Hamas'ın 7 Ekim saldırısının hedeflerinden biri olan Nahal Oz kibbutz ve askeri üssünden 5 kadın askeri kaçırmasının videosunun yayımlanmasıyla İsrail'de rehine krizi yeniden tırmandı. Dün akşam videonun infial yaratması üzerine toplanan Savaş Kabinesi, Mısır-Katar arabuluculuğunda Hamas'la müzakerelerin devamına onay verdi.

Hamas militanlarının vücutlarına taktıkları kameraların çektiği görüntülerde Gazze sınırındaki faaliyetleri gözetleyen İsrailli yedek kadın askerler Liri Albag, Karina Ariev, Agam Berger, Daniella Gilboa ve Naama Levy yer alıyor. Benyamin Netanyahu başbakanlığındaki İsrail hükümeti, Hamas'la ateşkes anlaşmasına varmadığından beşi de hala Gazze'de.

'REHİNELERİ EVE GETİRME BAŞARISIZLIĞININ MAHKUM EDİCİ KANITI'

Rehine Kayıp Aileleri Forumu, İsrail ordusunun Gazze'de ele geçirdiği görüntüler içinden kaçırılan askerlerin ailelerinin iznini alarak yayımladığı 3 dakikalık kesit için "Ulusun rehineleri eve getirme konusundaki başarısızlığının mahkum edici kanıtı" dedi.

'FİLİSTİN'DE ARKADAŞLARIM VAR'

Edit edilerek yayımlanan videoda bir grup militanın duvara yaslayıp ellerini bağladığı kadın askerler, dehşete düşmüş, şoke olmuş, yüzleri kanlı ve bazısı yaralı halde. Militanlardan biri "Sizi köpekler, sizi ayaklarımızla ezeceğiz" diye bağırırken, daha önce İsrail-Filistin ortak yaşama projesine katılmış askerlerden biri "Filistin'de arkadaşlarım var" diyor, bir diğeri militanlara içlerinde İngilizce bilen olup olmadığını soruyor.

'GAZZE'DEKİ ARKADAŞININ TELEFON NUMARASINI SÖYLESENE'

Rehinelere susup oturmalarını emreden militanlardan biri "Kardeşlerimiz sizin yüzünüzden öldü, hepinizi vuracağız" diyor, diğeri cep telefonunu çıkarıp "Gazze'deki arkadaşının telefon numarasını söylesene" diyerek şaşırtıyor, öbürü başka askere "İsrail'in neresindensin" diye sorup "Tel Aviv" yanıtını alıyor.

Araya militanların namaz kılma görüntüleri giriyor.

'BUNLAR HAMİLE KALACAK KADIN, BUNLAR SİYONİST, ÇOK GÜZEL'

Daha sonra sandalyede oturan bir militan yerdeki askerleri göstererek "Bunlar hamile bırakılabilecek kadınlar. Bunlar Siyonist" diyor ve birini işaret ederek "Öyle güzelsin ki" diye ekliyor.

Ardından militanların askerleri cipe bindirip götürmesi görüntüleriyle video bitiyor.

'BU GÖRÜNTÜLERİ HER GÜN HABERLERİN BAŞINDA YAYIMLAYIN'

Alman Meclisinden Kavala Tavsiyesi: Türkiye'ye Karşı Daha Sert Bir Duruşa Yönelik Çağrı Alman Meclisinden Kavala Tavsiyesi: Türkiye'ye Karşı Daha Sert Bir Duruşa Yönelik Çağrı

5 kadın asker rehinenin ebeveynleri, "son çare" olarak videoyu yayımlayıp Netanyahu hükümetinde utanç duygusu yaratmayı, ulusu, özellikle de liderliği uyandırmayı ve serbest bırakılmalarını sağlamak için acil çalışmaya sevk etmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Kanal 12'nin videoyla ilgili programına katılan Liri Albag'ın babası Eli, "Bu görüntüleri her gün haberlerin başında yayımlamanızı istiyorum, ta ki birileri uyanana kadar" dedi.

