İçişleri Bakanlığı tarafından “çocuklarının dağa kaçırıldığı” iddiasıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari İl Örgütü önünde 8 Ocak 2021 tarihinden bu yana eylemleri devam ediyor.

Hakkari Valiliği tarafından 15 günde bir uygulanan “eylem ve etkinlik” yasaklarına uyulmadan protestolar sürüyor.

İki haftada bir Perşembe veya Cuma günleri HDP Hakkari İl Örgütü, polis ekipleri tarafından ablukaya alınarak, parti çevresinde bulunan esnaflar zor durumda bırakılıp, halkın ara sokaklardan geçmesi engelleniyor.

Sabah saatlerinde İl örgütü önü ablukaya alınarak giriş çıkışlar engellenmeye çalışılan partililer, yaşanan mağduriyete ilişkin Hakkari Valiliği önünde yapmak istedikleri açıklama polisler tarafından engellendi.

HDP’lilerin polis ekipleriyle yaptıkları müzakere sonrasında HDP Hakkari il binasında basın açıklaması yaparak duruma tepki gösterildi.

‘VALİLİK ÖNCE KENDİ YASAĞINA UYSUN’

Uygulanan “Eylem ve Etkinlik” yasaklarına ve partilerinin önüne gelen ailelere ilişkin parti binalarından Hakkari valiliğine doğru yola koyulan HDP’liler parti girişlerinde engellenerek polis ekipleri tarafından partililere, “eylem ve etkinlik” yasağı” olduğu gerekçe gösterilerek herhangi bir açıklama durumunda müdahale edileceği belirtildi.

Yapılan engelleme sırasında partilerinin önüne gelen ailelerinde eylem ve etkinlik yasakları kapsadığını hatırlatan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, “ Bizler valiliğe eylemimizi yapmak için bildirimde bulunduk. Madem yasaklar var buraya toplanan ailelere neden yasak yok? Valilik önce kendi yasağına uysun. Bizler sizden izin istemiyoruz gerekli bilgilendirmeleri yaptık” dedi.

Başkan Aydoğdu Engelli Topluluğunu Unutmadı: İlgi ve Destekleri Artıyor! Başkan Aydoğdu Engelli Topluluğunu Unutmadı: İlgi ve Destekleri Artıyor!

‘DEMOKRATİK AÇIKLAMALARA KARŞI DEĞİLİZ’

Polis engellemesinin ardından parti binalarında açıklamalarda bulunan Seven, pandemi kapsamında ülke genelinde alınan ve valiliklerce yayınlanan kısıtlamalar ve yasaklar olmasına rağmen her hafta partilerinin önüne Emniyet birimlerinin eşliliğinde getirilen bir gruptan dolayı partilerinin ablukaya alındığını belirten Seven, “Partimiz etrafında bulunan tüm ara girişler kapatılmaktadır. Demokratik her türlü eylem ve açıklama yapılmasına elbet karşı değiliz. Ancak partimiz önüne getirilen kitle her seferinde basın önünde partimize her türlü hakaretleri yapmaktadırlar” diyerek tepkide bulundu.

‘HAKARET YAPMAK DEMOKRASİ DEĞİLDİR’

Bir önceki hafta hakaret ve provokasyonlarını daha ileri götürüp basının ve güvenlik birimlerinin gözü önünde partilerine taş atma hakkını bile gördüğünü ifade eden Seven, “Biz buradan soruyoruz, ne zamandan beri hakaret etmenin küfür etmenin ve bir partiye taş atmanın adı demokratik eylem olmuştur” sözlerini sarf etti.

MÜZİĞİN AMACI HAKARETLERİ DİNDİRMEK

Konuşmasına son olarak, grubun küfür ve hakaretlerini duymamak amaçlı, parti binalarında HDP müzikleri çaldıklarını dile getiren Seven, “Çaldığımız müzik grubun taleplerini duymamak veya seslerini bastırmak amaçlı değildir. Sadece grubun hakaretlerini duymamak içindir” diye kaydetti.

HAKKARİ HALKI AMACINIZI BİLİYOR

Hakkâri halkı parti binası önüne gelenlerin nasıl ve niçin geldiklerini çok iyi biliyor diyen Seven, Yaşanan acıları dahi buna alet etmekte beis görmeyenler. Zap suyuna düşüp günlerce tüm Hakkâri halkınında arama kurtarma çalışmasına katıldığı, Hamza Adıyaman"nın ablası tarafından kardeşim Zap suyuna düşmedi örgüt tarafından kaçırıldı deyip bunun üzerinden mizan sel yapması Hakkâri halkının aklı ile oynamaktır. Kendi yalanlarına kendilerinin bile inanmadığı bu habere yandaş medyanında balıklama atlaması ile tiyatro bir başka gülünç hal aldı.

HAMZA ADIYAMAN'IN ZAP SUYUNA DÜŞTÜ

Parti olarak Hakkari"de meydana gelen Hamza Adıyaman'ın zap suyuna düşüp kaybolması durumu üzerinden basında yer alan haberlere ilişkin açıklama yapma zorunlu olmuştur. Hamza Adıyaman 10 Mart 2016'da Zap suyuna düştü. Arama kurtarma faaliyetleri günlerce sürdü, sadece ayakkabısı bulundu. Kurtarmaya Hakkari valisi, emniyeti, jandarma ve AFAD katıldı. Ankara ve Van'dan destek istendiği resmi makamlarca belirtirdi.O dönem Hakkâri Valisi Yakup Conbalat basına açıklamalarda bulunmuştu. O dönem ki Hakkari Valisinin açıklamaları basında videolu mevcuttur. Dönemin Valisi açıklama yaparken Yanında Emniyet Müdürü Resul Holoğlu da açıklamaya eşlik etmiştir. Dönemin Valisinin resmi açıklamaları o günkü Hakkâri objektif haberden videolu izlenebilinir. Geçen günlerde yandaş medyada Hamza’nın Mart 2016'da ZAP'a düşmediği, kaçırıldığı yönünde haberler yapılarak Hamza diye gösterilen foto üzerinden Hamza PKK kampında diye servis edildi.

HAMZA DENİLEN FOTOĞRAF 2015 YILINDA YAYINLANDI

Fotosu gösterilen aslında 2015 yılında AKP vekili Şamil Tayyar tarafından paylaşılan bir fotoğraftır. Aynı foto 2016'dan önce de pek çok haberde kullanılmış ve Suriye'den kaçırılan çocuklar olarak gösterilmiştir. Yani Hamza Adıyaman 2015'te "Zap suyuna düşmeden önce" meğerse PKK'de ve kamptaymış gibi gösterilmektedir. Binamız önüne getirilenlerin kimler ve halkın aklı ile nasıl alay ettiklerini tüm kamuoyunun bilmesi açısından parti olarak bu detaylı açıklamayı yapma gereği duyduk" diye konuştu.