- HDP'ye açılan kapatma davasında sözlü savunma tarihi 11 Nisan'a ertelenirken ve Anayasa Mahkemesi'nin kararını seçimlere kısa süre kala verebileceği belirtilirken, dünyadan partiye destek yağdı. HDP ile bir dayanışma bildirisi yayımlayan İlerici Enternasyonel'in yanı sıra Avrupa'daki çok sayıda parti bugün eş zamanlı olarak destek açıklaması yaptı.

Açıklamalarda, kapatma davasının siyasi olduğu, HDP'nin Türkiye'nin en büyük üçüncü partisi konumunda bulunduğu ve kapatma yönünde olası bir kararın Türkiye'de demokrasiye zarar vereceği vurgulandı. Avrupa Parlamentosu'ndan üç grubun ortak açıklamasında, "Türkiye'deki yetkililere, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı biçimde bu partiye baskı yapılmasına ve kapatma girişimlerine son verilmesi çağrısında bulunuyoruz" denildi. Açıklamada, "HDP'nin kapatılması Türkiye'nin demokratik sistemine ve AB ile ilişkilerine geri döndürülemeyecek bir darbe vuracaktır" ifadelerine yer verildi.

RELATED VİDEO
PES: AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ'NİN İHLALİ

İsveç'in eski Başbakanı Stefan Löfven'in başkanı olduğu ve Avrupa'da 45 üye ve 12 gözlemciyi çatısı altında biraraya getiren Avrupa Sosyalistler Partisi (PES), HDP'yle dayanışma açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı ve Türkiye'de yaklaşan seçimlerden men edilme tehdidini içeren, siyasi bir davayla karşı karşıya olan ortak partimiz HDP ile dayanışma içindeyiz. Bu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin bir ihlalidir. HDP'nin ve milyonlarca seçmeninin siyasi katılımını korumalıyız."


AVRUPA YEŞİLLER PARTİSİ: KINIYORUZ

32 ülkeden 36 partiyi çatısı altında bulunduran Avrupa Yeşiller Partisi "Türkiye hükümetinin, HDP'yi dağıtma amaçlı siyasi girişimlerini kınıyoruz. İnsanların özgürlük, adalet ve eşitlik içinde yaşayabildiği, yeşil, demokratik ve çoğulcu bir Türkiye için mücadele eden tüm sivil toplum bileşenleriyle dayanışma içindeyiz" açıklaması yaptı.

Partinin internet sitesinde yayımlanan bildiride de "Türkiye hükümetinin giderek artan otoriter eğilimleri kabul edilemez. Demokratik muhalefet partilerini ve sivil muhalefeti kısıtlama girişimlerine modern demokrasilerde yer yoktur" denilerek şöyle devam edildi:

"HDP ve Türkiye sivil toplumu ile tam dayanışma içindeyiz. Türkiye vatandaşları, insanların özgürlük, adalet ve eşitlik içinde yaşayabildiği, demokratik ve çoğulcu bir ülkeyi hak ediyor.


HDP sürekli olarak Kürt hakları için sesini yükseltmesi nedeniyle dışlanıyor ve zaten binlerce üyesi ile onlarca yerel yetkilisi tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Aynı zamanda banka hesabına bloke kondu.

Türkiye parlamentosundaki en büyük üçüncü parti olan HDP'ye karşı Mayıs 2023 öncesinde açılan ve Türkiye siyasi hayatından yasaklanmasına yol açabilecek olan siyasi amaçlı dava, hükümetin siyasi özgürlükler ve muhalefet üzerindeki baskısının doruk noktası.

Özgür Özel: "Erdoğan'ın Namazını Kazaya Bırakmak MİT Başkanı'na Düşmez" Özgür Özel: "Erdoğan'ın Namazını Kazaya Bırakmak MİT Başkanı'na Düşmez"

Türkiye Anayasa Mahkemesi'ne, HDP'ye karşı bu uydurma suçlamaları düşürme ve Türkiye'de demokratik bir aktör olarak rolünü tam anlamıyla oynamasına izin verme çağrısında bulunuyoruz."

AVRUPA PARLAMENTOSU'NDA ÜÇ GRUPTAN ORTAK AÇIKLAMA

Avrupa Parlamentosu'ndaki üç sol grup da HDP'ye destek için ortak açıklama yayımladı. 144 parlamenteri bulunan Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D), 75 parlamenteri bulunan Yeşiller ve Avrupa Özgür İttifakı (Greens/EFA) ve 38 parlamenteri bulunan Avrupa Birleşik Solu/Nordik Yeşil Sol (GUE/NGL), ortak açıklamalarında "Kardeş partimiz HDP, Türk yetkililerin düzmece yargılamalarından ve sistematik baskılarından geçiyor" denildi.