'BUGÜN DERHAL MÜZAKERE MASASINA DÖNÜN'

Bugün İsrail'in Gaze Savaşı'nın 230. günü. Rehine Kayıp Aileleri Forumu, dün vidoyu yayımlarken şu açıklamayı yaptı:

"Rahatsız edici video, Agam, Daniella, Liri, Naama, Karina ve diğer 123 rehinenin 229 gündür yaşadığı gerçeklik. Video, ülkenin 229 gündür terk edilmiş rehineleri eve getirme konusundaki başarısızlığının mahkum edici kanıtı. İsrail hükümeti bir anını bile boşa harcamamalı; bugün müzakere masasına dönmeli!"

'ULUSU UYANDIRMAK İÇİN BAŞKA NE YAPABİLİRİZ?'

Beş rehinenin aileleri, videonun kendilerinin izin verdiği kadarıyla büyük oranda sansürlenerek yayımlandığını söyledi.

Kanal 12'ye konuşan baba Eli Albag, üste üste 54 kadın ve erkek askerin öldürüldüğünü hatırlatarak orijinal görüntünün 13 dakikadan fazla sürdüğünü aktardı.

"Bu en hassas versiyon... ve hala son derece sert... Annelerden üçü görüntüleri görmedi, izlemeye hazır değil, kızları görmeye dayanamıyor" diyen Albag, “Başka ne söyleyebiliriz? Başka nereye bağırabiliriz? Ulusu uyandırmak için başka ne yapabiliriz" diye sordu. Savaş kabinesinin rehine meselesini görüşmek üzere acil toplanması hatırlatıldığında şöyle konuştu:

“Eğer bu film zihniyeti değiştirmezse, çünkü bu onlara derdimizi anlatmak için elimizdeki son kurşun. Daha ne istiyorsunuz? Daha ne yapalım? Eğer bu da onları etkilemiyorsa..."

"Uyanın! 128 rehine var. Yüz yirmi sekiz. Sayı idrakin ötesinde. Birinin uyanması gerekiyor. Ve eğer bu, onları uyandırmazsa, başka ne diyeceğimi bilmiyorum."

'REHİNELERİN SERBEST KALMASININ TEK YOLU, SAVAŞI BİTİRMEK'

Hamas'ın esir takası-ateşkes anlaşmasını engellediği iddiası önüne konulduğunda, rehinelerin serbest kalmasının "tek yolunun savaşı sona erdirmek" olduğunu belirten Albag, İsrail ordusunun rehineleri kurtarabileceğine inanmadığını, Hamas'tan "temizlendiği" açıklanan bir bölgede çarşamba günü üç askerin öldürüldüğünü söyledi.

İZLEMEYEN BAKANLARA SİTEM

Naama Levy'nin annesi Ayelet Shahar Levy de "Bu filmi kimin görmesi gerekiyor? En önemlisi, karar vericilerin, bakanların, kabinenin izlemesi. Ama hepsi bunu izlemeyi kabul etmedi" diyerek güvenlik kabinesi bakanları Bezalel Smotrich, Yariv Levin, Eli Cohen ve Avi Dichter'in görüntüleri izlemediğine dair haberlere atıfta bulundu.

HAMAS: İÇERİĞİNİN DOĞRULUĞU TEYİT EDİLEMEZ

İsrail medyasındaki yorumlarda, Hamas militanlarının askerleri öldürdüğü veya rehin aldığı üsse iki saat boyunca İsrail ordusunun yardıma gelmemiş olmasına da dikkat çekildi. Hamas ise "videonun manipüle edildiği ve içeriğinin doğruluğunun teyit edilemeyeceğini" iddia eden bir açıklama yaptı.

