HDP Milletvekili Dr. Habip Eksik, Türkiye gazetesi hakkında soruşturma başlatılmasını ve ilgili kişi ile kurumların ceza almasını istedi.

Şiileri "sapkın bir mezhep" olarak tanımlayan Türkiye gazetesine tepki gösteren HDP Milletvekili Habip Eksik, "Türkiye'de bir insanın farklı dil, ırk, din, mezhep, cinsiyet, renk, meşrep, siyasi görüş ve benzeri durum-olgulara sahip olması ve kendini yakın hissetmesi suç mudur?" diye sordu.

Konuyu Meclis gündemine de taşıyan Eksik, gazete hakkında soruşturma açılmasını istedi.

HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik, halkı kin ve düşmanlığa sevk ederek Şia/Caferi inancını hedef alan yayınlar yapmayı ve hedef alan köşe yazarlarına yer vermeyi alışkanlık edinen Türkiye gazetesi hakkında soruşturma başlatılmasını ve ilgili kişi ile kurumların ceza almasını istedi.

Habip Eksik, yaptığı açıklamada, "Türkiye’de farklı ırk, mezhep, inanç ya da yaşama biçimlerinin hedef gösterildiği kamplaştırıcı mesajlara sıkça tanık olunmaktadır. Bunun toplumun bazı kesimlerinde, AKP İktidarına yakın belli medya kuruluşlarında yansımaları giderek artmakta ve sınırları aşmaktadır. Yandaş medyanın ürettiği nefret diline, kutuplaştırıcı üsluplara kayıtsız kalınması toplumu ayrıştırarak, kin ve düşmanlığın oluşmasına sebep olmaktadır" ifadelerini kullandı.


Şia/Caferi inancına mensup yurttaşlarımız Kars, Iğdır, Ardahan illerinde yaşamakta, bir kısmı ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi metropollere göç ederek yaşamlarını sürdürdüğünü belirten Eksik şunları söyledi:

"Ortadoğu’da yaşanan mezhep gerilimlerinden ders çıkartmak yerine, komşu ülkelerle politik ayrışmaları bahane ederek mezhepsel gerilimleri daha da kaşıyan Türkiye gazetesi, birleştirici bir rol oynamak yerine ayrıştırıcı, hedef gösterici bir görev üstlenmeyi sık sık tercih etmektedir. Birlik, beraberlik ve barışa ihtiyaç duyulan bu hassas dönemde, konusu suç teşkil eden bir eylemde bulunmuştur. AKP İktidarına yakınlığı ile bilinen yandaş Türkiye gazetesinin 4 Mart 2021 tarihli sayısında yer alan bulmaca ekinde ayrımcı, aşağılayıcı skandal bir soru yer almıştır. Bulmacada, 'Sapık bir mezhep' sorusuna üç harflik boşluk bırakıldığı görülmüş ve bulmacanın ertesi gün yayınlanan cevabında yanıtın "Şii olduğu" açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Kullanılan ayrımcı ve toplumsal önemli bir kesime sahip Şia/Caferi inancı mensuplarını aşağılayıcı, nefret söylemli dil nedeniyle bulmacaya büyük tepkiler gelmiştir. Türkiye gazetesinin 4 Mart 2021 tarihli sayısında yer alan bulmaca ekinde gerçekleşen bu hakareti ve tefrikacı girişimin Şia/Caferi inancına sahip yurttaşlarımız ve İslam Dünyasında ise aynı mezhebe sahip dindaşlar, STK’lar tarafından şiddetle kınanmış, tepkiyle karşılanmıştır. Iğdır’da ve Türkiye’nin birçok şehrinde yapılan basın açıklaması ve protestolar ile tepkilerini dile getirmişler, ilgili mercilere şikayette bulunmuşlardır."

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Eksik, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Evrensel’in haberine göre Eksik, Oktay’a şu soruları yöneltti:

*Türkiye gazetesinin 4 Mart 2021 tarihli sayısında yer alan bulmaca ekinde gerçekleşen Şia/Caferi inancını hedef alan ötekileştirici ve dışlayıcı ifadelerin kullanıldığından bilginiz var mıdır? Nefret suçuna giren bu ifadelere karşı tarafınızca soruşturma açılmış mıdır? Açılacak mıdır?

*Şia/Caferi inancını hedef alan yayınlar yapmayı ve hedef alan köşe yazarlarına yer vermeyi alışkanlık edinen Türkiye Gazetesi adına bugüne kadar açılmış kaç soruşturma mevcuttur?

*Mezhepçi ayrımcılığa açıkça neden olan böylesi yaklaşımların eşit yurttaşlık, inanç eşitliği ve özgürlüğü temelinde toplumda yarattığı tahribatı önlemek adına Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Bu konuda ivedilikle adım atılacak mıdır?

*Son dönemlerde Türkiye’nin Ortadoğu’da izlediği dış politika çizgisinin mezhepçi bir nitelik taşıdığı yönünde kamuoyundan yoğun eleştiriler alırken, ülkedeki tüm inanç gruplarına eşit mesafede olan bir hizmet anlayışı geliştirmek için iktidarınızın alacağı bir önlem ya da bir eylem planı var mı?

HDK'nin yeni Eş Sözcüleri Beştaş ve Kenanoğlu oldu HDK'nin yeni Eş Sözcüleri Beştaş ve Kenanoğlu oldu

*Türkiye Gazetesi’nin yüz milyonların sahip olduğu inançlara karşı hassas davranmamasının sebebi nedir? Araştırılacak mıdır? Bu tür yayınlar bilginiz dahilinde midir?

*Son beş yıl içinde sistemli olarak nefret söyleminde bulunan medya kuruluşları ile ilgili inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılacak mıdır?

CİMER’e mezhep ayrımcılığına uğradığı gerekçesi ile başvuran yurttaş, dernek, sivil toplum kuruluşu, sivil toplum örgütü sayısı kaçtır?

*Son beş yıl içerisinde, nefret söylemi ve suçuyla ilişkili kaç kişi hakkında işlem yapılmıştır?

*Mezhepçi ayrımcılık ile ilgili işlenen suçlarla adına istatistik tutulmakta mıdır?

*Son beş yıl içerisinde medya aracılığı ile nefret suçu işleyen kaç kişi ve kuruluş hakkında işlem yapılmıştır?

*Son beş yıl içinde sistemli olarak nefret söyleminde bulunan dernekler veya sivil toplum örgütleriyle ilgili inceleme başlatılmış mıdır?

*Mezhep, meşrep ayrımcılığı, Anayasa'nın eşitlik prensibi ile evrensel temel hak ve özgürlük ilkelerine aykırı değil midir?

*Türkiye'de bir insanın farklı dil, ırk, din, mezhep, cinsiyet, renk, meşrep, siyasi görüş ve benzeri durum-olgulara sahip olması ve kendini yakın hissetmesi suç mudur?


*Kamuoyuna sıklıkla yansıyan özellikle yandaş medyanın yer verdiği, Türkiye gazetesi 4 Mart 2021 bulmaca ekinde de yer alan 'Sapık bir mezhep' örneğinde olduğu gibi yandaş medyanın ürettiği nefret diline, kutuplaştırıcı üsluplara kayıtsız kalınması toplumu ayrıştırarak, kin ve düşmanlığın oluşmasına sebep olmaktadır. Konunun Türkiye’de tamamen ortadan kaldırılması adına mevcut bir acil önlem planınız var mıdır? Olacak mıdır?