Açıklamada, Avrupa Parlamentosu'ndaki bu üç grubun HDP ile dayanışmaları ifade edilirken "partiyi kapatma ve siyasetçilerine siyaset yasağı getirme girişimlerinin en güçlü ifadelerle kınandığı" belirtildi.

'DAVA ANAYASAL DEĞİL'

17 Mart 2021'de açılan davanın "siyasi" olduğu vurgulanırken, "Türkiye'nin mevcut cumhurbaşkanı ve hükümeti, ülkenin üçüncü büyük partisi ve parlamentodaki ikinci büyük muhalefet partisi olan HDP'yi seçimlerden kısa süre önce kapatmayı amaçlıyor. Avrupa Parlamentosu'nun da hakkındaki fikrini birkaç kez ifade ettiği bu tartışmalı uygulama anayasal değil parti temelli değerlendirmelere dayanıyor ve HDP'nin kapatılmasına yol açmamalı" denildi.

Açıklamada, HDP'nin binlerce üyesinin, yetkilisinin ve belediye başkanlarının son yıllarda yargılandığı, iki eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın Kasım 2016'dan beri cezaevinde olduğu hatırlatılarak şöyle devam edildi:

"Demokrasi ve siyasi çoğulculuk Avrupa Parlamentosu'nun ve siyasi gruplarının temel taşlarını oluşturur. Bu nedenle, HDP ile dayanışmamızın altını çiziyoruz ve siyasi temsil hakkını savunuyoruz. HDP, insanların özgürlük ve adalet içinde yaşadığı, demokratik ve çoğulcu bir Türkiye'nin savunuculuğunu yapıyor. Kadınların, farklı etnik ve dini grupların özgürleşmesi, ekoloji, HDP'nin temsil ettiği önemli değerler.


Türkiye'deki yetkililere, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı biçimde bu partiye baskı yapılmasına ve kapatma girişimlerine son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.

HDP'nin kapatılması Türkiye'nin demokratik sistemine ve AB ile ilişkilerine geri döndürülemeyecek bir darbe vuracaktır. Türkiye'deki insanlar demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, siyasi çoğulculuk, örgütlenme, toplanma ve ifade özgürlüğü gibi insan haklarını hak ediyor. Bütün siyasi partilerin özgürce faaliyet gösterebildiği demokratik bir Türkiye'ye bağlı olmamızın sebebi bu."

EFA: SİYASİ DAVAYA SON VERİLMELİ

Avrupa'daki çeşitli bölgeselci, azınlık temsilcisi ve özerklik talebinde bulunan 45 partiyi çatısı altında bulunduran Avrupa Özgür İttifakı (EFA), internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki yetkililerden HDP'ye karşı siyasi saiklerle yürütülen davaya son vermelerini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

EFA, "HDP'yi kapatmaya veya faaliyetlerini kısıtlamaya yönelik herhangi bir girişimi reddediyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı'nın HDP'ye, seçilmiş siyasetçilere ve hak savunucularına karşı, partinin bir dizi önde gelen üyelerinin haksız yere cezaevinde tutulması da dahil, devam ettirdiği baskıyı kınıyoruz. Siyasi partilerin baskıya maruz kalmadan özgürce faaliyet gösterdiği bir demokratik bir Türkiye çağrısında HDP'ye katılıyoruz" dedi.


ALMANYA'DA SOSYAL DEMOKRATLARDAN DESTEK

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un partisi Sosyal Demokratlar (SPD) da kapatma davasıyla karşı karşıya bulunan HDP'ye destek mesajı yayınladı. Başbakan Olaf Scholz'un partisinin Twitter hesabından yayınlanan mesajda "Kardeş partimiz HDP'yi yasaklamak için açılan siyasi gerekçeli davaya son verilmesini talep ediyoruz. Kendi geçmişimizden biliyoruz ki kurumlarımızı yasaklayabilirsiniz ama eşitlik, adalet ve özgürlük düşüncelerimizi asla susturamazsınız" denildi.

Açıklamada SPD Genel Başkanı Lars Klingbeil ve Genel Başkan Yardımcısı Serpil Midyatlı'nın gelecek hafta Türkiye'ye gidecekleri ve burada HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile görüşecekleri belirtildi.


(DIŞ HABERLER)