderildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, 17 Mart 2021’de HDP’nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne bir iddianame sunmuştu. AYM, iddianameyi evrak ve usul eksiklikleri nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade etmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle yeni bir iddianame hazırladı. Yaklaşık 850 sayfalık iddianamede 500 partili hakkında siyasi yasak istendi. İddianamede partinin banka hesabına tedbir konulması da talep edildi.

TİRYAKİ: İDDİANAME 7 HAZİRAN’IN YIL DÖNÜMÜNDE SUNULDU, YARGI SİYASİ MESAJ VERİYOR

DEM Partili Dindar: Kürt-Türk irtifakının test alanı Rojava'dır DEM Partili Dindar: Kürt-Türk irtifakının test alanı Rojava'dır

İddianameye ilişkin Artı Gerçek’e açıklama yapan HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Anayasa Mahkemesi’nin ilk iddianameyi reddetme gerekçesi olarak usuli eksiklikleri gösterdiğini, esasa ilişkin ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na hangi gerekçe ile partinin kapatılmasını istediğini sorduğunu hatırlattı.

İlk iddianamenin MHP’nin kongresinden bir gün önce, MHP’ye jest olarak Anayasa Mahkemesi’ne gönderildiğine dikkat çeken Tiryaki, bugünün AKP’nin tek başına iktidar olacak oyu alamadığı 7 Haziran 2015 seçimlerinin yıl dönümü olduğunu anımsattı.

Tiryaki, şöyle konuştu:

"Yargı kurumlarının Türkiye’de siyasal mesajlar vermesi geçmiş yıllar içinde çok yaygın değildir. Ama bir süredir AKP’nin emrinde davranan yargı, AKP'nin talepleri doğrultusunda siyasi mesajlar veriyor. İddianameyi görmediğimiz için içeriği ile bir şey söylemek mümkün değil. İlk iddianamede HDP hakkında kapatma davasını haklı kılacak bir şey yoktu. 3 ay içinde de yeni bir delil bulduklarını düşünmüyorum. Anayasa Mahkemesi’nin reddetmesi gerektiği kanısındayım."