COLEMERG HABER

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede Covid-19 pandemisinin olumsuz koşullarından etkilenen ve yüz yüze eğitime başlayacak öğrenciler ile ilgili risklerin tespiti ve kontrolü için Meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Dede ayrıca Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’da yaşanan sıkıntılar ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemi ile TBMM’ye soru önergesi verdi.

Hakkari İl Özel İdaresi'nden İçme Suyu Altyapısına Büyük Yatırım Hakkari İl Özel İdaresi'nden İçme Suyu Altyapısına Büyük Yatırım

Hakkâri’de kayıtlı 73 bin 224 öğrenciden yaklaşık 40 bin öğrencinin 31 Ağustos itibariyle bir kez bile EBA üzerinde interaktif ders alma imkânına sahip olamadığını savunan Dede öğrencilerin mağduriyetinin devam ettiğini söyledi.

HDP’li Dede Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltti

* Ülke genelinde uzaktan eğitim sürecinde online ders erişiminde düzenli olarak sorun yaşayan ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenci sayısı kaçtır?

* Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’na erişimde yaşanan sorunların tespitine ilişkin tamamlanan veya yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa sonuçları ile beraber nelerdir?

* Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’na erişimde ülkedeki düşük gelirli ailelerin internet, bilgisayar, tablet vs. gibi teknik yetersizliklerinin giderilmesi için diğer bakanlıklarla yürütülen bir çalışmanız var mıdır? Koordinasyonu il milli eğitim müdürlüklerince yapılacak olan 500 bin tabletin dağıtımı için öncelik kriterleriniz neler olacaktır?

* Veli ve öğrencilere uzaktan eğitim konusunda rehberlik ve psikolojik destek ihtiyacının olduğu gerçeğinden yola çıkarak böyle bir çalışmanız var mıdır?

* Özellikle mülteci ailelerin çocukları, anadili Türkçe olmayan öğrenciler, özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler başta olmak üzere, tüm kesimlerin özellikleri dikkate alınarak içerik ve materyallerin yeniden ele alınması düşünülmekte midir?

* Eğitim emekçilerinin bu süreçte daha verimli çalışmaları anlamında Bakanlığın bir çalışması var mıdır? EBA’ya erişim yapılamadığında öğretmenlerin zoom, Google meet gibi uygulamalardan ders vermeye zorlandıkları, ayrıca ek ders ücretlerinin verilmeyeceği doğru mudur?

* Hakkâri ili genelinde düzenli olarak EBA’ya erişim yapabilen ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenci sayısı kaçtır?

* Hakkâri ili genelinde uzaktan eğitim olanağına sahip olmayan öğrencilerin sayısı ve erişim sorunlarının sebeplerine yönelik çalışmanız var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

Hakkâri ilinde, yeni aşamada velilerin tercih etmesi durumunda öğrencilerin uzaktan eğitime devam etmesi için yoksun oldukları internet, bilgisayar, tablet vs. gibi teknik yetersizliklerinin giderilmesi için çalışmanız var mıdır? Varsa nelerdir?