8 Ocak 2021 tarihinde Yüksekova'ya bağlı Güldalı (Bılınbasan) köyünde İbrahim Fırat ve yabancı uyruklu Ekber Hudai adlı kişilerin İbrahim Fırat’ın ikamet ettiği evde polisler tarafından gözaltına alındığını belirten HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, “Karakola götürülüp ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmışlardır. Basına yansıyan haberler ve soruşturma dosyasında yer alan beyanlar İbrahim Fırat ve Ekber Hudai’nin darp edilerek gözaltına alındığı ve işkence gördüğü yönündedir. Yine İbrahim Fırat’ın serbest bırakıldıktan sonra Kısıklı Jandarma Karakoluna başvurarak, Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurları hakkında yaptığı suç duyurusu da işkence iddialarını destekler niteliktedir” ifadelerine yer verdi.

Dede, söz konusu iddiaları Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Adalet Bakanı Gül’e sorular:

- Önergeye cevap verildiği tarih itibariyle bahse konu olayla ilgili olarak güvenlik görevlileri hakkında başlatılan bir soruşturma veya kovuşturma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

- Kısıklı Jandarma Karakoluna yapılan işkence başvurusunun güncel akıbeti nedir?

- Bakanlığınız döneminde işkence ve eziyet suçları ile ilgili olarak kaç soruşturma başlatılmış, kaç dava açılmış ve bunların kaçı mahkûmiyetle sonuçlanmıştır?

- Hakkâri ve ilçelerinde işkence ve kötü muamele suçları kapsamında takipsizlik kararı ile sonuçlanan soruşturma sayısı kaçtır?

İçişleri Bakanı Soylu’ya sorular:

- Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurları tarafından; İbrahim Fırat ve Ekber Hudai’ye işkence yapılmış mıdır? Bahse konu olayda yer alan polis memurları tespit edilmiş midir? Bunlar hakkında bir soruşturma açılmış mıdır? Soruşturma açılmışsa önergeye cevap verildiği tarih itibariyle soruşturma ne aşamadadır?

- Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurlarının yasal koşulları oluşmadığı halde yurttaşların ikametlerine girerek konut dokunulmazlığını ihlal etmeleri ve zor kullanma yetkilerini aşmalarının gerekçesi nedir? Yasaları açıkça çiğneyen bu kamu görevlileri hakkında bir soruşturma açacak mısınız?

- İçişleri bakanlığı personelleri 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun üçüncü bölüm 94.maddesinde yer alan işkence ve eziyet suçlarından muaf mıdır? Uygulamada bu kanun hükmünün personellerinize uygulanmayacağına dair bir anlayış mı mevcuttur? Böyle bir anlayış mevcutsa bunu hukuk devleti ilkesi açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye’de işkenceyi önleme mevzuatının yetersiz kalmasının sebebi nedir?

- Önergeye cevap verildiği tarih itibariyle son on yılda işkence suçu işlediği için görevden alınan kaç güvenlik görevlisi vardır?

Yüksekova Gençlik Kolları’nda Yeni Dönem Başladı: Servet Akkurt Başkan Oldu Yüksekova Gençlik Kolları’nda Yeni Dönem Başladı: Servet Akkurt Başkan Oldu