COLEMERG HABER
Hakkarili Dengbej İsmail Seyranoğlu, tarihi binlerce yıla dayanan dengbejlik geleneğini yaşatmak için Van’da “Diwanxane” adı altında kurs açtı.
Hakkarili Dengbêj İsmail Seyranoğlu 6 ay önce Van’da kurduğu Diwanxanede genç dengbejler yetiştiriyor.
‘Dengbej Akademisi’ adını verdiği 120 metrekarelik ‘Diwanxanesini’ Hakkari ve Van yörelerine ait motiflerle süsleyen Seyranoğlu salgın süreci ile birlikte sanal ortamda dengbej eğitimi de veriyor.
Dengbej İsmail Seyranoğlu pandemi sürecinde online dengbeklik eğitimi verdiklerini belirterek, “Buraya Van’a gelişimizin nedeni burası birkaç sınır arasında yer alıyor. Denbejlik işini burada yapacağımıza inandık. İmkanlarımız doğrultusunda buraya bir Diwanxane açtık. Dengbejlik eğitimi veriyoruz. Dengbejlik eğitimi dışında da çalışmalarımız var. Elimizden geldiği kadar yeni nesile faydalı bilgiler vermeye çalışıyoruz. Virüs bütün cihan üzerinde etkili oldu. Biz de etkilendik. Bu yüzden dengbejlik eğitimini online olarak veriyoruz. Muş’tan, Antep’ten ve Hakkari’den kursiyerlerimiz var. Bazı kursiyerler de buraya gelip eğitim alıyorlar. Eğer virüs olmasaydı büyük bir ilgi vardı kurslarımıza” dedi.
Diwanxanesini yılların emeği olan ürünler ile süslediğini anlatan Seyranoğlu şöyle konuştu: “Bu yılların emeğidir. Gördüğünüz gibi renga renk süsledik. Bunu başardığıma da inanıyorum. Bu aslında annelerimizin emeğidir. Eski kadınlar ne kadar çalışkandı. Bu onun vefasıdır”
Vanlı Müzik Öğretmeni Bedran Ardıl da “Müzik öğretmeniyim. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde müzik eğitimi aldım. Şuanda da İsmail Seyranoğlu’nun ‘Diwanxanesi’ndeyiz. Oda bölgeni genç dengbejleri için burayı açtı. Van’dan, Hakkari’den, Muş’tan Erciş’ten Ağrı’dan dengbejler toplanıyor. Doğrusu bugüne kadar kimse dengbejlik eğitimi yapmamıştı. Şuanda Van’da İsmail Seyranoğlu tarafından başlatıldı. Dengbejlik eğitimi veriliyor. Koronadan önce yoğun bir ilgi vardı. Şuan biraz seyreldi. Bilgisayar üzerinden onlain eğitim veriliyor. “ şeklinde konuştu.
Dengbejlik kursu için Diwanxaneye gelen Suat Şeylan ise “Van’ın Çatak ilçesindenim. Biz buraya Mamosta İsmail Seyranoğlu’ndan denbejlik eğitimi almaya geldik. Denbejlik nedir, içeriği nedir? Şakiro, Haci Abdulkerim Patnosi, stranlarını içten söylemişler. Dertleri nedir? Benim hayalim de momasteden dengbejliğin içeriği ile ilgili bilgi almaktı. Dengbejlik yolunda ilerlemek istiyorum. Vaktimiz güzel de geçiyor. Dengbejlik sadece klam söylemek değildir. Mamosta bize cirok anlatıyor.Söylediğimiz klamların içeriği ile bilgi veriyor. Gerçeği nasıl söylenir. Hikayesi nedir? Bu konularda bilgi alıyoruz. Bu işi zevk ile yapıyoruz. Bir günümüz sanki yarım saat gibi geçiyor. Diwanxane Kürt renkleri ile süslenmiş. Çok güzel bir yer burası. Evimizden daha güzel geliyor. Her rengi ayrı biz keyif alıyoruz” dedi.