Hakkari KESK Kadın Platformu 8 Mart kapsamında Şube binasında panel düzenledi.
Panele Tevgera Jinen Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) KESK Kadın Meclisi, katılım sağladı.
Panelin moderatörlüğünü KESK Kadın Platformu üyesi Neşe Aydemir yaptı.
'Kadının isyanı her yerde yükseldiğine inanıyoruz'
Panelin açılış konuşmasını yapan Jineoloji dergisi yayın kurulu üyesi Neslihan Şedal, kadın direnişlerinin hepsinin birbirinden etkilendiğini söyledi. Neslihan, "Kürdistan'da olan bir kadın devriminin direnişinin Amerika'da olan kadın direnişini birbirini tetiklediğini birbirini harekete geçirdiğini bu yüzden bütünlüklü bir bakış açısıyla ele almak durumundayız. Kadın enerjisinin dünyanın her yerinde şiddete, tecavüze, tacize, intihara maruz kalan her kadının isyanını yükselttiğine inanıyoruz" dedi.
'LGBTİ+’lara yönelik şiddet, farklı şiddet biçimlerini de kapsar'
Ardından söz alan avukat Cevahir Ağıralı, Kadına yönelik şiddet kavramsallaştırması, uygulanan şiddetin farkını ortaya koyması ve buna karşı stratejiler geliştirmesi bakımından önemli bulduklarını söyledi. Cevahir, "Bu noktada dikkat çekilmesi gereken erkek şiddetinin, eril şiddetten farklı olarak toplumsal cinsiyete dayalı her tür şiddete değil, erkekler tarafından kadınlara uygulanan şiddete karşılık geliyor oluşudur. Eril şiddet zaman zaman erkek şiddeti ile aynı anlama gelecek şekilde kullanılan bir kavram olmakla birlikte sadece kadına yönelik şiddeti değil, LGBTİ+’lara yönelik şiddet, fiziksel ve cinsel yönden çocuk istismarı, akran zorbalığı, yetişkin erkekler arası şiddet biçimleri ve siyasi şiddet gibi farklı şiddet biçimlerini de kapsar" diye konuştu.
'Toplumsal eşitliği sağlamak için mücadele etmek gerekiyor'
Cevahir, Erkek şiddetinin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadınlarla erkekler arasında ataerkil toplum yapısından kaynaklandığına dikkat çekti. Cevahir, "asimetrik güç ilişkisi bulunduğu Eğer kişiler arasında eşitsiz bir ilişki, hiyerarşik bir eşitsizlik varsa eşit olmayan taraf şiddete açık hale gelir. Erkek şiddeti, patriyarkayı sürdürme işlevini görür. Dolayısıyla güç dengesizliğini devam ettirmede de önemli bir araç olarak kullanılır. Erkek şiddeti psikolojik bir sorun değildir. Öfke kontrolü, alkol tedavisi, terapi gibi yöntemlerle tedavi etmek yerine toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya çalışarak mücadele etmek gerekir" dedi.
Panel soru cevap kısmının ardından son buldu.