Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından İstanbul'da "Demokratik Cumhuriyet Konferansı" düzenlendi. Bakırköy’deki İBB Cem Karaca Kültür Merkezi’nde yapılan konferansa çok sayıda akademisyen, yazar, siyasetçi ve STK temsilcisi katıldı.
Konferans esnasında Rûdaw’a konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, bu etkinliği gerçekleştirmelerinin bir çok nedeni olduğunu vurguladı.
“100 yıldır çözülemeyen bir Kürt sorunu var”
Oluç, “Bu yıl Cumhuriyet’in 100’ün yılı ve ikinci yüzyıla girecek. Bizim ilk 100 yıla en önemli eleştirimiz tekçi bir anlayışla inşa edilen cumhuriyetin aslında demokrasi meselesini tamamen geri planda bırakması üzerine. Bu nedenle de demokrasisiz bir cumhuriyet olduğunu söylüyoruz. Birinci yüzyılda cumhuriyetin en büyük eksikliği bu demokrasisizlik iken şuna bağlamak gerekiyor; 100 yıldır çözülemeyen bir Kürt sorunu var. Çünkü tekçi bir anlayışla inşa edilen cumhuriyet farklılıkları yok saydı. Kürt halkını, Kürtçe ana dilini yıllarca yok saydı. Ortaya çıktı ki bu tekçi anlayış fiyasko ile sonuçlandı ve cumhuriyetin tekçi anlayış üzerine inşa edilmesi de aslında Türkiye’nin demokrasiden uzak kalmasına neden oldu. Bunu ortadan kaldırmak gerekiyor” dedi.
İkinci yüzyılda farklı inanç ve kimliklerin, farklı ana diller ve kimliklerin nasıl eşit ve özgürce bir arada yaşayabileceğine dair bir projenin ortaya konulması gerektiğini belirten Oluç, “Biz bunu tartışıyoruz, tartışmaya da devam edeceğiz. İkinci yüzyıla girerken bu konudaki yeni toplumsal sözleşmenin nasıl yapılması gerektiğine dair çok net fikirlerimizi ortaya koyacağız” ifadesini kullandı.
“Altılı Masa mutabakat metninde Kürt sorununun çözümüne dair bir şey yok”
CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'den oluşan Millet İttifakı’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”ni eleştiren Saruhan Oluç, “Bu aslında neyin ifadesi biliyor musunuz? Altılı Masa’nın ortak mutabakat metninde Kürt sorununun barışçıl çözümüne dair en ufak bir şeyin yer almaması aslında geçtiğimiz yüzyıllık cumhuriyetin restore edilmesinin amaçlandığını gösteriyor” diye konuştu.
Oluç, “Halbuki meseleyi sadece bir restorasyon olarak ele almıyorsak, sadece var olan cumhuriyetteki bozulmaları düzeltmek olarak ele almıyorsak ki öyle alınmaması gerekir, o zaman Altılı Masa mutabakat metninde Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümünün nasıl olacağına dair de kimi fikirler ileri sürmesi gerekirdi. Tek tek partilerin farklı görüşleri olabilir ama bir bütün olarak Altılı Masa Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümünün nasıl olacağına dair herhangi bir fikir ileri sürmüyorsa o zaman onların anlayışı ikinci yüzyılda da bu sorunun çözülmesi doğrultusunda herhangi bri adım atmamak yönündedir” değerlendirmesinde bulundu.
“İttifakın adayı önümüzdeki hafta netleşecek”
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’ndan (SMF) oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı hakkında bir soruyu yanıtlayan Oluç, uzlaşı konusunda herhangi bir problem yaşamadıklarını aktardı.
“Biz sadece Şubat’ın ilk yarısında isim açıklayacağız dedik. Bu konudaki çalışmalar sürüyor” diyen HDP’li Oluç, kısa süre içerisinde adaylarını açıklayacaklarını söyledi.
Adayın sürpriz değil bilinen bir isim olacağını ifade eden Oluç, “Ama hem bizim önemsediğimi şu ana kadar bir kadın adayın olması ve özellikle HDP’nin önerdiği adaylar içerisinde bir adayın çıkması mümkün görünüyor şimdiye kadarki çalışma içerisinde. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın buna bir itirazı olmadığını tespit ettik hep birlikte. Dolayısıyla önümüzdeki bir hafta içerisinde bu adayı netleştirmiş olacağız. Kamuoyunun tanıdığı, bildiği bir aday olacak elbette. Havuzdaki isimler bir kaç isme indi.