NETANYAHU: HAMAS'I YOK EDENE DEK SAVAŞACAĞIM

Genelde aileler tarafından rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmaya varılmasını engellemekle suçlanan Başbakan Benyamin Netanyahu, X'teki paylaşımında, görüntülerden "dehşete düştüğünü", rehineleri evlerine döndürmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Ancak Netanyahu "Hamas teröristlerinin zulmü, bu akşam gördüklerimizin bir daha yaşanmamasını sağlamak için Hamas ortadan kaldırılıncaya kadar tüm gücümle savaşma kararlılığımı güçlendiriyor" diyerek yine uzlaşmazlık vurgusu yaptı.

GANTZ: MİDE BULANDIRICI

Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz, X'teki paylaşımında, videoyu ilk gördüğünde "midesinin bulandığını" söyledi. Hepsi geri dönene kadar rehineleri düşünmekten vazgeçmeyeceğini dile getiren eski genelkurmay başkanı Gantz, “Fakat liderlerin sorumluluğu, gerçeğin gözlerinin içine bakmanın yanısıra zor kararlarda bile farklı bir gerçeklik yaratmaktır. Bizim sorumluluğumuz budur" diye ekleyerek pek ümit vermedi.

SAVAŞ KABİNESİ TOPLANTISINDA ALINAN KARAR

Savaş Kabinesi toplantısının ardından İsrail medyası, Hamas'la ateşkes karşılığında rehineleri geri alma anlaşmasına varmaya yönelik müzakereleri canlandırmak amacıyla İsrailli müzakerecileri yönlendirecek yeni ilkelerin oybirliğiyle onayladığını duyurdu. Haberlerde başka ayrıntıya yer verilmedi.

Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Savaş Kabinesi'nin müzakere ekibine "rehinelerin geri alınması için müzakerelere devam etme" talimatı verdiği belirtildi.

'MISIR, MÜZAKEREYE DÖNÜŞ İÇİN HAMAS VE İSRAİL'LE TEMASTA'

Savaş Kabinesi'nin müzakerecilerin anlaşmaya varmayı amaçlayan görüşmeleri sürdürmelerine onay vermesinin ardından, Londra merkezli Katar yayını el Arabi el Cedid (New Arab), Mısır'ın müzakerelerin yeniden başlaması için hem Hamas hem İsrail ile temas halinde olduğunu duyurdu. Haberde Mısırlı arabulucuların İsrail ile Hamas arasında dolaylı müzakereleri yeniden başlatıp başlatamayacaklarını görmek için suları test ettikleri belirtildi.

KAHİRE'Yİ DE KIZDIRDILAR

Öncesinde Katar'ın ardından Mısır da arabuluculuk rolünden çekilme tehdidinde bulundu.

6 Mayıs'ta Hamas'ın Mısır ile Katar'ın son anlaşma teklifini kabul etmesinden birkaç saat sonra Gazze Şeridi'nin en güneyinde, Mısır sınırındaki Refah'a kara harekatı başlatan Netanyahu, müzakerelerin durmasına neden oldu.

Yanısıra İsrail'in Refah Sınır Kapısı'nı ele geçirmesi nedeniyle Kahire'yle arasında gerilim var. Mısır, İsrail'in razı geldiği anlaşma teklifinin şartlarını gizlice değiştirerek Hamas'a sunup kabul ettirdiği, böylece İsrail'in kabul edemeyeceği bir durum yaratarak anlaşma şansını boşa düşürdüğüne dair ABD-İsrail iddialarına da kızgın.

İsrail'e 7 Ekim saldırısında 1200'den fazla İsrailliyi öldüren Hamas'ın kaçırdığı 252 kişiden en fazla 128'i halen Gazze'de bulunuyor. İsrail Adli Tıp Komitesi, bunların en az 36'sını ölü ilan etti. Diğer yandan İsrail'in 8 aydır saldırdığı Gazze'de ölülerine ulaşılabilen Filistinlilerin sayısı 36 bine yaklaştı. Bunların yarısından fazlası kadın ve çocuk. (Times of Israel, Dış Haberler) Artıgerçek